Lägsta värde vs fastevärde

Ett inlägg om glukostmätning i samband med ketos.

Det är roligt att vara igång med bloggandet igen och särskilt att få kontakt med er läsare. Det är överväldigande och oväntat att så många är engagerade. Jag skriver ner alla frågor jag får och tar dem i den takt jag får inspiration att skriva om det.

När jag började mäta glukos (blodsocker med vanlig mätare) i syfte att följa sambandet med ketos visste jag ingenting om hur det fungerar, mer än att det bör vara fastevärdet, Fastevärdet var ett begrepp jag kände till från vårdcentralen. Det tas på fastande mage innan dagens första måltid och fastan ska påbörjas senast 22:00 kvällen innan. Vatten och möjligen kaffe är ok innan.


Gryningsfenomenet


När ketos började diskuteras utifrån blodvärden i våra sociala medier, diskuterades även glukosvärden och varför det var förhållandevis högt på morgonen. Svaret från experter var att det kallas gryningsfenomenet dvs ”glukoneogenesen startar medan vi sover för att förbereda uppvaknandet”. Då följde experiment med att äta viss typ av mat innan sängdags. (långsamma kolhydrater, resistent stärkelse, fett, proteiner….) för att jag skulle slippa det önskade glukoneogenesförloppet. Jag ville drivas av ketoner, inte oönskad och egentillverkad glukos.


Amerikansk ketoexpert för den som vill följa i sociala medier


För några år sedan var jag kursdeltagare hos Stephanie Person i USA och hon ville att vi skulle ta glukosvärdet på sängkanten för att få det riktiga värdet. Hon sa att vi får inte lägsta värdet om vi tar det senare. Hon nämner inget om glukoneogenes eller gryningsfenomen som startar när vi sover, utan det är själva morgonaktiviteten som sätter igång glukosbildandet. Följer man ketonerna och vill ha lägsta glukosvärdet under 4,5 kan det spela roll med några tiondelar. Stephanie förordar lägsta glukos 4,0-4,5 och ketoner inom 1,5-3,0. Det Martina Johansson numer kallar normal ketos. Jag skrev om nivåerna häromdagen i blogginlägget ”Ketosens olika stadier” för er som missade det.


Mina egna erfarenheter av gryningsfenomenet


När jag började mäta mitt glukosvärde med CGM fick jag med egna ögon se hur det fungerar för mig i verkligheten och kan bara konstatera att Stephanie har rätt. Glukosvärdet ligger lågt under sömnen. Jag läser av min CGM i sängen innan jag reser mig, går på toaletten, kanske matar katterna som är ivriga, dricker ett glas vatten och börjar med frukosten. Läser jag av igen kan det skilja 0,3-0,5. Enligt kurvan kommer höjningen direkt jag stigit upp, inte innan jag vaknat och inte när jag vankat runt och gjort annat innan jag äter.

Jag har en bild från kursperioden där jag noterat i mina anteckningar vad jag gjorde. Jag vaknade tidigt, gick på toa och började dagen utan att äta frukost. Fastade till 10:00 pga illamående. Värdet på fasteprovet VC skulle fått kan vara varsomhelst fram till 10:00 dvs inget säkert värde alls, därför görs de ofta flera gånger om de misstänker sjukdom.

Notera sänkningen innan toabesöket, till skillnad mot det omtalade gryningsfenomenet.

Lägsta morgonvärde vs fastevärde


Vill du verkligen veta ditt lägsta morgonvärde, ta blodvärdet på sängkanten. Nu under kursen med Martina Johansson uppmuntras vi till det för att snabbare förstår hur vi ligger till i ketosen.

Eftersom flera undrat samma sak (inte minst i vår grupp av kursdeltagare) så blev det ett långt inlägg. Inlägget gjorde mig själv klokare. Vi måste utveckla vokabulären i Ketoskolan.


Sammanfattning


Lägsta blodglukosvärde är ett fastevärde taget vid specifikt tillfälle, när du vaknar, men innan du klivit upp.

Fasteblodsockervärde är ett värde taget innan första måltid efter minst 10 timmars fasta

Lägsta värde kan vara uppmuntrande för den som jagar ketos eftersom det tydligare visar den aktuella ketonivån än ett fastevärde taget en stund senare. Fastevärde är enklare att få till och duger bra i de flesta fall.

Ping Martina Johansson, vad säger du om saken?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Lägsta värde vs fastevärde

  1. Ja jag håller helt med, det blir förvirrande när vi menar samma sak men använder olika ord! Väldigt bra skrivet 🙂

    • Så intressant du skriver. Jag har diabetes typ 2 sedan 15/10-20 då jag blev diagnostiserad. Jag slipper nu sprutor men tar metformin som jag inte tål. Varför jag endast tar två per dag och mitt bs är i nuläget lite förhöjt. Igår morgon 7,3 för att efter lunch vara 5,1 sedan vid kvällen 6,8. Jag vet att jag behöver ta ytterligare en metformin men min mage klarar det inte. Det blir 7-10 toabesök nr2 per dag. Kör lchf strikt. Det var lchf som fick ned bs ibörjan. Jag är 61 år med PPa, typ2, och KOL, samt övervikt så klart efter för mycket stress och varit i väggen. Varm kram

Kommentarer är stängda.