Lättlurad?

Tillhör du dem som går på alla nya hälsotrender? Jag gör det inte. Jag är snarare motvalls dvs kärringen mot strömmen. Medveten – ja – men på mitt eget sätt. Jag äter min mat på de råvaror jag har och använder inte substitut.

Under alla år jag varit aktiv som offentlig person inom LCHF (14 år till midsommar) har jag fått frågor som jag vägrat svara på. Jag har aldrig velat bli någon ledare som talar om hur andra ska göra. Jag vet för väl hur individuellt allt är och vill därför inte råda någon annan. Det enda jag gjort och fortfarande gör är att beskriva hur jag själv gör och framförallt förklara varför. Själva förklaringen är viktig. Den är min pedagogik. Genom att förklara för andra hur jag tänker hoppas jag få dem att tänka själva utifrån sin egen situation.


Börja testa, börja mäta och dra slutsatser.


Vanliga frågor?

Jag har fått många frågor både under min aktiva tid som sajtvärd för ”Kolhydrater iFokus” (2006-2012?). Här på bloggen sen 2012 men också via privata meddelanden och när jag är ute och träffar följare.

Hur ser en matdag ut för dig?

Den frågan svarar jag aldrig på, för det vill ingen veta. Mina matdagar är mitt största problem och inget jag delar med mig av offentligt. Skulle det fungera skulle mina problem vara lösta för flera år sen. Just nu är klockan 11:42 och jag har inte ätit frukost trots att jag sen många år vet att jag måste äta så fort jag vaknar och det är bekräftat sen jag började mäta glukos med sensor (CGM). Jag har ett blodsocker långt över det jag vill ha när jag inte äter tillräckligt ofta. Där har diabetesvården rätt. Felen kommer först när de talar om vad jag ska äta och hur ofta.

Hur ser en måltid ut för dig?

Den frågan svarar jag inte heller på så ofta. Under alla år i LCHF-offentligheten har jag skämts för min mat för att den är så ful och tråkig och inget att visa upp. Jag tar ofta kort, men inte för Instagram eller bloggandet utan för att minnas själv. Kokbok vore uteslutet. Det finns undantag och det är dem jag någon gång publicerat. Jag äter få ingredienser per måltid och inte särskilt välkomponerat. Definitivt inte färgrikt. Nån form av kött till frukost, missade lunchen och får i mig lite pepparkakssmör för att inte hungra ihjäl och känner mig sugen på svamp och tomater och kanske en morot till middag. Ja ni hör ju själva, inte precis något att visa upp. Smöret gjorde mig mätt och grönsakerna var för att 100% carnivore passar inte mig. Hjärnan blir knäpp.

Vad äter du?

Jamen äntligen en fråga jag kan svara på och då blir det ofta långt, för att jag blir ivrig.

Köttet är viktigt och av bra kvalitet. Just nu har vi kött från en gräsbetad Fjällko-ungtjur i frysen. Den har betat i Sörmland och jag förmedlar gärna kontakt med uppfödaren. Vi växlar protein hela tiden. Rotation i kosten tror jag är viktigt. Det blir protein från nöt, fläsk, fågel, fisk och skaldjur. Allt för att få så många näringsämnen tillgängliga som möjligt och därför noga med ursprung.


Alltid svenskt kött.
Alltid kött från naturlig uppfödning.


Pepparkakssmör till lunch är inget man skriver på löpsedlarna. Jag blandar smör med ekologisk variant av de kryddor man har i pepparkaksdegar för att kunna äta det direkt. Fett är nödvändigt för hälsan och många av hälsoproblemen nuförtiden beror på för lite animaliskt fett i kosten. Flera vitaminer tex är fettlösliga. Animaliskt fett är basen i min ketogena kost och hemligheten bakom att jag kan hålla så låga medelglukosvärden under lång tid. Jag använder smör, ister, talg och lite kokosolja i huvudsak. Avokado förekommer men även oliver. Jag väljer efter omegahalten. Jag tittar på omega3, omega6 och omega9.

Jag är inte carnivore om ni frågar en dedikerad 100% carnivore. De som inte ens vet vad en carnivore är tycker ”du äter ju bara kött”, säg 80-90% carnivore så blir det nog rätt.

Grönsaker äter jag av flera skäl. Mikronutrienter (vitaminer och mineraler), tuggmotstånd, smaken, tarmen. Känslan av att hjärnan mår bra. Jag blir manisk och konstig helt utan grönsaker. Jag försöker rotera minst 10 olika grönsaker per vecka, men är väldigt noga med urvalet. Självklart svenska och efter säsong. Svenskt och färskt i butiken får följa med hem. Sällan djupfryst eller importerat. Därför blir det knepigt med tex avokado och oliver.


