Är jag diabetiker eller inte?

Så fort jag släppte på kosten och körde i diket blev så klart mina glukosvärden sämre. Jag höll koll hela tiden, trygg i att inte låta det braka iväg för långt.

Största problemet för mig medan jag arbetade, var luncherna. Jag har inte orkat planera 21 måltider i veckan, utan har gett mig av hemifrån och ätit det jag hittat. Innan jag hoppade av LCHF-maten i somras fastade jag hellre än åt fel. Nu åt jag det som fanns utom skolmaten. Där gick min gräns. ”Vegetarisk onsdag”, är inte min grej. Det som var fiffigt med att inte äta LCHF var att jag testade massor av kolhydratrika livsmedel, både snabba och långsamma för att se hur min CGM (fast monterad sensor för glukosmätning). Den mäter var 15:e minut dygnet runt.

Vi har villaträdgård sen 14 år och eftersom jag ätit LCHF hela tiden har jag låtit bli det mesta av frukt och bär. Inte den här hösten. Jag har tagit reda på äpplen som mustats och har flera olika bär sparade i frysen. Samtidigt har jag vetat att jag mår som bäst när jag får ordentligt med fett, så jag lanserade ett pestosmör som blivit väldigt populärt i familjen. Med smör till maten och riktig grädde till bären kunde jag äta en hel del bär utan galopperande glukos.

Jag gjorde ett större blodtest och konstaterade att inflammationsmarkörerna ökat något av mina utsvävningar, men inte så mycket som jag befarat. Det jag tittar mest på är HbA1c eftersom jag egentligen är diabetiker. Det låg helt under kontroll men något högre än tidigare och trenden var tydligt uppåtgående mot tidigare. Jag hade kontakt med vårdcentralen och tog upp min nya situation och vi kom fram till att jag skulle testa Metformin ett tag istället för att kämpa. Jag som skulle vara medicinfri vid 65 fick alltså mitt första recept vid 65,5.

Jag hade CGM under hela Metformintestet. Jag åt en tablett varje dag under två veckor och sen två tabletter under tre veckor. Jag märkte ingen som helst skillnad på mina glukosvärden och då provocerade jag verkligen. Jag åt banan och annat som höjer glukos snabbt, men ingen skillnad med Metformin. Samma kurva som innan jag började ta tabletterna. Varför skulle jag då äta det? Så jag slutade efter det testet, så återigen medicinfri, men med väldigt liberal kost där jag såg allt jag testade på glukoskurvan.

När jag hållit på ett tag insåg jag att det bara var dyrt med CGM, jag brydde mig ändå inte om vad den visade. När den kontrollen var borta var det ännu enklare att äta precis vad jag ville. Den här julen var den första på 15-16 år som jag åt precis det jag ville ha och längtat efter. Inga direkta delikatesser, men glögg, clementiner, Alladin och sånt alla andra tycker är självklart. Jag hade en malande känsla av att jag missat en massa under så många år. Inte alls samma glädje över hälsovinsterna som tidigare.

En tanke som växte var: Hur är det med min diabetes? Hur jag än gjorde fick jag inte några jättehöga värden de gånger jag testade med fasteblodprov.

Jag har inget bra svar ännu, men jag har desto fler frågor. Varför märkte jag ingen skillnad med Metformin? Varför gick min glukoskurva ner efter två timmar som den ska enligt vårdens glukosbelastningar för att sen öka igen några timmar senare, utan att jag ätit. Det hände flera gånger nattetid. Allt det här såg jag under de månader jag åt ”vanlig” mat medan jag hade CGM. Har forskarna verkligen testat med alla parametrar som kan uppstå?

En liten cliffhanger så ni inte blir oroliga. Jag är tillbaka på min vanliga ketogena kost efter att 2020 kommer att gå till historien på mer än ett sätt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Är jag diabetiker eller inte?

  1. Alladdinask till jul, sa Bull. Det värsta är att såna ”praliner” är ju (egentligen) inte värt det – kletigt fabriks-jox med spår av kakao. Men ändå ”hör det till” . O efter juldagarna var tröskeln för dåliga val sänkt – liksom tidigare år. Men i början av januari körde jag 5 dagars vattenfasta (för andra gången i livet) o har kommit in på bra banor igen. Får se hur länge det varar! Tror jag förstår vad du menar att vara publik/ bli bedömd – sånt slipper ju jag. Tack för att du ändå fortsätter – alla dina erfarenheter o din kunskapsjakt inspirerar ju.

  2. Du kämpar så hårt, alltid lika kul att läsa dina inlägg även om vissa saker är helt främmande för mig. Jag har sedan min GBP utvecklat Hypoglykemi och mådde väldigt dåligt i perioder, hittade inte balansen i kosten, var faktiskt och snuddade på ketogen kost för att få ordning på blodsockret. Så länge jag åt strikt så funkade det men som jag skrev tidigare så med en GBP mage så är det många måltider per dag så vikten gick sakta uppåt även om blodsockret var någorlunda stabilt. Till sist tog jag beslutet att efter 16 år att återgå till normalkost. Det tog mig ca tre veckor att återgå till normalkost innan jag fick balans på blodsockret igen, för att inte tala om uppsvälld mage. I dag har jag stabilt blodsocker , fungerande mage och vikten är stabil så för mig var det normalkost som var nyckeln även om jag aldrig kommer upp i ett ”normalt” kolhydrats intag igen, jag vet för mkt hur det påverkar min kropp, dessutom kostar det många points mjöl, socker odyl, även fett kostar 😉 Våra anatomier är ju inte lika i dag så det som hjälpte mig kanske inte hjälper dig. Tror att alla har sitt egna behov som kräver olika kombinationer av näringsämnen och att det är mer individuellt än vi tror, du får helt enkelt leta efter din egen balans och beroende på var i livet vi befinner oss så behöver vi balansera om den för att den ska passa. Men just nu har jag hittat min balans!

Kommentarer är stängda.