Tre veckor PKD – utvärdering

Tänk att det blev tre hela veckor med så otroligt begränsad kost. Det går bara man vill är väl en slutsats. En annan är att det är svårt att utvärdera. Det finns både plus och minus.

Jag och maken startade det här projektet med Paleolithic Ketogenic Diet (PKD) för tre veckor sedan och tänkte vi testar en vecka i taget och ser hur länge vi står ut. Det blev tre veckor, sen blev längtan efter lingon till levern alltför stor.
Vi hade flera orsaker att testa. Han har ständiga inflammationer i sitt enda seende öga (blödningar ibland) och behöver göra vad som går att göra för att rädda den lilla synrest som är kvar. Jag vet efter mina år som patient hos Funmed att jag haft SIBO (Small Intesterial Bacterial Overgrowth) dvs bakterier i tunntarmen som försvårar näringsupptag (tunntarmen ska vara steril) och hög sänka rent generellt utan att riktigt veta orsaken. Det finns all anledning att pröva allt som erbjuds, tricket är att orka genomföra.

Jag lyckades häva min SIBO då under 2018-2019, men har haft en period av sämre kost sen dess, så det kan inte vara fel att testa igen. Det mest effektiva sättet att bota SIBO är lång fasta eller Carnivore i någon form. PKD duger nog eftersom det verkar vara den mest strikta. En månad är väl vad som förordas så en vecka kvar och jag hoppas det är ok med de få förändringar vi gör. Lingon de dagar vi äter lever (inte varje dag längre). Räkor och fisk (saknat) är fortfarande carnivore och kanske blir det någon snäll grönsak. Zucchini funderar vi på men har inte testat ännu.

Lever- och nötfärs med lingon


Fördelar med Paleolithic Ketogenic Diet (PKD)


Det finns många fördelar med så enkel kost.

Det krävs förberedelser, men sen går allt på räls och det blir väldigt lite tankar och tid som spenderas på mat. Det bara flyter på att ta ut en matlåda och äta. Det är väldigt lite funderingar på vad som ska ätas. Två måltider på bestämda tider verkar passa oss väldigt bra. Det räcker bra att hålla reda på. Det ger kontinuitet som jag tror på.

Vi äter 08:00 och 16:00 och det har styrt om den cirkadiska dygnsrytmen positivt. Kvällarna blir långa när middagen serveras så tidigt (vi äter sällan på kvällarna, men senare än så här), då är det lättare att komma i säng i vettig tid. 22:00 – 06:00 är rekordet nu, men 22:30 – 06:30 är verklighet. Det är ett toppenresultat utifrån sömncyklerna som följer solen oavsett vi vill det eller inte. Det går inte att ”sova ikapp” sömncykler eftersom de styrs av solen. Den viktiga djupsömnen infaller i huvudsak runt midnatt och den lika viktiga REM-sömnen pågår mest innan vi vaknar om vi sover tillräckligt länge. Växlingarna pågår hela natten, men betoningen av cyklerna finns vi de tiderna.
Bättre sömn kan även ha påverkats av mindre kaffe. Vi dricker en gång per dag och det är morgonkaffet. Kaffet tar god tid på sig att lämna kroppen och därför är morgonkaffet det mest optimala. Jag är numer så avvand att jag kan vara utan det också, men det känns fortfarande som en social dryck som är trevlig, men också viss hjälp för morgontidningen.

Withings Sleep är nöjd och ger beröm. 90% i snitt under hela maj.

Nackdelar med PKD


Det är en extremt osocial diet, kräver matlåda vid varje mål utanför hemmet. Enklare att äta hemma och vara social utan mat. Kräver planering i almanackan.
Den är enformig och om något råkar vara mindre bra i större mängder så multipliceras felet. ”Äta lite av allt” är en tes som fungerar om ”allt” justeras till vad just jag kan äta, för att det blir inte för mycket av något. Jag kan ha upptäckt att jag mår bättre av nötkött än av griskött. Det får framtiden utvisa. Lamm hann vi inte testa (planeringsskäl). Det hade varit bra. Jag är inte van vid så mycket talg och ister och förmår kanske inte att ta upp så mycket. Jag kan avslöja att det blir lätt ”floating poo” och det är ingen bra signal. Sinking poo är målet, då är fettmängden lagom. Floating kan bero på dåligt upptag, mängd är inte allt, men som tumregel kan jag äta 80% fett med fortsatt ”sinking” och då har det varit mer blandat fett än bara talg och ister.


Slutsatser


Har PKD fungerat? Lite för tidigt att avgöra, jag skulle behöva lite tester att jämföra med och så långt har vi inte kommit ännu. Det känns på kroppen att något hänt, även om jag personligen tycker min vanliga keto passar mig bättre. Jag saknar den där riktiga keto-duracellkanin-känslan, den har inte infunnit sig. Någonting viktigt för mig saknas och det letar jag efter just nu. Vi bryter inte helt här utan inför nya livsmedel stegvis så vi kan utvärdera dem. Jag har räknat en del på PKD och den innehåller väldigt lite omega-3 i förhållande till omega-6 (dock rikligt med mättade fetter). Kanske därför jag längtar efter fisk och skaldjur? Det blir stekt makrill idag.

Flera har frågat mig privat om vikten och svaret är inte så enkelt.
Bara min mage håller igång går jag också ned i vikt. Jag är nuförtiden väl medveten om vad som gör att jag ökar, men jag är inte lika fixerad vid det längre. Min kropp får ha den vikt som jag är tillräckligt frisk för. Stress och inflammation ger uppgång och motsatsen ger nedgång. Jag kan gå både upp och ned på exakt samma kost beroende på andra omständigheter. Jag kan gå upp i vikt av PKD om magen inte fungerar. Vikt är därför ingen bra mätvariabel på välmående. Mer en indikation på åt vilket håll hälsan går. Jag ser viktförändringar som symptom numer och noterar bara vad som händer och försöker komma på varför.


Framtiden?


Ja vad vet vi om den. Det här är mitt tredje försök med riktig elimineringskost som varar två veckor eller mer. Med eliminering menar jag ett fåtal livsmedel för att ta bort allt som kan störa och läka tarmen. Mitt första försök med fisk och smör under tre veckor 2004 var jobbigt men fantastiskt bra, tänk så mycket jag lärde mig om vad jag inte tål. Det var början på resan till LCHF. Nackdelen var att jag inte testade vad jag tål tillräckligt bra efteråt eftersom jag inte visste någonting då. Mitt andra försök var PKD 2 veckor förra sommaren och det var samma då, fast jag visste mer. Vi var bortbjudna och jag bröt för snabbt, istället för att test en sak i taget.

I år däremot hoppas jag på att bryta långsamt och verkligen fundera innan jag lägger till. Lingon är redan testat och det påverkade inte glukoskurvan ett dugg, möjligtvis en liten sänkning. Nästa blir en grönsak och Zucchini är inköpt. Den ska friteras i ister (så PKD-takterna sitter kvar).

Glukoskurvor
Samma frukost nötlever, nötfärs och talg med och utan lingon. Dippen 10:00 kan vara lingon
Tack för att du läste, välkommen tillbaka