PKD – förberedelser

Under 14 dygn har jag följt den striktaste kost jag någonsin testat, med ett undantag, 8 dygns vattenfasta, men det var lättare att genomföra. Inget att fundera över. Drick vatten.


Paleo Medicinas riktlinjer för ketogen kost (PKD)
60g protein
Minst 120g fett
Ca 450g lagad mat per dag
Inget kaffe, té eller kryddor
Inga mejerier ens smör/ghee
Inga kosttillskott
Kött och fett från fyrfotadjur
400g gräsbeteslever/vecka
200g märg/vecka


Vi var tre i gruppen som påbörjade resan 14 juni plus en som startat tidigare. Vi har löpande delat erfarenheter och försökt dra slutsatser och den viktigaste är – vi är alla olika. Inte så oväntat. En slutsats jag drog var att det vore spännande att göra om projektet i större grupp, men med viss individanpassning av grundförutsättningarna för att lättare få fler i mål utan alltför stora umbäranden.

Jag valde att gå med i projektet för att få ordning på ett evinnerligt kompromissande med matvanor hela våren. Efter antibiotikakuren och flera veckor av förmodad covid-19 var jag i mina mått mätt ur spår och behövde en puff. Jag blåste fortfarande ketoner, men ingen mängd att leva på. För mig var det lite dålig tajming med midsommar mitt i, men tack vare pandemin och inställt midsommarfirande kunde jag acceptera att gnaga på en fläskbit.

Tankar innan start

Proteinbegränsningen såg jag inte som något problem. Det är sen 2012 min normala mängd, lite i överkant. Jag har skrivit om det många gånger.

Fettmängden var ingen utmaning (trodde jag) eftersom jag ätit betydligt mer långa perioder.

Kaffe, te och kryddor var väl en större utmaning att avstå. Jag hade inte som Martina Johansson förberett mig genom att trappa ner. Te dricker jag inte när det är varmt, men kaffe och kryddor vill jag ha.

Inga mejerier är jag så van vid, men utan smör/ghee har jag tyckt det är svårt att hålla uppe fettmängden. Målet nu var minst 82%. Jag äter ister och talg men är inte jätteförtjust.

Inga kosttillskott lättast av allt. 14 dagar är väl inga problem?

Kött och fett från fyrfota djur går att lösa med gräsbeteskött i frysen, kompletterat med lite bra fläskkött.

Lever och märg. Nu börjar problemen synas i horisonten. Jag hade gräsbeteslever i frysen, men ingen märg och inga köttben. Vi kokar grytor med märgben, men det blir inte mätbart i buljongen och inte den här mängden.

Förberedelser

Handla märgben och talg (finns ofta djupfryst om man frågar) och laga mat med lever och märg för en vecka. Jag tänkte mig färdiga portioner med 55-60g lever och 30g märg per dag. Planera och laga mat för en vecka i förväg är inte riktigt min grej, så redan där kom en utmaning.

Märgben
Det är lätt att smälta ut märg i ugnen. Det blev 220g dvs perfekt att blanda med nötfärs till 7 lunchbiffar.

Lever är jag van vid och har inga problem att hantera. Jag gjorde som vanligt 50/50 lever/nötfärs och talg som fett. Det ovanliga var att bara salta och att använda talg för att få 82e% fett. Det krävs en app för att räkna ut.

Leverfärs
Lever, nötfärs och talg 7 ”frukostar”

Nu hade jag biffar till frukost och lunch för första veckan och middagarna fick bli hela köttbitar av fetaste sort på grillen (det är ju ändå sommar).


ingen resa för gourmander


Dokumentation av status före start

  • Formulär med självskattningsfrågor.
  • Kroppsmått (jag utgår från 0 och redovisar förändringar)
  • Vikt (jag utgår från 0 och redovisar förändringar)
  • Fasteblodsocker och ketonvärde i blod (5,1 / 0,4)
  • Spara startkurvor från CGM som jämförelse
Måttdocka
Kroppsmått säger mer än vågen

Klart för start … fortsättning följer


Tack för att du läste, välkommen tillbaka