Struktur- ett tråkigt inlägg ni slipper läsa

Just nu är jag inne i en period där jag läser det jag själv skrivit. Det har hunnit bli en hel del sen starten för snart 10 år sedan. Ibland blir jag förvånad. Jag har helt glömt hur det var och det är så nyttigt att bli påmind.

När jag läser hittar jag guldkorn, men också sådant jag kanske inte skulle skrivit nu eftersom jag lärt mig så mycket mer sen dess. Det är nyttigt att se den utvecklingen och det fördjupar förståelsen.

Jag funderar mycket på vilken målgrupp jag har och vilka som hänger kvar efter alla år. En del av er har redan hört av er och det är så uppmuntrande med alla härliga kommentarer. Det både motiverar och inspirerar att fortsätta skriva. Jag får ibland frågor som ”visst har du skrivit om… hur hittar jag det?” Jag ser också i bloggstatistiken att flera förmodligen helt okända läsare hittar min blogg via vanliga googlesökningar och det är ju smickrande. Hoppas de hittar något läsbart. 😀

De allra flesta regelbundna läsare ser på min Facebook- eller Instagramsida (som båda heter ”Vägen till 65+”) att jag har skrivit något nytt och klickar sig vidare därifrån. Jag vet genom bloggstatistiken att jag också har många läsare som inte kommer via Instagram eller Facebook. De kanske klickar på en länk från tex Dietdoctor Bloggnytt, eller har min blogg som favorit eller söker upp mig i Google varje gång de kommer in och läser. Då blir det rätt slumpartat vilket inlägg som kommer upp. Det är väldigt olika hur många ggr ett blogginlägg visas. Vissa inlägg tycks sprida sig med vinden och vissa blir knappt lästa alls. Jag undrar alltid varför, men tror det beror på att någon ibland länkar vidare och då blir det extra klick på just det inlägget. Sånt ser inte jag.

Just nu letar jag efter något system att strukturera upp inläggen så att de blir mer sökbara. Jag märker själv att jag gärna vill läsa ikapp ett visst tema och därför försöker jag bli mer konsekvent med ”kategorier” och #hashtags. Jag vet varken hur insatta ni läsare är när det gäller kategorier och hashtags eller hur pass användbart det blir som sökhjälp, men jag kan ge en kort förklaring för er som inte vet hur det fungerar. Ni andra kan ju hoppa över det.


Det finns tre sätt att söka i min blogg som är en WordPressblogg

Sökfältet

I sökfältet uppe till höger går det att skriva ett ord eller en mening och då kommer rubrikerna till alla inlägg som innehållet just det. Enkelt och ofta användbart.

Kategorier

När jag skriver ett inlägg kan jag välja en eller flera passande kategorier. De syns längst ner under inlägget. Den som klickar på kategorin får upp alla inlägg jag skrivit i den kategorin. Exempel på kategorier jag använder är sömn, funktionsmedicin, recept, verktyg… listan är lång och jag har inte varit särskilt konsekvent. Det är väldigt svårt, särskilt när jag gör långa uppehåll i bloggandet. Då glömmer jag hur det var tänkt. Jag jobbar på det nu och rättar upp eftersom jag själv läser.

Hashtags

En #hashtag brukar markeras med # och översätts ofta till etikett på svenska. Det är ett sökbegrepp. Under kategorin sömn, kan jag specifikt skriva om #sömnapné eller #CPAP. Det blir då sökbart i tex Google. Även på Instagram och Facebook går det att söka på tex #LCHF och få fram inlägg från personer jag inte känner men som ”taggat” med #LCHF under förutsättning att inlägget är globalt 🌍 dvs tillåtet för alla att läsa. Särskilt på Instagram är det användbart för att hitta fler inlägg i ämnet, men det fungerar även på Facebook.

Jag är väldigt dålig på att nyttja Hashtags, särskilt på Instagram där det ofta används för att locka nya läsare. Det är väl det som är min svaga sida som bloggare. Jag lockar inga läsare specifikt, jag är bara tacksam för de som hittar mig ändå. Det blir mindre kravfyllt så. En del har långa rader hashtags, exakt lika i varje inlägg, på Instagram och det har jag lärt mig blir inte så effektivt som önskas. Sökmotorerna kringgår upprepningar.

Reflektion

Jag gillar struktur dvs ordning och reda och blir irriterad på mig själv när jag tappar kontrollen. Samtidigt vet jag att förmodligen struntar de flesta läsare i både kategorier och #hashtags. Det är för min egen skull jag tycker det är bra. Då hittar jag lättare det jag söker.

Hur tänker ni om struktur och sökbegrepp?
Är hashtags något ni använder eller är det bara jag?

I juli har min lilla blogg 10-årsjubileum och jag tänkte nu när jag startade om efter uppehållet att det kan jag ju inte missa. Det vore kul om jag hann läsa ikapp lite tills dess och sammanfatta de stora händelserna jag faktiskt varit med om och under tiden dela med er läsare hur jag tänker nu över allt som hänt. En riktig hälsoresa har det varit.

Jag vill väldigt gärna ha bra hashtags att använda och som jag kan lägga till i befintliga blogginlägg när jag ändå läser dem.. Jag har tex försökt införa #ketoskolan på Instagram men det fungerade inte så bra. Taggen #lchf är stor så klart, tusentals inlägg från många olika skribenter, men den känns inte längre tillräckligt specifik för mig. Använder ni sökbegrepp som kan passa det jag skriver så tipsa gärna!

Frågor jag brukar få om var i bloggen det finns är när jag skrivit om kosttillskott, sömnapné, utbrändhet, funktionsmedicin, SSRI-mediciner, provtagningar, olika mätverktyg…. Ja en hel del annat också faktiskt. Oftast får jag leta ett tag för jag minns inte längre varken formuleringarna eller när jag skrev, bara att jag skrivit. Nu försöker jag tex lägga till #ouraring #CGM #CPAP osv när jag läser om gamla inlägg som handlar om det jag kan komma på #taggar till.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka