Hälsotester på egen hand

Det blir allt mer vanligt att besöka provtagningsställen på egen bekostnad. Fler än jag har ledsnat på de begränsningar vårdcentralerna har när det gäller provtagning. Så fort mina värden finns inom referensvärdena tar det slut. Då är jag så frisk som förväntas vid min ålder.


Jag är mest intresserad av mätvärden som visar läget på låggradiga inflammationer som tex SR (gamla hederliga ”sänkan”). Den har varit förhöjd så länge jag kan minnas och jag får aldrig veta varför. Vårdcentralen har gett upp och tycker det är normalt för min ålder, medan jag inte accepterat det svaret utan söker vidare. Jag kan acceptera att många inte är helt friska vid min ålder, men inte att det för den skull är det ”normala”. Normalt borde vara friskt och ska jag acceptera varför jag är sjuk vill jag veta om jag kan åtgärda orsaken.

Fastande B-glukos skrev jag nyligen om i ett långt inlägg om skillnaden mellan fastevärden och lägsta morgonvärden. (Läs här: Fastevärde del 2) HbA1c (”långtidsglukos”), C-peptid (”långtidsinsulin”) och fasteinsulin är betydligt mer intressanta för personer i riskzon för typ-2-diabetes än just fastevärdet. Dessa värden har jag länge haft under kontroll. Det var som jag beskrivit tidigare inte oväntat att jag hade högt värde vid den här mätningen.

Jag hamnar inte längre inom referensvärdet för att ha prediabetes

Dessvärre verkar sänkan inte finnas med i det provpaket jag tagit den här gången. Det som finns med är CRP som slarvigt nog kallas snabbsänka, fast det egentligen mäter något helt annat och de båda värdena är inte jämförbara. Jag kan ha lågt och ”normalt” CRP och ändå hög sänka. Eftersom vården numer fokuserar på CRP får de aldrig veta att jag har högt CRP och då tar jag det på egen bekostnad.

Det finns flera företag på marknaden som säljer hälsotester till allmänheten. Det går till så att jag söker upp företagets hemsida och väljer det test jag vill kosta på mig. Det finns väldigt många olika paket som innehåller olika tester. Störst antal tester är inte alltid bäst, det beror på urvalet och vad just jag vill veta. Det gäller att läsa på. När jag valt betalar jag i kassan och söker sen upp det närliggande lab som kan genomföra blodprovstagningen. Något dygn eller två senare kan jag logga in på samma företags hemsida och läsa min journal (BankID). Det brukar ingå ett läkarutlåtande. Om något prov avviker är rekommendationen att söka upp vårdcentralen för vidare utredning.

För den som inte är van att testa sig privat, duger det bra med de grundpaket som finns att välja på. Det är alltid något att starta med och utgå ifrån. Är du helt ovan att tolka prover så finns det många som kan hjälpa dig mot en engångskostnad. Jag rekommenderar Annelie EkVivoForto. Hon har hjälpt mig många gånger och är väldigt duktig. Ni som har läst LCHF-magasinet kanske minns henne från en intervju i nr 2020-1. Ni som inte läst LCHF-magasinet vet väl att jag fortfarande säljer och att nästan alla nummer finns att beställa.

Det är länge sen jag började med egen provtagning och jag utvärderar fortfarande efter lite olika kriterier.

Werlabs testade jag först. De var nog tidigt ute på marknaden och jag var väldigt nöjd. De hade bra sammanställningar och möjlighet att ladda ner lablistorna på papper. Efter ett tag insåg jag att de tagit bort SR dvs sänkan, som är det prov jag följer mest. Jag frågade varför och fick inget bra svar, mer än att CRP räcker. Inte nog med det försämrades webgränssnittet, så översikten över år förlorades enligt vad jag tyckte. Där tappade de mig som kund.

När jag var patient på FunMed anlitade de Unilabs. Ett väldigt bra lab med proffsiga sammanställningar men som (vad jag vet) kräver remiss från läkare. De har hela utbudet av prover. Lite dyrare än andra lab, men så klart bra service.

Efter min provtagningsperiod via Unilabs/FunMed blev jag rekommenderad MyDrop. En billigare uppstickare på marknaden, men efter samma gör-det-själv-princip. De har olika paket för den som helst vill ha det, men jag kan också välja varje prov separat och ta precis de jag önskar. Det finns tyvärr en nackdel och det är provsammanställning när man återkommer och tar nya tester. Det finns ingen sammanställning över tid mer än på skärmen ett prov i taget. Jag vill ha möjlighet att ladda ner som sammanställd tabell på papper, som Unilabs har (varje provtillfälle har egen kolumn, lätt att följa över tid).

Den här senaste gången testade jag Medisera och de fungerar väldigt bra när det gäller genomförande och rapportering av deras fasta provpaket. Det finns ett stort urval och det syns på paketnamnen vilka som varit med och plockat ihop testerna. Jag tittade så klart på det väldigt omfattande paket som FunMed numer rekommenderar hos Medisera och det var enda paketet där jag hittade SR i testlistan, men det känns som ett dyrt sätt att följa ett enda prov när jag kan beställa det separat hos MyDrop. Jag behöver inte längre det stora paketet, men för den som startar från början är det förmodligen ett bra val. Ju fler svar i början, dess bättre är min erfarenhet. #att_mäta_är_att_veta

Jag vet ännu ingenting om hur det ser ut rapportmässigt om jag återkommer till Medisera och vill ha uppföljning. De har ett urval tester man kan lägga till utöver paketen, men jag lyckades inte få med SR (sänkan), så det var lite trist. Det finns några andra prover också jag brukar följa, men det blir lite komplicerade att beskriva här i ett generellt blogginlägg. Det får bli ett senare tillfälle i så fall.

Lägsta värde vs fastevärde

Ett inlägg om glukostmätning i samband med ketos.

Det är roligt att vara igång med bloggandet igen och särskilt att få kontakt med er läsare. Det är överväldigande och oväntat att så många är engagerade. Jag skriver ner alla frågor jag får och tar dem i den takt jag får inspiration att skriva om det.

Fortsätt läsa

Glukoskurva med CGM efter 14 dagar PKD

Att mäta glukoskurvan med CGM (kontinuerlig blodsockermätare) är ett spännande äventyr. Jag lär mig nytt hela tiden. Kurvan förändras tex vid sjukdom utan att jag ändrar kosten. Med PKD kunde jag enkelt justera tillbaka nivån.

Fortsätt läsa

PKD – omställning

Jag är inte specialist på Paleo Medicinas kostvariant PKD, även om jag läst på. Jag är inte heller medicinskt utbildad som de är. MEN jag har lång erfarenhet av att äta mig frisk på ketogen mat och jag lär mig mer och mer för varje år vad som fungerar på mig

Fortsätt läsa