Periodisk fasta 2012 – en återblick

Alltså den där ”Vägen till 65” är en galet bra blogg. Varför har jag inte hittat den tidigare? Hon har svar på allt. Det här är från 2012 och så klockrent. Som att hon beskrev hur jag fungerar. Bara att planka rakt av och köra så det ryker.

Blev ni nyfikna på det där inlägget som jag själv hittade och tyckte var så bra? Här kommer det, exakt kopierat från 2012-08-18. Lite korrigeringar bara så funkar det idag också. Det finns bara en fråga? Varför lyssnar jag inte på mig själv och agerar efter de slutsatser jag drar?


Periodisk fasta – inget för mig

När jag började med LCHF för 7½ (14 år sen) år sen skrev ingen om periodisk fasta. Det är ett begrepp som dykt upp långt senare och som i vissa sammanhang verkar vara framgångsreceptet för oss som inte går ner i vikt. Jag har aldrig i mitt liv klarat vanlig fasta (huvudvärk, illamående och andra besvär har fått mig att sluta ganska omgående) och jag har medan jag ätit LCHF aldrig känt behovet att utsätta mig för hunger. Tvärtom har jag känt mig nöjd över att slippa.

Jag har ätit en massa varianter av LCHF, utan att testa just periodisk fasta (nu har jag testat flera olika varianter, mer om dem senare), ingen variant har lett till någon bestående viktminskning och jag har därför inte blivit klokare (jag tror jag är klokare nu).

  • Jag har maxat kolhydraterna genom att fylla på rotsaker, mandel, nötter (tål ej vet jag nu)och bär till 50 g (kolhydrater) per dygn (den amerikanska varianten).
  • Jag har minskat kolhydraterna till så nära 0 man kan komma (kallas Carnivore idag)
  • Jag har ätit UFO en längre tid (mindre än 5g kh per dygn, Under Fem g Om dagen)
  • Jag har hållit mig under 20 g mesta delen av tiden om man ser över de här 7½ (14) åren. (Det är numer en livsstil och inte så mycket jag funderar över)

Sen jag började med mitt Bullet Coffee på morgonen har mycket förändrats i min syn på mat (jag har både slutat, börjat och slutat med fettkaffet igen i olika omgångar). Jag har inget behov av att småäta och jag kan utan problem hoppa över måltider och så blev det igår (så är det fortfarande).

Fredag 17/8 2012

Frukost: Jag åt en fiskrest som jag faktiskt vägde till 150 g förutom den goda såsen, jag vägde för att det är en så ovanlig frukost för mig. Tanken var att den skulle med som matlåda, men det blev inte så eftersom jag inte längre vågar värma fisk på jobbet. Jag gjorde det en gång för många år sen och det blev så mkt klagomål på att det luktade fisk i hela korridoren (samma klagomål skulle uppstå nu 7 år senare). Då tänkte jag att jag kan lika gärna äta den nu, matsäcken i magsäcken helt enkelt.
Lunch: Jag kände med en gång att det skulle bli för mycket att även dricka min Magic Bullet Coffee också – så jag tog den med i en termos och drack ur den som någon slags lunch under dagen. (Tänk om jag kunde behållit just den här vanan, med stadig frukost och en termos med fet dryck, te eller buljong, dock inte kaffe till lunch)

Middag: När jag kom hem var jag törstig, men inte hungrig. Jag drack några glas vatten och avstod från middag (det var ett väldigt dumt val vet jag nu). Det fanns inte en tanke på att kunna äta. På kvällen kom jag på att jag inte ätit sen den (för mig) stora fiskportionen till frukost. Det kändes konstigt att äta för ätandets skull så jag tänkte att ok – jag går och lägger mig och testar därmed för första gången något som kan kallas periodisk fasta (brukar förkortas PF).

Lördag 18/8 2012

Vaknade med 2,2 i ketoner efter 22 timmar utan annan ”mat” än mitt fettstinna kaffe.
Hade 6,3 i fasteblodsocker utan att ha ätit en enda kolhydrat eller något protein som kunnat höja värdet under den långa tiden. Igår hade jag 2,8 i ketonvärde och det hade alltså sjunkit med 0,6. Jag befinner mig i den optimala ketonzonen utan att gå ner i vikt och jag tror det beror på mitt höga fasteblodsocker.
(Här kan jag skriva en lång komplettering om vad som händer med ketonerna, blodsockret och därmed insulinpåslaget när jag fastar, därmed har jag inte sagt att det gäller alla, men jag har just nu kontinuerlig glukosmätning och vet att det är så för mig)

