Borrelia

Jag bor på landet i fästingland. Har blivit biten ett par gånger men har inte haft anledning att misstänka vare sig Borreliasmitta eller TBE.

I höstas fick jag en märklig rodnad på höger hand som kändes obehaglig. Den växte och blev mer intensiv och jag kände molande värk i handen. Det fanns ingen yttre påverkan typ sår eller bett.

Strax efter började det klia på flera ställen, ungefär som myggbett. Mest på ena armen så jag misstänkte verkligen bett eftersom vi sover med öppet fönster och just den armen är ofta utanför täcket. Jag funderade på allt möjligt och vidtog saneringsåtgärder. Vi har utekatter som kan släpa in ohyra, men jag har aldrig sett något. Kliandet avtog inte utan ledde till sår, vissa såg infekterade ut. Jag gjorde vad jag kunde med sårtvätt och salvor. Till slut (oktober) gick jag till vårdcentralen och fick ta ett prov. Det var Stafylokocker i såren och jag fick antibiotika. Jag är inte den som frivilligt förstör tarmfloran med antibiotika, men den här gången gav jag upp och åt en femdagarsdos.

Vid det läkarbesöket noterade läkaren rodnaden på min hand och nämnde direkt att det såg ut som borrelia. Det kom väldigt oväntat för mig eftersom jag haft bara två, möjligen tre fästingar under mina 13 år här ute på landet. Katterna drabbas däremot ofta, så de finns. 2019 i april hade jag min andra (tredje?) fästing och den satt så illa under en tå att jag fick gå till vårdcentralen och be om hjälp. Jag klarade inte plocka den med pincett och spegel. Just därför finns den dokumenterad i min journal och det fanns anledning att nu ett halvår senare ta ett borreliaprov. (Jag loggade senare in i min journal och såg att provet tagits, men inget svar om att det skulle vara någon infektion.)

Nu flera månader senare är rodnaden på handen betydligt mindre, men det syns fortfarande en påverkan och jag har alltmer molande värk i den handen. Vissa grepp (vridande typ burklock) är besvärliga. Borreliamisstanken ringer i huvudet och jag kontaktade VC om provsvaret från i höstas. Det var borrelia (men ännu inget svar i journalen) och nu skulle jag komma och ta ett nytt prov som jämförelse. Det nya provet visade samma nivå, dvs ingen ytterligare aktivitet. Förklaringen var ”du har haft borrelia, men aktiviteten har avtagit” och det gick några dagar. Sen kom ändå en kallelse att jag skulle visa upp handen igen och vid det besöket fick jag en treveckorskur Doxycyklin 100mg morgon och kväll.

Jag har inte tagit ut och börjat äta kuren än. Jag läser och läser och velar mellan att vara skeptisk till antibiotika om det inte är livshotande och att tänka att jag fixar inte mer nu. Jag vill bara bli frisk. Ingen läkare har hittills kunnat svara på varför jag haft hög sänka under så många år och jag har kämpat med väldigt strikt antiinflammatorisk kost och kosttillskott för att nå normalvärde. Jag har sänkt från 33 till 25, så någonting händer, men det går så sakta och mitt tålamod är slut.


Tänk om det varit Borrelia hela tiden?


Ju mer jag hör talas om hur Borrelia ställer till det för många känner jag igen symptomen. Jag har också förstått att få har fått den receptbelagda behandling jag nu fått, trots tjat, så jag är beredd att göra det om ingen väldigt snart hindrar mig.


Kommentera gärna om du har erfarenhet eller tankar kring Borrelia och behandling. Både klassisk och alternativ.


Fästing
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Borrelia

 1. Jag fick en ovanlig variant av borrelia för många år sedan. Precis som du misstänkte jag att jag fått ohyra av katterna eller ringorm. jag fick nämligen röda, femkronorsstora märken över hela kroppen och så många fästingar har jag verkligen inte haft på mig. Eftersom jag gick obehandlad så länge påverkades till slut muskler och nerver och jag fick domningar, värk och muskelsvaghet av minsta rörelse. Det slutade med att jag kröp in på jourcentralen. En duktig läkare kände igen symtomen och jag fick antibiotika. På tre dagar var symptomen borta. Jag är verkligen ingen förespråkare av antibiotika och avvaktar hellre om det går, men när det gäller borrelia hade jag inte tvekat en sekund. Jag tänker att om man bara äter antibiotika när man verkligen är i behov av det och i övrigt äter sunt och bra, återhämtar sig tarmen ganska fort (vid en snabb minneskoll räknar jag ut att jag har ätit antibiotika fyra ggr i mitt liv. Jag är 48 år så det får väl anses som en rimlig nivå 😉 ).

  • Hej
   Tack för input, det verkar likt min historia. Det gick inte så långt bara för mig. Jag kände hur jag som blivit så mycket bättre i kroppen under flera år sakta blev sämre utan att jag förstod varför. Jag fick inte röda ringar men en slags hudpåverkan (på väldigt många ställen) utan att förstå varifrån (inga fästingbett).

   Jag har ätit väldigt många antibiotikakurer i mitt liv. Oräkneligt antal.

 2. Jag skulle ta antibiotikakuren. Obehandlad borrelia kan ge nervpåverkan som kanske aldrig ger med sig.
  Jag gick själv med odiagnosticerad borrelia i flera månader för några år sedan och blev svårt medtagen. Själv tror jag att det var den utlösande faktorn för en massa efterföljande problem (inte den enda, men starkt bidragande).

 3. Margareta, Jag tycker att du ska pröva att ta den specialmedicin Doxycyklin som du nu har fått.. även om det bara är för säkerhets skull. Det är inte värt allt detta lidande att vara allt för principfast – och sedan vet du ju säkert om det har hjälpt.

  Du vet också hur du ska bygga upp din tarmflora igen! Så på den bara.. det är ju ingen livsfarlig medicin för dig ??
  Jag slog upp Doxycyklin i http://www.fass.se , det finns fyra stycken – och tittade på en av dem men vet ju inte exakt vilken det är du har fått. Du kan själv läsa igenom biverkningarna och sedan bestämma om du ska våga språnget! <3 Se efter själv
  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20111018000013
  Kram Elisabeth

  P.S. Jag har familjen full av läkare och är också emot mediciner – men det finns undantag!

 4. Som stöd och alternativ kan det löna sig att prova på vad en (skicklig) bioresonansbehandlar kan göra. Obs Inte ersättare till traditionell vård men i vissa fall har det kunna stärka kroppen och gjort syntomerna lindrigare. Här i Karis har vi en som specialiserat sig just på Borrelia. Men kolla först att den du går till har tillräcklig erfarenhet o kunskap om just borrelia.

 5. Jag skulle ta behandlingen. Försöker leva ett så bra liv som möjligt vilket ger mig ett bra utgångsläge men ibland räcker det inte. Det viktigaste för mig själv är att jag mår bra och inte har värk för det har jag svårt att klara av.

  Tack för att du delar med dig av ditt liv och dina funderingar, hoppas du hittar lösningen.

Kommentarer är stängda.