PKD – ett nytt försök

I juni 2020 blev jag tillfrågad av Martina Johansson om att vara med i ett forskningsprojekt avseende väldigt strikt carnivore/ketokost som kallas PKD under 14 dagar. Egentligen orkade jag inte det mentalt just då men ville inte missa chansen, så jag hängde på. Det blev min räddning.

PKD betyder Paleolithic Ketogenic Diet och den kommer från den Ungerska kliniken Paleo Medicina. Det är den striktaste ketogena kostplanen jag känner till och den är även den striktaste Carnivorekosten dvs helanimalisk men med stora begränsningar. En näringstät elimineringskost med syfte att läka hela tarmsystemet och kroniska inflammationer.

10 maj var det dags igen

Martina började nyligen ett nytt PKD-projekt och hör och häpna, jag hängde inte på. Jag kunde inte uppbringa energi en gång till. Ungefär samtidigt fick min man ett läkarintyg där det för första gången står att han är ”per definition blind pga blödningar i ögat och kronisk inflammation”. Då först efter alla år trillade polletten ner, det är ju han som behöver PKD mycket mer än jag. Tänk om vi kan rädda den lilla syn han har kvar på endast ett öga genom att försöka bli av med inflammationen? Det vore verkligen värt ett försök, oavsett hur less jag var. Vi äter samma mat här hemma, men när vi varit på våra arbeten har det varit olika. Nu är vi pensionärer och har möjligheten. 10 maj körde vi igång. Ni som följer ”Vägen till 65” på sociala medier – Instagram och Facebook – har redan sett bilder.

PKD (Paleolithic Ketogenic Diet) kräver förberedelser. Vi lagar all frukostmat för en vecka i taget och lägger upp i glasburkar färdiga att värma. Middagsmaten förbereder vi något dygn i förväg, oftast grytor i CrocPot. PKD är ingen diet vi klarar ad Hoc. Då blir det lätt fel. Det är lika illa att hoppa över mål som att äta fel.

Årets upplägg är lite annorlunda och mycket enklare

Förra årets upplägg var tre mål, nu är det två på valfri tid. Jag behöver inte räkna på protein- och fettmängd i % utan mängd mat i gram per dag att fördela på dessa två måltider. % löser sig automatiskt om vi följer instruktionerna. Inga beräkningsverktyg behövs (inga appar eller Excelark), bara en matvåg. Så enkelt.

Startkonceptet är lika för alla, sen kan individuella anpassningar behövas beroende på målsättning.

 • 2 måltider per dag – vi äter 08:00 och 16:00
 • 300 g oprocessat kött från fyrbenta gräsbetesdjur varje dag (nöt, gris, lamm). Inga charkuterier. Varje vecka skall det ingå 400g lever av den köttransonen.
 • 100 g animaliskt fett (ister och talg), varje vecka skall 200 g märg ingå.
 • Smaksättning: salt (inga kryddor)
 • Måltidsdryck: vatten
 • Det är i år ok med en kopp kaffe på morgonen. Te är inte tillåtet, inte ens örtte.
 • Inga kosttillskott

Slutsats

Vi skulle testa en vecka och har nu gjort två och är på väg mot en tredje Jag mådde illa förra året av omställningen (byte av fettkälla) men i år har det gått väldigt bra. Både maken och jag behöver sen länge mineraltillskott för att slippa restless legs (benkramper) och lite ryggproblem. Vi fortsätter med de vi brukar ta. Nån måtta får det vara 😂

Jag återkommer med resultaten

Fläskstek chips på späck
Bakkant: Fläskstek med svål
Framkant: knapriga chips på späck

Du som vill läsa om PKD-äventyret 2020, kan göra det här:
Elimineringskost – repris
Paleolithic Ketogenic Diet PKD
PKD-anpassade portioner
PKD – förberedelser (lite annorlunda/lättare i år, men grunden stämmer)
PKD – omställning
PKD – rekordsnabb ketos och bra sömn
Glukoskurva med CGM efter 14 dagar PKD

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”PKD – ett nytt försök

 1. Hej,
  Hej Margareta
  Mitt namn är Mahbub.
  vi träffades några gånger …när vi åkte till port Lauderdale Florida och Cruising då vi pratade med varandra.
  vill gärna prata med dig .
  Ha en fin dag.

   • Hej igen,
    Vad kul att få svar från dig.
    Jag håller på pkd från din blogg och jag har några frågor
    1. 100 gram talg , skall man använda 100 g talg med 300 gram köttfärs eller kött eller man kan äta det med varmt vatten som te med salt?
    Jag får väldigt mycket ont i kroppen när jag äter griskött.
    Vill gärna träffa dig eller prata med ett samtal.

    • Du behöver inte äta griskött. Lamm och Nöt går lika bra.
     100g talg och 300 g färskt kött är din dagsranson och förfelas på två måltider. Inga mellanmål. Du får äta allt som du vill, så smält talg i hett vatten med salt är en väldigt bra idé om du äter samtidigt med köttet. Tack för tipset. Jag ska testa det.
     Stek tex saltad entrecôte i ugnen och blanda köttsaften med talg och vatten plus extra salt så får du god buljong att dricka till maten 🌸

     • Imorse kokade vatten och blandade hetvatten i och Himalaya salt och litegrann med askorbynsyra. Smakade faktiskt gott. Tack för tipset för buljong.

 2. Oj en tredje vecka på gång, spännande! Min fläskstek ser likadan ut men mina chips ser inte riktigt lika bra ut. Lite för torra! Det gäller att få tag i svålar med lite fett kvar och det ser det ut som att ni har gjort. Lyckas man med svålarna kan man en dag när man är lite lat få i sig minst 100g bara genom att äta chips 😀 Och jag har också börjat med tillskott nu, säger som du: nån måtta får det vara 😂

  • Där vi handlar till chipsen finns både svålar och späck i olika förpackningar. Vi köper späck (utan själva svålen). Det är därför vår tillagning inte stämmer mot din. Det tar löngre tid att få knaprigt, men det går. 🤩

Kommentarer är stängda.