Matintoleranser vs allergier

Jag har skrivit mycket om matintoleranser och hur jag på olika sätt testat mig fram till vad jag tål. Både praktiskt genom eliminering och via blodtester. Jag får fortfarande frågor och vill svara på några.


Det kommer att ta lite tid att läsa igenom och fixa till taggar på det jag redan skrivit, så inlägget dröjer ett tag. Under tiden kan ni peppa mig med fler frågor och kommentarer i det ämnet. Dela gärna egna erfarenheter så kan vi kanske fördjupa oss lite till.

Det jag redan vet är att jag lever efter mina provsvar och egna erfarenheter, men jag följer det inte slaviskt längre. Jag lever enligt ”frihet under ansvar” och har för avsikt att förklara vad det innebär i min vardag.

Det färdiga inlägget kommer att handla om IgG-tester, elimineringskost och hur jag hanterar vad som händer vid avsteg. Just nu är jag på resa och det innebär alltid kompromisser mot hur jag vill leva, men också att jag inte hinner skriva.

Maten jag äter hemma stämmer inte överens med det jag hittar borta.
(Högrev med blomkålsmos)

Leta roten till problem

Det finns olika sätt att hantera ett hälsoproblem. En lång kedja av händelser påverkar hur man i slutänden känner sig. Jag har valt att försöka hitta orsaker mer än dämpa symptom.


Redan som ung 20-åring fick jag lära mig av en rutinerad läkare, som också är en god vän, att smärtstillande mediciner löser inga överansträngningsproblem, de tabletterna kan snarare förvärra genom att maskera problemet.

Det är samma med min mag- och tarmhälsa. Jag hade problem under många år och försökte åtgärda det med mera fibrer och syrahämmande medicin. (Det finns gamla blogginlägg – sök på Omeprazol)

Jag betalar hellre själv större provtagningar för att veta status, än att låta vårdcentralen göra stickprover. Jag vet tex att jag har brist på B-vitaminer och särskilt B12. Är det då dags att köpa B12 på hälsokosten och maxa dosen? Jag är inte så säker på det.


Om en varningslampa i bilen börjar lysa,
löser vi problemet genom att tejpa över lampan?


Vilken mat innehåller mest B12? Lever dvs inälvsmat är högst på listan och i övrigt finns B12 enbart i animalisk mat. Jag som är förtjust i lever och förmodligen äter animalisk mat till 80% borde inte ha B12-brist. Min gissning är istället att näringsupptaget är dåligt. Varför då?

Det finns säkert många orsaker. Jag vet att jag haft SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) dvs överväxt av bakterier i tunntarmen. Tunntarmen ska vara bakteriefri för att näringsupptaget ska fungera optimalt.

Hur får jag tunntarmen bakteriefri igen? Det viktigaste är en barriär av magsyra i magsäcken så att inga nya bakterier tar sig ner. När det är åtgärdat finns det örter som tar död på de befintliga bakterierna i tunntarmen utan att döda de mikroskopiska invånare vi vill ha i tjocktarmen.


Malabsorption 2019-08-24 är ett inlägg som handlar om hur jag ökade magsyran för att bli av med SIBO. Väldigt effektiv metod.


Reflektion

Jag fortsätter leta orsaker till B12-brist, men ingenting är varken enkelt eller självklart. Vi är olika och kan inte kopiera varandras resultat. Det vi kan lära oss är lite felsökning. Kan vi inte själva är det klokt att be om hjälp. Jag har använt mig av utövare inom funktionsmedicin, både läkare hos Funmed och funktionsmedicinsk terapeut hos VivoForto.


Vem vet – kanske den där varningslampan slocknar


Kontrollera bromssystemet

Tre veckor PKD – utvärdering

Tänk att det blev tre hela veckor med så otroligt begränsad kost. Det går bara man vill är väl en slutsats. En annan är att det är svårt att utvärdera. Det finns både plus och minus.

Fortsätt läsa

Hälsotester på egen hand

Det blir allt mer vanligt att besöka provtagningsställen på egen bekostnad. Fler än jag har ledsnat på de begränsningar vårdcentralerna har när det gäller provtagning. Så fort mina värden finns inom referensvärdena tar det slut. Då är jag så frisk som förväntas vid min ålder.


Jag är mest intresserad av mätvärden som visar läget på låggradiga inflammationer som tex SR (gamla hederliga ”sänkan”). Den har varit förhöjd så länge jag kan minnas och jag får aldrig veta varför. Vårdcentralen har gett upp och tycker det är normalt för min ålder, medan jag inte accepterat det svaret utan söker vidare. Jag kan acceptera att många inte är helt friska vid min ålder, men inte att det för den skull är det ”normala”. Normalt borde vara friskt och ska jag acceptera varför jag är sjuk vill jag veta om jag kan åtgärda orsaken.

Fastande B-glukos skrev jag nyligen om i ett långt inlägg om skillnaden mellan fastevärden och lägsta morgonvärden. (Läs här: Fastevärde del 2) HbA1c (”långtidsglukos”), C-peptid (”långtidsinsulin”) och fasteinsulin är betydligt mer intressanta för personer i riskzon för typ-2-diabetes än just fastevärdet. Dessa värden har jag länge haft under kontroll. Det var som jag beskrivit tidigare inte oväntat att jag hade högt värde vid den här mätningen.

