Proteinmängd

Jag fick en fråga i kommentarerna om proteinmängder. Ju mer jag funderar hur det var när jag började med LCHF och jämför med hur det är nu så tror jag att för stora proteinmängder är viktminskningshinder. Vi är innerst inne trots allt fettskrämda och ökar lätt proteinmängden om vi är hungriga. Tar man en köttbit, säg en bit fläskkarré och sen lägger till grädde, ost och andra proteinkällor blir det lätt mer än vi klarar. Protein är också insulinhöjande om det blir ett överskott.

När jag trevade mig fram som nybörjare 2005 letade jag normer för mängden protein och enligt SLV rekommenderar WHO 0,75 g rent protein per kg kroppsvikt och dygn. Det som inte står är om det gäller normalviktiga eller faktisk vikt. Det har florerat många delade meningar om detta. Min tolkning har under åren fastnat för att det gäller normalvikt, med argumentet att vi behöver inte äta för att behålla vår fettvikt.

Siffror som förekommer i LCHF-sammanhang är 0,8-1 g per kg kroppsvikt för kvinnor och något mer för män och tillägg för den som tränar (hämtat från träningsnutrition). Det är en hel del mer än det WHO rekommenderar.

Du kan kontrollera din egen normalvikt enligt BMI i den här tabellen.

LCHF-recept på nätet och receptböcker utgår från att alla är lika stora när de anger antal portioner. Det är till nackdel för oss som är små och lättlurade att vi kan äta lika mycket som de mer storväxta. Det är också förvillande för den som inte läser på teorin utan förlitar sig på recept.

Vad man väljer att tro på avgör dagsmängden mat. Har man väldigt mycket övervikt kan man kanske behöva ett delmål och inte skära ner till minimum av protein direkt. Jag tror att man utan vidare kan minska ner till WHO-gränsen och komplettera med fett för att hålla mättnaden. Det var självklart på den tiden när Sten Sture Skaldemans rosa bok ”Ät dig ner i vikt” var den enda ”LCHF-bok” som fanns på marknaden

SLV rekommenderar att proteinerna skall vara 10-20 % av det totala näringsintaget och inom LCHF brukar vi rekommendera ca 20 E% och betona att vi rekommenderar inte större mängd protein än SLV´s rekommendationer.

Den som startar LCHF för att gå ned i vikt och får det att fungera helt utan att räkna till en början kan förr eller senare hamna på en platå. Personligen tror jag det beror på att man i takt med viktminskningen behöver minska just proteinnivån. Behovet minskar i takt med att kroppshyddan minskar. Blir man inte mätt på den mindre mängden är det dags att öka fetthalten och då kan Magic Bullet Coffee vara en hjälp.

Jag har gjort en tabell för proteinmängd vid olika vikt för WHO’s rekommendation och räknat om hela ransonen till nötfärs 10% i gram ELLER i antal ägg, bara för att få en jämförelse för den som inte är van att räkna.

En kvinna med målvikt på 60 kg behöver inte mer än 2,5 st 90 g-hamburgare under ett dygn och då är det bara grönsaker i lagom mängd avseende kolhydrater och fett som skall läggas till. Vill man ha ost/grädde eller andra matvaror med protein i får man byta hamburgarna till 60-grammare.

Alternativet är 7 ägg, men utan grädde/ost, vill man ha det också får man minska antalet ägg. Kokosfett, smör och annat (kolhydratsnåla grönsaker) som inte innehåller protein är fritt fram.

WHO’s rekommendationer gällande g rent protein per kg kroppsvikt.

Jag har alltså inte sagt att man skall äta så här, det är bara ett räkneexempel där jag valt hamburgare eller ägg som ett mått de flesta känner till.

Däremot säger jag att för mig räcker 60 kg-nivån med protein bra om jag får i mig tillräckligt med fett. Jag har valt att äta frukost utan protein (Magic Bullet Coffee) för att komma ner i en för mig rimlig nivå.

10 svar på ”Proteinmängd

 1. Pingback: Repris av matfördelning och portionsstorlekar | Vägen till 65

 2. Hej!

  Äntligen hittat en sida som passar mig. Tillhör skaran som har svårt att gå ned i vikt. Började mars 2010 och gick ned i vikt sedan blev det tvärstopp pga. attade jag o min man började ”synda” (att känna på smaken av sött), vilket inte blev bra. Har därefter fortsatt med LCHF och mår väldigt bra av det. Problemet som för många andra…vikten vill inte riktigt….har i morse börjat med kaffe, kokosfett o smör mycket gott så får vi se vad som händer och på det tänka efter vid maten att minska på proteinet…har nu också förstått att även grädde har en del protein i sig….
  Jag lär mig hela tiden…kan också säga att mina värden förra året var mycket bra. Har aldrig haft dåliga värden trots både stroke o övervikt o stress….intar inga mediciner sedan 1 år tillbaks.
  Så nu kör vi detta kaffe + fett på morgon…. Berättar om ngr veckor hur det gått..
  Måste få berätta en ny upptäckt på mig själv är att så fort jag fått i mig ”fel” mat av för mycket kolhydrater så får jag humörsvängningar en dag efter….tappar glädjen mm…en mycket intressant i aktagelse… Skulle vara intressant att höra om andra har upplevt likadant ???
  Tack för en mycket bra sida…

 3. Har precis hittat din blogg. Känner mig som Alice. Det finns så mycket att läsa. Jag anmäler mig till skaran nöjd med lchf men går inte ner i vikt. Andra hälsovinster finns hur många som helst så jag har aldrig haft en tanke på att lämna kosten. Däremot har det blivit en hel del korta eller längre perioder med fusk. Helger, semestrar, loven (är lärare) då man bara måste unna sig!
  Jag har aldrig varit någon gottegris men har varit väldigt förtjust i god mat. Började med lchf våren 2008.
  Den 12 september började jag mäta mina blodketoner. Ligger än så länge på en lätt ketos 0,9 igår 0,7 idag. Tror mycket på att det här sättet att äntligen gå ner i vikt (BMI 43)
  Nu till frågan. Jag undrar om och i så fall hur det påverkar andra värden i kroppen att äta minimum kolhydrater, lägre protein och hög fett. Har du tagit några prover? Jag är inte orolig, bara nyfiken. Jag känner att jag mår bra men att det händer något just nu i kroppen.

 4. Hej jag undra om jag kan äta 45 gram portion och seda fett så det blir 10 % jag är 158lång har 15 kg övevikt har svårt att äta mycke portion jag lchf-kafe på morgonen och det är gott men jag kör det med smör jag är ny börjar tittat på din tabell eller har jag tängt fel kram yvonne

 5. Pingback: Proteinmängd del 2 | Vägen till 65

 6. Ahaaa! Äntligen fattar jag med! Man tar LCHF-kaffe (bulletproof, smör-kaffe) på morgonen för att kunna äta mer proteiner senare under dagen! Jaha!!!
  Hur många gånger skall man läsa en sak för att fatta vad det betyder?

 7. Pingback: Hur stor är en portion? | Vägen till 65

 8. Pingback: Ur dagboken 2007 | Vägen till 65

 9. Hej Margareta och tack för en utmärkt blogg. Jag har ätit enligt lchf 1,5 år men, precis som många andra här, går jag inte ner i vikt. Har nu, av din blogg, inspirerats till att göra ytterligare förändringar i kosten. Tror instinktivt att jag äter för mkt protein. Tycker det är svårt att beräkna hur mkt protein jag ska äta (målvikt 65-70 kg). Är det tex rå eller tillagad mängd som ska räknas och du har i ditt exempel? Även om inte heller jag önskar mäta o väga maten i längden kan jag tänka mig att göra det en period. Exprimentet med ketonmätningen är så spännande att nu har jag beställt en egen. Drack min första bullet coffee i morse. Jag följer bloggen med spänning. Tack än en gång. 

  • Ja du, den frågan känner jag igen från min viktväktartid, då var sådant viktigt.
   Jag har inget bra svar och tror inte heller det spelar någon roll. Du har ingen mall att följa utan skall göra det som känns bäst för dig. Mitt tips är att du använder rå vikt om det fungerar, vad jag förstått är näringsinnehållet i olika tabeller (tex fineli.se) baserat på rå vikt om det inte står tillagat.

   Vi lagar mat till hela familjen i samma gryta och delar inte lika,mså därför är det svårt för mig att veta vad jag får i mig i ngn exakt mängd.

Kommentarer är stängda.