Paleolithic Ketogenic Diet PKD

Jag är med i ett svenskt projekt där vi är fyra personer som under två veckor testar en diet utvecklad av Paleo Medicina i Ungern. Den kliniken skriver på sin hemsida

Our medical group is using the Paleolithic ketogenic diet™ the results of which are fast and predictable. Efficiency of our method outweights that of all conventional therapies.

Kanske en genväg till den hälsa jag just nu saknar.

Du kan läsa mer om PKD på http://www.paleomedicina.com

Kosten är lik det jag redan testat och vet att det fungerar. Jag hoppas på 2 veckors läkning och tillbaka till där jag var för ett år sen innan Borrelia och annat ställde till. Det är några förändringar som jag anar gör det ännu mer effektivt.

Proteinbegränsning

Jag har under alla mina bloggår skrivit om hur viktigt det är för mig att inte äta mer protein än jag behöver. En kort kvinna behöver inte lika mycket mat som en lång man, även om portioner är ett standardiserat begrepp. I den här dieten får alla nöja sig med det jag redan visste var lagom för mig – max 60g rent protein om dagen. Jag brukar nöja mig med 50-55g. Den här dieten innehåller enbart animaliskt protein från fyrfota djur som levt så naturligt som möjligt. Gräsbetat och omedicinerat. Oprocessat.

Animaliskt fett

Jag har tidigare i min iver att låta bli mejeriprodukter vissa perioder undvikit smör och även ghee. Det är svårt och jag ger snabbt upp för jag behöver mitt fett. Nu är det dags att utesluta smör igen. Det blir främst talg och det fett köttet innehåller, så det gäller att hitta feta bitar. Inga mejeriprodukter alls ingår.

Fetthalten ska vara hög. En del protein och två delar fett. Det känns väl bekant för er som hängt med ett tag. Alltså inget nytt. Det blir minst 82e% fett.

Dryck

Tja, vatten. Mer inspirerande än så blir det inte. Inget kaffe och inget te. Det har jag klarat förr. Bubbelvatten lär vara ok, men det är inget jag suktar efter

Nyheter

Vad är nytt då? Som gör att jag tror det blir effektivare än det jag testat tidigare?

  • 400 g lever per vecka
  • 200 g märg eller hjärna per vecka
  • Inget processat alls, bara rent kött
  • Inga kryddor mer än salt

Jag äter gärna lever och la upp mitt första LCHF- recept för 14 år sen. Nu är begränsningen fyrfotadjur och inte kyckling som jag ofta ätit, så nöt blir det. Jag har heller aldrig ätit 400 g i veckan

Märg är helt nytt för mig som mätbar ingrediens, Jag har ätit det de gånger jag kokar egen buljong, men senaste tiden har det varit dåligt med märgben.

Processat kött är inget jag brukar vilja ha, men under perioder av det vi kallar fulketo dvs när man inte orkar utan väljer enklast möjliga, blir det både korv och chark om än av godkänd sort (bra mathantverk)

Kryddor ingår inte eftersom de tillhör växtriket, men salt är ok och det är jag tacksam för. Utan salt får jag huvudvärk.

Återblick

Det finns ett gammalt blogginlägg om hur jag tänker runt proteinmängder. Klicka här om du vill läsa.

WHOs  proteinbehovsberäkning
WHO har riktlinjer när det gäller proteinbehov.
Då antar jag att det handlar om livsmedelförsörjning i samband med svältkatastrofer. Det är proteinmängd per dygn jag räknat om till mängd köttfärs eller antal ägg.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka