Matintoleranser vs allergier

Jag har skrivit mycket om matintoleranser och hur jag på olika sätt testat mig fram till vad jag tål. Både praktiskt genom eliminering och via blodtester. Jag får fortfarande frågor och vill svara på några.


Det kommer att ta lite tid att läsa igenom och fixa till taggar på det jag redan skrivit, så inlägget dröjer ett tag. Under tiden kan ni peppa mig med fler frågor och kommentarer i det ämnet. Dela gärna egna erfarenheter så kan vi kanske fördjupa oss lite till.

Det jag redan vet är att jag lever efter mina provsvar och egna erfarenheter, men jag följer det inte slaviskt längre. Jag lever enligt ”frihet under ansvar” och har för avsikt att förklara vad det innebär i min vardag.

Det färdiga inlägget kommer att handla om IgG-tester, elimineringskost och hur jag hanterar vad som händer vid avsteg. Just nu är jag på resa och det innebär alltid kompromisser mot hur jag vill leva, men också att jag inte hinner skriva.

Maten jag äter hemma stämmer inte överens med det jag hittar borta.
(Högrev med blomkålsmos)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Matintoleranser vs allergier

 1. Jag har EDS (Ehler Danlos Syndrom) och har länge märkt att jag mår bäst på LCHF med lågt antal kolhydrater. På Socialstyrelsens hemsida om EDS kan man nu läsa: ”Intolerans mot gluten och kolhydrater kan förekomma. Det ger symtom från mage och tarm och kan påverka det dagliga livet.”. Vad är det som skiljer en intolerans mot en allergi?

  • Korta svaret innan inlägget kommer
   En allergi kommer snabbt ofta direkt och är ett akut tillstånd.
   Röda prickar, andnöd osv
   Intolerans är långsam och kan ta flera dagar att utveckla. Svårt att efteråt veta vad som utlöste om matintaget inte kontrolleras noga med tex elimineringskost

Kommentarer är stängda.