Är LCHF en glutenfri kost?

Jag har ända sedan jag började med ”kolhydratreducerad” kost 2005, det som senare börjat kallas LCHF, betraktat LCHF som glutenfri.

Varför då?

Jo för att det allra första vi uppmanar nybörjare till är att ta bort ”potatis, pasta, ris och spannmål”. Var finns det gluten? I pasta och spannmål.

Kan den som inte är glutenintolerant äta lite gluten?

Absolut, alla kan äta vad de vill, det finns inga LCHF-poliser i gathörnen än så länge. Det jag vill slå ett slag för är att då kallas det för undantag från LCHF och det får var och en avgöra vad som fungerar. Når man inte sina mål kan man böra leta problem här. Det finns troligen orsak till varför glutenintolerans är så vanligt idag. När jag var barn på 50-talet fanns det inte en enda i min omgivning. Nuförtiden äter vi väldigt mycket mer och de mjölsorter vi använder är inte samma som de jag åt på 50-talet.

Jag blir väldigt ledsen när jag läser recept i veckopressen som är skrivna av s.k LCHF-experter och det förekommer vetemjöl (om än i små mängder avsedda för redning). Den som verkligen är diagnosticerad som glutenintolerant ryggar direkt, men alla vi som inte är det, men som har symtomen, vi blir lurade att tro att ”lite spelar ingen roll”. Det finns många som förlitar sig på ”experterna” och som inte söker källorna till kunskap.

Det här är orsaken till varför jag i min vardag väljer bort alla ”LCHF-substitut” som innehåller gluten oasett kolhydratmängd.

Varför skall vi inte äta gluten?

Jag tänker inte utreda varför vi inte skall äta gluten, det gör andra så mycket bättre, och då rekommenderar jag den nya boken Brödberoende Optimal förlag (deras böcker säljs under Pagina förlag AB).

Boken Brödberoende (Wheatbelly i original) är skriven av dr William Davis (MD), cardiolog (hjärtläkare) från Wisconsin, USA och översattes till svenska av LCHF-makarna Per & Katarina Wikholm.

 

 

 

.

 

 

3 svar på ”Är LCHF en glutenfri kost?

  1. Toppen och tack för ditt svar:-) Kör själv med LCHF strikt sen 17 juli 2011 och har nu gått ner 20 kg från startvikten 98 kg och längden 167 cm. Är 65 och strävar nu mot 75 kg. tar det i 5 kilos etapper. Jag använder även kokosfett och undrar om det är fel att bara använda Cocosa vanlig eller man ska använda Cocosa extra virgin istället. Den är ju väsentligt dyrare men gissar att den kanske är bättre om man nu ska få i sig 2 msk per dag som du skrev om tidigare.

  2. Något som jag undrar över är om man kan använda Maizena eller sojamjöl om man ska göra en såsredning. Jag tycker att ett extra ägg och grädde och koka såsen lite längre inte fungerar men vill å andra sidan inte göra fel. Har prövat med lite mandelmjöl men såsen blir väldigt rinnig. Har för mig att ovannämnda inte är lämpligt för LCHF så jag vågar inte använda det.

    • Jag kan inte svara på hur andra vill göra, men för mig är majs och soja orimliga produkter inom ramen för LCHF oavsett mängd.
      Det handlar inte om mängden kolhydrater utan om ifall majs och soja är människovänlig (eller djurvänlig?) mat. Jag har blivit bra i mag- och tarmsystemet sen jag slutade och kommer aldrig att börja om.
      Vi reder med Cream Cheese om vi vill ha något tjockare. Sten Sture Skaldeman har precis testat ett gäng olika ”LCHF-alternativ” till redningar och rapport om hur det gick kommer i nästa nummer av LCHF-magasinet.

Kommentarer är stängda.