Jag hamnar inte längre inom referensvärdet för att ha prediabetes

Dessvärre verkar sänkan inte finnas med i det provpaket jag tagit den här gången. Det som finns med är CRP som slarvigt nog kallas snabbsänka, fast det egentligen mäter något helt annat och de båda värdena är inte jämförbara. Jag kan ha lågt och ”normalt” CRP och ändå hög sänka. Eftersom vården numer fokuserar på CRP får de aldrig veta att jag har högt CRP och då tar jag det på egen bekostnad.

Det finns flera företag på marknaden som säljer hälsotester till allmänheten. Det går till så att jag söker upp företagets hemsida och väljer det test jag vill kosta på mig. Det finns väldigt många olika paket som innehåller olika tester. Störst antal tester är inte alltid bäst, det beror på urvalet och vad just jag vill veta. Det gäller att läsa på. När jag valt betalar jag i kassan och söker sen upp det närliggande lab som kan genomföra blodprovstagningen. Något dygn eller två senare kan jag logga in på samma företags hemsida och läsa min journal (BankID). Det brukar ingå ett läkarutlåtande. Om något prov avviker är rekommendationen att söka upp vårdcentralen för vidare utredning.

För den som inte är van att testa sig privat, duger det bra med de grundpaket som finns att välja på. Det är alltid något att starta med och utgå ifrån. Är du helt ovan att tolka prover så finns det många som kan hjälpa dig mot en engångskostnad. Jag rekommenderar Annelie EkVivoForto. Hon har hjälpt mig många gånger och är väldigt duktig. Ni som har läst LCHF-magasinet kanske minns henne från en intervju i nr 2020-1. Ni som inte läst LCHF-magasinet vet väl att jag fortfarande säljer och att nästan alla nummer finns att beställa.

Det är länge sen jag började med egen provtagning och jag utvärderar fortfarande efter lite olika kriterier.

Werlabs testade jag först. De var nog tidigt ute på marknaden och jag var väldigt nöjd. De hade bra sammanställningar och möjlighet att ladda ner lablistorna på papper. Efter ett tag insåg jag att de tagit bort SR dvs sänkan, som är det prov jag följer mest. Jag frågade varför och fick inget bra svar, mer än att CRP räcker. Inte nog med det försämrades webgränssnittet, så översikten över år förlorades enligt vad jag tyckte. Där tappade de mig som kund.

När jag var patient på FunMed anlitade de Unilabs. Ett väldigt bra lab med proffsiga sammanställningar men som (vad jag vet) kräver remiss från läkare. De har hela utbudet av prover. Lite dyrare än andra lab, men så klart bra service.

Efter min provtagningsperiod via Unilabs/FunMed blev jag rekommenderad MyDrop. En billigare uppstickare på marknaden, men efter samma gör-det-själv-princip. De har olika paket för den som helst vill ha det, men jag kan också välja varje prov separat och ta precis de jag önskar. Det finns tyvärr en nackdel och det är provsammanställning när man återkommer och tar nya tester. Det finns ingen sammanställning över tid mer än på skärmen ett prov i taget. Jag vill ha möjlighet att ladda ner som sammanställd tabell på papper, som Unilabs har (varje provtillfälle har egen kolumn, lätt att följa över tid).

Den här senaste gången testade jag Medisera och de fungerar väldigt bra när det gäller genomförande och rapportering av deras fasta provpaket. Det finns ett stort urval och det syns på paketnamnen vilka som varit med och plockat ihop testerna. Jag tittade så klart på det väldigt omfattande paket som FunMed numer rekommenderar hos Medisera och det var enda paketet där jag hittade SR i testlistan, men det känns som ett dyrt sätt att följa ett enda prov när jag kan beställa det separat hos MyDrop. Jag behöver inte längre det stora paketet, men för den som startar från början är det förmodligen ett bra val. Ju fler svar i början, dess bättre är min erfarenhet. #att_mäta_är_att_veta

Jag vet ännu ingenting om hur det ser ut rapportmässigt om jag återkommer till Medisera och vill ha uppföljning. De har ett urval tester man kan lägga till utöver paketen, men jag lyckades inte få med SR (sänkan), så det var lite trist. Det finns några andra prover också jag brukar följa, men det blir lite komplicerade att beskriva här i ett generellt blogginlägg. Det får bli ett senare tillfälle i så fall.

Glukosmätning med ökat fettintag

Galleri

Detta galleri innehåller 8 foton.

Min komjölksintolerans (upptäckt hösten 2017) har lett till att jag känt mig lite osäker. Smör har varit en självklar fettkälla för mig sen jag 2005 började med lågkolhydratkost på allvar. Efter testresultaten har jag experimenterat med alternativa fettkällor med mediokra … Fortsätt läsa

Carnivoretestet

Galleri

Detta galleri innehåller 1 foto.

Just nu är jag inne i något svajigt som påbörjades under Carnivoretestet. För den som inte är helt insatt i Carnivore är all mat man äter animalisk. Veganer äter mat som inte har ögon eller har haft en mamma. Jag … Fortsätt läsa

Carnivore – en utmaning

Galleri

Detta galleri innehåller 4 foton.

Jag har nyligen testat att äta 100% Carnivore under 2 stycken 30 dagarsperioder. Jag betraktar det som tillfällig elimineringskost, när man vill uppnå vissa resultat och blev rekommenderad att testa vid mitt läkarbesök i februari. Jag har testat eliminering tidigare … Fortsätt läsa

Oväntat möte på VC

Galleri

Detta galleri innehåller 1 foto.

Som jag skrev igår drabbades jag av ett fästingbett på stortån som ledde till att jag hamnade på vår lokala vårdcentral. Det är svårt att berätta det som hände kortfattat så jag gör en liten historisk sammanfattning.