Ketos eller fasta?

För de flesta verkar det inte vara antingen eller. Tvärtom vet jag många som fastar sig in i ketos med lätthet. Eftersom tillståndet ketos bygger på glukosbrist dvs kroppen bildar ketoner att leva på istället för glukos så låter det ju jättelogiskt och jag tror verkligen på att det fungerar. För alla andra utom för mig och som jag vet några till.

Jag måste välja att äta mig till ketos, ”nutritional ketosis” tror jag det heter på utrikiska. Om jag hoppar över måltider ökar glukoneogenesen markant och när glukosmängden ökar minskar ketonerna. Glukos och ketoner är som en gungbräda. När den ena går upp ⬆️ minskar den andra ⬇️.


Att ha höga glukosvärden och samtidigt höga ketonvärden är ett allvarligt sjukdomstillstånd som kallas ketoacidos och dit vill jag inte. Det inträffar inte för en ”frisk” person som har koll.


Just nu är jag i slutet av ett 30-dagars experiment med väldigt få kolhydrater i kosten. Närmare bestämt 0 med några undantag.


Jag hör redan frågan om undantagen. Lever, det innehåller kolhydrater.


Jag kallar det Carnivore Challenge och jag testade en massa blodvärden innan och kommer att gör det efteråt också. Det ingår i den funktionsmedicinska utredning jag gör sen snart två år tillbaka. När man äter så få kolhydrater under en hyfsat lång period borde det väl spruta ketoner ur öronen? Nja, den regeln gäller ju inte mig och ni som läste gårdagens reprisinlägg från 2012 kanske minns att jag testat det här med 0 g kolhydrater innan och är även känd inom LCHF-kretsar för att ha spridit uttrycket UFO (Under Fem gram kh Om dagen). Det påverkar av någon anledning varken vikten eller ketonerna på mig och jag har alltid undrar VARFÖR och nu vet jag. Glukoneogenesen är tydligen kvickt igång och kanske ovanligt stark hos mig. Nån slags konstgjord andning.

Eftersom jag precis börjat skriva om hur fasta påverkar mig passade det ju oerhört bra att jag igår fick en perfekt förhöjning av glukoskurvan, bara så där, för att visa vad jag menar.

Torsdag natt ser lugn och fin ut, precis som jag vill ha den, även om målet är något lägre. I blod ligger jag runt 5 mmol /l vilket är för högt för ketos. Det är viktigare med en plan kurva än att nivån är exakt rätt om man strävar efter ketoner. Det finns en teoretisk gräns på 4,5 mmol/l och jag vet inte hur exakt den är. Jag är sällan under 4,5 mmol/l någon längre period.


Glukosvärden i vävnadsvätska korrelerar inte exakt med blod. Det varierar en hel del, även mellan olika sensorer och placeringar på kroppen. Jag kontrollmäter varje ny sensor (var 14:e dag) och sen vet jag ungefär. Det räcker.


På torsdagmorgon åt jag nötfärs med hemkokt ghee till frukost och som ni ser hände absolut ingenting och det förväntade jag mig inte heller. När klockan blev 11:00 ungefär åt jag som lunch en omgång till av samma nötfärs, men missade extra fett. Jag åkte direkt efter maten bil till jobbet. Bilen har parkering invid vårt hus, så ingen motion.


De värden som saknas i kurvan har jag tappat för att jag missat läsa av sensorn inom 8 timmar, men jag lovar inget sensationellt hände.


Jag parkerar bilen och går till skolbyggnaden (max 50 m) och går uppför en trappa i lugn takt och sitter sen på min stol, förutom några steg till kaffebryggaren för en halv kopp svart kaffe. (Ewa Meurk lärde under LCHF-kryssningen ut att det förmodligen var 16:34). När klockan är ca 17:30 går jag tillbaka till bilen och kör hem. Jag kan se exakt tid för hemkomsten eftersom jag har ett registrerat telefonsamtal. Då är jag hungrig och äter mer nötkött men också en varm fetaost (jag tål fårmjölk) med lite olivolja. Jag blev inte nöjd med den köttbit som fanns och tog därför till reservprovianten. Det syns ganska tydligt hur glukoskurvan lugnade ner sig och jag fick ro i kroppen som håller i sig ännu.

Vad var det som hände?

Varför blev det så? Ja säker kan jag ju aldrig vara, men jag är nog ganska övertygad ändå.

Jag är just nu i väldigt svag och bräcklig ketos. (Blåser bara 0.10 med KHC). Det svajade rejält under påskhelgen och jag skulle kalla det för att jag är en hybrid just nu, dvs jag drivs av ketoner och glukos växelvis. Det Stephanie Keto Person kallar ”not ketoadapted”. Lunchen jag åt var för mager, jag åt nötfärs utan extra fett och då räcker inte fettet för att driva mig på ketoner och istället startar levern reservaggregatet vi kan kalla det glukosgeneratorn (glukoneogenesen). Den startas enligt många jag läst och hört av träning dvs om du tränar ökar också blodsockret. Jag tränade inte alls den här gången.

Slutsats

För den som har lätt att stanna kvar i ketos fungerar förmodligen fasta väldigt bra. Så länge jag är hybrid, förstör fastan mer än hjälper eftersom glukoneogenesen motverkar ketosen. Jag behöver så länge jag är hybrid regelbundet tillföra energi främst som fett så länge jag strävar efter att öka ketonbildningen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Ketos eller fasta?

  1. Så spännande att läsa! Jag kör strikt keto nu efter en påskvecka där det åts alldeles för mycket gott…. När jag började låg mitt fastevärde på 4,9mmol och nu efter snart en vecka är det nere på 4,1mmol. Nu funderar jag över hur mycket lägre jag kan få det bara genom kost och träning.

    Som frisk person är det omöjligt att hamna i ketoacidos då det kräver höga ketoner och högt blodsocker samtidigt. (Över 15mmol).

Kommentarer är stängda.