Min amatörreflektion/förklaring

Sten Sture Skaldeman har alltid sagt att vi skall ta alla mätvärden/gränsvärden med en nypa salt eftersom de med alla sannolikhet är utförda/framtestade på kolhydratätande personer. Motsvarande referensvärden för LCHF är inte framtagna ännu. Vem betalar en sån undersökning tror ni? De läkemedelsbolag som inte längre får sälja insulin kanske? Knappast. Med det som utgångspunkt utgår jag ifrån att detta fastevärde på 6,3 inte handlar om pre-diabetes.
(Här håller jag fortfarande med och jag bara väntar på att det ska göras en sån studie, jag gör min egen med hjälp av min CGM-sensor och på mig är det så)

Det finns en process i kroppen som kallas glukoneogenes. Det är den som ser till att kroppen får den mängd glukos som behövs (till de organ) där inget annat duger som bränsle. (Innan kroppen lärt sig att leva på och lita på ketoner, kallas ketoanpassning eller ketoadaptering, finns risk för överproduktion av glukos är min högst personliga teori)


Ur Wikipedia:
Glukoneogenes är en energikrävande process där glukos bildas från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Exempel på föreningar som genomgår glukoneogenes är laktatglycerol och alanin. Glukoneogenes sker huvudsakligen i levern under fasta. Främst hjärnan och röda blodkroppar (erytrocyter) är beroende av kontinuerlig tillförsel av glukos eftersom det är deras enda energikälla (hjärnan kan även förbränna ketonkroppar).


Om jag inte med maten tillför den mängd glukos som behövs bildar kroppen det själv och blir det för mycket lär väl den vanliga insulinproduktionen som förhindrar att vi går ner i vikt också dra igång. Lösningen skulle alltså vara att tillföra tillräckligt mycket kolhydrater för att inte dra igång glukoneogenesprocessen, men tillräckligt lite kolhydrater för att inte av dem få för höga blodsocker/insulinvärden. Att själv mäta insulinvärdet i blodet skulle förmodligen vara den gåtans lösning, men så långt har vi inte kommit än.
(Däremot har jag kommit så långt att jag mäter glukos var 15:e minut dygnet runt och jag vet därför med stor säkerhet att min glukoneogenes jobbar väldigt hårt när jag fastar och om glukosen är högre borde även insulinmängden vara det så länge jag inte har typ 1-diabetes och det vet jag att jag inte har)

I vilket fall talar detta mitt lilla endagarsexperiment – som inte var planerat – att jag inte skall fortsätta med periodisk fasta eftersom det tycks höja mitt fasteblodsocker till en för viktminskning alltför hög nivå. Jag vet att jag måste ha låga fasteblodsockervärden för att gå ner i vikt.(Det är jag helt övertygad om just nu och jag tror inte bara det gäller fastevärden utan hela dygnets glukosmängd måste ligga lågt för att insulinet skall hålla sig lågt och därmed släppa på kroppsfettet)

En gissning utifrån detta är att jag behöver öka kolhydraterna något antingen till middagen eller ett litet kvällsmål före sängdags och jag funderar just nu på vad det kan vara som inte samtidigt triggar suget, för det vill jag inte ha tillbaka.
(STOPP du kan väl inte på allvar tro att du ska förstöra nattsömnen genom att äta innan sängdags, någon ordning får det väl ändå vara. Ät middag och strunta i att äta på kvällen, det har aldrig fungerat)

Jag är också helt säker på att vi kommer att hitta fram till att kolhydrater inte är ”same same”. Det måste vara olika hur kroppen reagerar på glukos, fruktos, laktos, maltos, sackaros och stärkelse. Det är något jag länge funderat på och kommer att utveckla så småningom.
(Den utvecklingen är redan gjord och jag vet att det är en individanpassad kost som måste till. I mitt fall får den inte innehålla det jag är intolerant emot och det som jag åt 2012 och inte längre är främst ägg, komjölk, paprika, mandel och lite annat)


Tja, håller ni med? Inte så tokigt skrivet för att vara nästan 7 år gammalt. Det är så att jag skäms för att jag inte fattat bättre utan glömt bort alltihopa när jag var så himla nära lösningen.

Jag tänker inte gräma mig men till nästa inlägg lovar jag att kommentera lite djupare hur jag tänker idag – 7 år senare.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Periodisk fasta 2012 – en återblick

  1. Förklara gärna varför ex 23:1 inte skulle passa kvinnor? Gäller inte önskvärt låga insulin nivåer för kvinnor? Eller ligger problemet på annat plan?

Kommentarer är stängda.