Oväntat tips och jag är inte sponsrad. Lidl är bäst där vi bor. De har mer och mer svenskt – året runt.


Frukt och bär äter jag med stor sparsamhet. Precis som att jag blir manisk av att inte äta grönsaker blir jag manisk om jag äter frukt och bär. Det klarar inte mitt sockerbegär. Jag får inte nog. En och annan frukt slinker ner när jag äter borta och därför klarar att begränsa. Fruktos är en belastning för levern och jag har leverproblem. Frukt och bär äter jag mest efter säsong. Bojkottar importerat. Bär finns på tomten.

Frön, nötter, mandlar är i princip nej. Jag äter normalt inte mellanmål (då är något väldigt stort fel i planeringen). De är kolhydratrika och påverkar glukos och de är omega-6-rika och inflammerande. Gör jag undantag blir det Macadamianötter. De är feta (kolhydratsnåla) och jag föräter mig inte. Att fettet är fel misstänker jag för de förorsakar ”floating poo”. Det vill jag inte ha. De är inte svenska så jag avstår oftast.

Hur ersätter du… (valfritt icke LCHF)?

Jag ersätter inget alls. Jag lagar mat utifrån det jag har. Jag gör inte blomkålsris, LCHF-pasta eller ”Jansson på rättika”. För mig är det precis lika dumt som Vegoköttbullar och Julskinka på ugnsbakad Rotselleri.


Jag river blomkål och steker i smör men kallar det inte blomkålsris.
Jag svarvar Squash, kokar lätt och äter utan att kalla det pasta.
Min man gör gärna rättikagratäng utan ansjovis
Vi ugnsbakar rotselleri ibland men inte som julskinka


Värst av allt

När det kommer till ersättning för mjölk i kaffet, jag tror alla hälsotrender verkar inne på 100 % mjölkfritt nu, så verkar Oatly iKaffe lyckats lura även framgångsrika LCHF-are och jag begriper ingenting. Jag har gjort en kalkyl på produkten, men skickade den till Martina Johansson. Hon har betydligt större läsarkrets än den här lilla jollen till blogg har och jag kände att det budskapet vill jag ha ut stort.

Återkommer med länk när hon lagt ut.

Edit: Martinas blogginlägg med min näringskalkyl


Hur lättlurad är du?


1 litet Oatly iKaffe
Dyrt literpris för kranvatten med tveksamt innehåll.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Lättlurad?

 1. Lidl är bäst på grönsaker, de startade en gång i tiden som grönsakshandlare med kvalite, Bästa kvalitet till sina kunder och har inte övergivet det konceptet, bara plockat in fler produkter i sortimentet. Handlar alla mina grönsaker på Lidl!

  Du har gjort ett kanonjobb med din info, dina avtryck i LCHF världen lr så är det jag som är partiskt då vi följt varandra under de här åren. Även jag kan skriva under på individualismen, vi är så olika och måste hitta vår egen väg och testa oss fram. När någon frågar mig om hur de ska göra för att äta LCHF brukar jag säga plocka bort allt mjöl även det man kan göra mjöl av plus allt socker, laga allt ifrån grunden med råvaror, byt ut alla fetter till naturligt fett i allt. Svårare än så är det inte, börja så och sen kommer resten av sig själv med tiden.

  Själv äter jag naturligt iom min GBP då jag i dag inte klarar av fettmängder och det blir många timmar på gymmet för att förbränna då ämnesomsättningen och jag inte är överens lr rättare sagt pga hypoglykemi så krävs det att äta många små mål per dag m högt proteininnehåll, försök då gå ner i vikt -Nono! Här gäller det att hålla vikten stabil och inte gå uppåt så jag bygger fettförbrännande muskler. Vill göra en reverse då jag inte har problem med vad jag äter utan helt enkelt en metabolism pga GBP som agerar som en svamp om jag inte äter lr äter för mkt. Så just nu efter nio år och plus 20 kg ifrån lägsta vikt och då inte pga fel näringsämnen, så är jag less på kampen om kilonas vara lr icke vara. Så vi kan ju säga att den kamp vi möttes under fortsätter i all oändlighet för oss båda men med olika förutsättningar. Kram

  • Tack
   Ja kära nån. Vi har kämpat länge nu. Jag är så dålig på GBP och Reverse. Känner fler GBP men bara en Reverse vad jag vet. Inte lätt. Jag är maniskt rädd för operationer sen ett väldigt akut kejsarsnitt och mig får ingen skära i om jag inte är döende. Jag har tackat nej till artros och den är jag inte besvärad av längre.
   Jag har diastas efter tre grav som går att åtgärda men jag vill inte.
   Vi får kämpa vidare

 2. Bygger inte vår värld på att så många som möjligt skall vara ”lättlurade”?
  Massarbetslöshet väntar om det vore tvärtom.

Kommentarer är stängda.