Fastevärde del 2

Idag var det dags för fastevärden på laboratorium. Eftersom jag nyss skrivit om det passar jag på och tar ett varv till. Häromdagen var fokus på lägsta morgonvärde, nu blir fokus på vad vårdsystemet kallar fastevärde.

Länk för dig som inte läst förra inlägget Lägsta värde vs fastevärde.

Instruktioner för att ta fastevärde på lab är ungefär: ”ingenting mer än vatten efter 22:00, labbet öppnar 08:00 så drop-in någon gång innan du äter din frukost/brunch ….” typ.

I morse var det dags för mig att åka till vårdcentralens lab och lämna blod för ”Stor hälsokontroll” och jag kan säga direkt att jag gillar inte stressen runt dessa fastevärden. Det är som tentamen i skolan. Jag är sällan hungrig när jag vaknar, det är normalt ett problem eftersom jag behöver äta. Om någon säger ”Du får inte äta” då är jag så klart väldigt hungrig redan när jag kliver ur sängen. Det enda fokus jag har är ”när får jag äta och vad ska jag äta då”? Det måste handla om stress när det blir så.

Bara för att jag nyligen skrivit och fått frågor om fastevärden, läste jag av min CGM flera gånger i morse för att få en bild till bloggen hur verkligheten ser ut. Sensorn mäter automatiskt var 15:e minut och skapar en kurva. Vill jag se mätvärden vid speciell tidpunkt läser jag av den med telefonen, så sparas just det värdet tillsammans med klockslaget.


Min morgon


  • 07:10 Vaknar utan väckarklocka, läser av sensorn, kliver upp och går på toa
  • 07:16 Tar mitt ”fastevärde” i blod vid köksbordet
  • 07:56 Läser av sensorn i bilen innan avresa till VC (2,5 mil)
  • 08:47 Läser av sensorn i bilen några minuter efter provtagning (missade innan)
  • ca 10:45 fastan bryts (endast vatten efter 19:00 igår kväll)
  • 10:57 Läser av sensorn hemma precis efter snabbt fixad ketofrukost
    (varm fetaost, med rökt sidfläsk och avokadoolja, missade foto)
  • 11:25 Läser av nu när när jag skriver det här.
Mätvärden från CGM
Stressig morgon, fastande till 10:45

Jag vaknade själv och var utsövd (kunde dock varit bättre) och hade ett för mig normalt morgonvärde (4,2) nu under ketokursen med Martina Johansson. Endast 6 minuter senare och bara efter ett toabesök har det redan ökat till 4,9. Det värdet ska jämföras med det blodvärde jag tog samtidigt (5,1). Först då vet jag hur sensorn stämmer med blod (ganska ok just idag). Jag gör en tabell av alla värden när jag fått labsvaret.

Att fixa och komma iväg med bilen för en bortskämd pensionär syns direkt på kurvan (5,0) och det är inte heller vad jag är van vid just nu. 5,1 med CGM utan någon mat precis efter vårdcentralens stick är en indikation på att mitt venösa fasteprov enligt protokollet kommer att ligga rätt högt. Så högt har jag sällan med CGM eller min egen blodsockermätare. Vårdcentralen tar venöst blod (armvecket) istället för kapillärt (fingertoppen) och redan där skiljer det en del. Jag minns inte just nu åt vilket håll, men tror venöst värde är lägre.

Anekdot: När jag hade fått min diagnos och ville ha gratis stickor hängde det på tiondelar och mina egna värden hemma var högre. Sen mer än 10 år får jag inga stickor. Jag verkar avskriven från en kronisk sjukdom och har inga vårdkontakter specifikt för diabetes typ 2 längre.


Kommentarer på vårdcentralens fastevärden


Kan stress påverka blodtrycket vid besök på vårdcentral? Ja, svarar nog de flesta. Det talas till och med om ”vita rockar-syndrom” i det sammanhanget. Är svaret lika säkert på frågan om blodsockret också påverkas? Jag har inte hört det lika ofta. Det som händer vid oväntat förhöjda värden är att sköterskan vänligt ber en återkomma och ta fler värden (jag fick komma tre gånger innan jag blev diagnosticerad som ”pre-Diabetes typ 2”). Först efter det kommer beslut om uppföljning/behandling/medicinering. Vid akut väldigt höga värden vidtas så klart omedelbara åtgärder. Mitt lägsta värde 07:10 är inget de känner till och det blir spännande när provsvaren kommer vad jag fick som fastevärde. De känns som en tombola.


Tack för att du läste, välkommen tillbaka

Ett svar på ”Fastevärde del 2

Kommentarer är stängda.