PKD-anpassade portioner

Att äta ketogent med över 80e% fett är jag van vid, men jag har förstått att många har svårt att förstå hur man gör. Här kommer några tips. Det viktigaste är att begränsa proteinet. Paleolithic Ketogenic Diet (PKD) har en övre gräns på 60g per dygn. Jag brukar äta ungefär 55g men är inte så noga att jag exakt vet. Just nu under experimentet mäter och väger jag all mat.

60g protein per dag kan fördelas på olika sätt. Det är en smaksak vilket man väljer. Jag föredrar två mål, men mår bäst av tre. Jag är av naturen lat och har lessnat på att fixa mat och då är två mål bra.

MEN

Jag vet genom långvarig CGM-mätning (kontinuerlig glukosmätning) att jag mår mycket bättre av att äta tre mål. Glukoskurvan blir mycket stabilare av att jag äter direkt på morgonen. Glukoneogenesen blir för stark annars.

Proteinberäkning

 • 3 lika stora mål med 20g protein varje gång
 • 2 lika stora mål med 30g protein varje gång
 • 1 stort mål med 60g protein per dag

Att beräkna hur mycket nötkött som behövs för att få rätt mängd protein är enkelt. Mellan tummen och pekfingret är det 20g rent protein per 100g kött oavsett vilket nötkött du väljer. Det skiljer lite mellan feta och magra bitar men välj fetaste alternativet så blir det bra. Vill du vara säker på att inte få för mycket protein kan du räkna på 90g kött. Tänk en vanlig 90-grams-hamburgare för 20g protein så är du nära. De där små som heter hamburgare eller cheeseburgare väger bara 60g. Nötfärs är lite olika fet och det påverkar proteinmängden. Entrecote är fetare än biff osv

Fläskkött har ungefär samma fetthalt som nötkött om man inte letar de bitar som heter något med fläsk eller möjligen karré. Skinkstek, filé och kotlett är ofta magra eftersom fettet putsas bort. Välj de fetaste bitarna om du är hungrig så blir det större mängd kött för att få till rätt mängd protein.

Vilt är ofta magert, men åtråvärt för att det garanterat är naturbetat. Vi vill äta så naturligt kött som möjligt. Inte uppfött på spannmål eller soja. Vi vill inte heller äta kött som innehåller antibiotika och annat.

För tydlighetens skull visar jag hur mycket som behövs för att få till 20g protein. Tre val om dagen för 60g protein. Valen är bara exempel. Kött från ekologiska fyrfota djur ingår i PKD.

 • 80g entrecote
 • 100g ekologisk nötfärs
 • 100g benfri fläskkarré
 • 120g sidfläsk
 • 100g nötlever

Till detta tillkommer animaliskt fett, som får bli nästa inlägg.

nölever och nötfärs
Nötlever och nötfärs från Furestigs i Sörmland
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”PKD-anpassade portioner

 1. Vill själv tappa några kilo, så jag funderar på att prova. Problemet är dock att jag får extrema myrkrypningar om jag helt utesluter grönsaker. Brukar behöva skalad gurka, avokado och citron varje dag. Hur tänker du kring detta med mineral och näringsbrister?
  Förresten, åt du fisk och smör innan mot smärta? Har själv en del av detta och blev därav nyfiken.

 2. Varför ingen fisk? Hur mår du på kosten? Martina skrev att hon upplever endel besvär samt har tappat mycket vikt.

  • Jag mår hyfsat. Fisk är förmodligen ok om man kostar på riktigt bra. Det mesta är ju odlat eller förgiftat så näringsvärdet är tveksamt.
   Till skillnad mot Martina har jag vikt att ta av

Kommentarer är stängda.