Nya provsvar – HbA1c

Omstarten av bloggen var inget nyårslöfte, det var en reflektion över några nya provsvar jag fått som ledde till att jag saknade historik. Att skriva någorlunda löpande i bloggen gör att jag minns bättre både när och vad som hänt.

Sen 2015 har jag kostat på provtagning som vanliga vården inte anser behövas. Diabetesvården slutade kalla mig för att jag var för frisk (behövde inga mediciner). Sköldkörtelkontrollerna upphörde när jag hade värden inom referens (balanserade på kanten, men på rätt sida). Sömnkliniken är nedlagd och vi patienter har fösts runt och mig verkar de ha tappat efter flera års regelbundna kontroller. KBT och lite annat för utbrändhet upphörde när jag blev pensionär. Just nu klarar jag mig själv. Har inte ens bytt vårdcentral sen vi flyttade i oktober 2022.

Minst en gång per år beställer jag själv en stor provtagning, under tiden som patient hos Funmed blev det oftare. Jag har använt olika företag, det är både en pris- och servicefråga. Alla aktörer som förmedlar labtester direkt till kund har inte med de prover jag önskar och vissa av företagen är dyrare än andra för samma labs tester, så jag utvärderar och väljer.

Ett värde jag följer är HbA1c, det kryptiska namnet som ofta kallas ”långtidssocker” och som är viktigt för alla diabetiker. Jag fick varningsklockor för prediabetes typ 2 under mina tre graviditeter och vid den sista 1993 sa en överläkare att om jag fortsätter sköta mig lika bra, så skjuter jag debuten framför mig. Där är jag fortfarande och tänker så förbli…, men om vården inte tycker jag ens behöver komma får jag fixa med det själv.

MEN

Jag behövede skärpa mig!

B-HbA1c (Glykosylerat hemoglobin) är ett mått på glukoskoncentrationen i blodplasman över längre tidsperioder, jag tror det räknas två-tre månader bakåt.

När jag gick på regelbundna kontroller under mina graviditeter 1986, 1988 och 1993 ökades det övre referensvärdet för varje barn, så jag klarade mig tack vare det från åtgärder, trots att mina värden passerat den gamla gränsen som gällde vid föregående barn, men jag undrade hur det kunde ändras, under några få år dessutom? Svaret jag fick var att de höjt gränsen för gravida för att inte få för många patienter 🥹😫🥺.

Vården har idag 47 som referensvärde medan det funktionsmedicinska för kvinnor är 36, om jag minns rätt, det var stor skillnad i alla fall. När jag började på Funmed hade jag 37 och var nere på 33 när jag mådde som bäst hösten 2019, innan Borrelian slog till och jag förstörde tarmfloran med antibiotika.

2022 års test hade ökat till 38. Det kom som en chock, ett stort steg från 33, men jag visste varför. Vi hade precis flyttat och levt under stor stress. Det blev si och så med mathållningen och jag har ännu inte fått ordning på tarmfloran sen antibiotikan.

2023 års test gjordes nyligen i december och var fortfarande 38, jag har lyckats bromsa uppgången men inte sänka. Jag är fortfarande alldeles för frisk för vården, men i min värld var det en väckarklocka med en uppåtgående trend, så jag har haft det i åtanke.

Funderingar

Jag vill sänka HbA1c, helst tillbaka till 33, för att veta att jag gör rätt, men också för att bevisa att det går. Jag får ofta höra att det är åldersrelaterat, men jag tror inte på det så länge jag inte försökt på allvar.

För varje år lär jag mig mer om hur kroppen fungerar och det är så mycket som spelar roll, Andning, sömn, stress, rörelse och så klart mat.

Bilden i provsvaret var kul. Mitt i prick. Trots att det är ca 10 enheter högre än som anses optimalt enligt Funktionsmedicinska kriterier.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka