Kamel från ett marsvin

Martina Johansson och jag kommunicerar mest i skrift och då behövs korta uttryck som väl beskriver vad vi menar. Inga onödiga beskrivningar. Säger jag ”Marsvinet producerade en kamel igår” vet hon precis vad jag menar.

Glukoskurvor ser ut på olika sätt.

 • Pik beskriver en i tiden kort men hög kolhydratkick
 • Alptopp är som pik men tar längre tid
 • Dromedar reser sig och sjunker långsammare och tar längre tid totalt än alptopp
 • Kamel har två tydliga toppar utan basnivå mellan.
 • Rekyl är när kurvan efter en topp sjunker under basnivån.

Träningsnivå som ett marsvin

Vi använder olika uttryck för att beskriva om olika träningsnivå kan vara orsak till ett mätutfall (ketoner, glukos, vikt). Det är stor skillnad på hur vi själva lever och då måste vi ha uttryck för hur det var just när mätningen gjordes. Stegräknare är ett bra mått. När jag var som mest pandepatisk visste jag att nivån var extremt låg och jag skämdes lite för det. Då fick jag istället uppmuntran att jag var ett bra försöksdjur som satt still i min bur. Det gör mätningarna lättare att utvärdera. Martina föreslog guldhamster och jag protesterade och sa, nä marsvin mera. Jag springer inte i något hjul, jag sitter mest still.

Vad händer?

Jag använder sällan CGM (sensor för kontinuerlig glukosmätning) numer eftersom de är dyra och jag betalar själv. Just nu är ett undantag. Det är skönt att stämma av och se vad som händer ibland.

Vi lever hemmaliv som pensionärer, med i princip samma enkla mat varje dag. Frukost, lunch och middag. Mellanmål endast om föregående måltid blev för lite. Promenader, shoppingrundor och lite trädgårdsarbete. Ingen yttre stress. Typiskt marsvinsliv.

Första dagen med ny CGM såg ut som jag förväntat mig. Så blir det när inget märkvärdigt händer och vi äter allt tillagat här hemma.

En vanlig dag 2021

Hela veckan har sett ut som första och jag har ansträngt mig för att det skulle bli lika. Samma frukost, liknande lunch och middag ur en Crocpot med nötkött och rotsaker. Men så igår händer något märkligt. Första kurvan jag ser under dagen är den i telefonen och den såg ut så här.

Diagram från appen Freestyle Libre

Analys

Min hjärna startar automatiskt att analysera. Varför? Vad hände? Det är inte så ambitiöst som det låter. Jag bara fungerar så.

Markeringen är när jag somnade om före frukost

Jag sov dåligt den natten och somnade om på morgonen. Åt frukost lite senare än vanlig. Första antydan till protest i kurvan.

Tre måltider markerade

Frukost

Det märkligaste är att starten på dagen blev så annorlunda. Jag vet att jag ätit exakt lika frukost varje morgon. Det är ett litet experiment i sig. Det som varierar är hur natten varit och hur toabesöken blir om det nu också påverkar? När nivån väl ökat blev det snarare en kamel, dvs en topp till utan nytt matintag.

Lunch

Jag har tidigare erfarenheter av att fasta inte är någon bra glukossänkare för mig. Tvärtom. Då drar glukoneogenesen igång och höjer. Det syns tydligt i gårdagens kurva. Lunchen sänker, men inte tillräckligt. Hela matschemat blev förskjutet igår efter den dåliga natten.

Middag

Vi äter väldigt sällan på kvällarna. Middagen åts vid 17. En Crocpotgryta med nötkött och rotsaker som gav helt platt utfall i måndags. Det var inte samma kok, men vi gör lika i princip varje gång. Jag fattar ingenting av det som hände. Inget mer ätbart den dagen.

Träning

Marsvinsliv båda dagarna. Lunchen åts hemma. Lugna promenader på eftermiddagen. Stillasittande på förmiddagen

Reflektion

Jag har återigen bevisat för mig själv att vad jag äter inte är hela orsaken till allt som händer i kroppen. Jag kan äta lika och få helt olika utfall. Det är så många fler parametrar och väldigt svårt att tolka. Jag har länge vetat att sömn och dygnsrytm påverkar mer än jag tidigare förstått.

En amatörgissning är att kortisolkurvan kommer i obalans efter en dålig natt. Då är vi inne på ett ämne jag inte behärskar. Tänka om det kan jag, men inte skriva offentligt. Jag frågade Martina Johansson häromdagen om hon inte kan fixa en kortisolmätare för dygnskurvor. 😅

Kortisol och insulin motverkar varandra. Om jag har för hög kortisolkurva (stress) efter en dålig natt, har jag också för lågt insulin dvs glukoskurvan dansar hambo. Haha mitt språk passar nog inte i forskningssammanhang.

Jag får ropa på hjälp. Martina är jag helt ute och cyklar?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Kamel från ett marsvin

 1. Då undrar jag om dygnsrytm och sömn påverkar hunger och mättnad också. Avstånd mellan målen , när jag äter…
  Jag märker att det varierar för mig, men registrerar inte. Och mäter inte blodsocker.

  • Ja det påverkar helt klart.
   En lugn och trygg dygnsrytm med sömnens placering på rätt ställe med solens nedgång och uppgång som ledtråd är viktig för alla hormoner som samspelar.
   Jag mår bäst och fungerar optimalt när dygnsrytmen är finslipad, men SÅ svårt att bibehålla. Alldeles för många parametrar att hålla reda på oavsett jag mäter eller ej.

Kommentarer är stängda.