Mat för tarmhälsan

Det känns än så länge inspirerande att fortsätta skriva. Förutom alla öppna hejarop har jag fått många privata meddelanden, även från läsare jag aldrig träffat. Jag har några rubriker på lager och fortsätter med den här så får vi se var jag landar framöver.

Nu snart blir det 20 år sedan jag var på ett läkarbesök på vår lokala vårdcentral och blev utmanad att lägga om kosten. Det läkarbesöket har jag nämnt tidigare, men det kräver en repris eftersom det förändrade mitt liv för alltid. Jag testade elimineringskost under tre veckor för att se om något jag åt var orsaken till mag- och tarmbesvär. Det var en spännande resa.

En länk till det första inlägget om det läkarbesöket känns effektivare än att skriva om allt igen. Klicka här för att läsa det.

Elimineringskost har sen dess präglat mitt liv och det är om jag ska vara ärlig en krånglig resa. Det är svårt att få andra att förstå eftersom mina kostval är unika för mig, det finns inget namn på just min kost, men sammanfattningsvis så är det mat som håller mig frisk.

Det svåraste är att förklara för nära vänner och familj eftersom det under alla år som gått varierat i hur kontrollerad jag orkar vara. Tex blir jag förstoppad av minsta lilla mängd potatis och det händer ändå att jag äter. Varför? Jag tycker det är gott. Jag blir frestad och står inte emot. Jag orkar inte tjafsa om jag blir bjuden. Det finns inte alltid alternativ när potatisen är inkluderad (ex laxpudding). Helst undviker jag allt där potatismjöl ingår som konsistensgivare. Det finns även andra tillsatser jag inte tål. Det var en lång snårig väg innan jag hittade E-nummergruppen E620 där Glutamat ingår. Bäst är att undvika dem helt.

All prefabricerad mat går bort och ju fler innehållsförteckningar jag läser dess fler så kallade livsmedel avstår jag. Även om jag mår mindre bra av potatis slinker det ner ibland och det är inget jag reflekterar så mycket över, jag tror numer alla kemikalier vi får i oss är betydligt värre. Jag förstår inte att så många inte verkar reflektera över det.

Smaksättning

Fina råvaror förstörs om jag tillsätter färdiga smaksättningsprodukter med långa innehållsförteckningar som påverkar tarmslemhinnan på sikt? Här hemma använder vi istället rena kryddor, örter och bra salt (primärt naturligt havssalt). Vi kokar kött, fisk och fågel med benen och får buljong som är både nyttig och god. Det finns inga buljongtärningar och färdigköpta fonder/kryddsåser i vårt kök. Marinader görs också från grunden. Vill du veta mer om hur vi tillagar rent kött kan du läsa ”Mat utan innehållsförteckning”.

Hållbarhet

Jag är alltid misstänksam mot mat med lång hållbarhet och vad det får för effekt i mitt matsmältningssystem. Vi äter färskt och svenskt så långt det går av flera skäl. Gynna svenskt jordbruk. Minska transporter. Jag skulle kunna bli politiker i dessa frågor. Flygskam om vi reser till solen, men flygimporterad mat ifrågasätter få. Jag flyger hellre till tomaterna för att få D-vitaminer i solen innan vintern, än att köpa importerade till vardags. Hur behandlas tomater (övriga grönsaker och frukt) för att klara långa transporter? Vad händer när mognaden avbryts för att de inte ska vara övermogna/ruttna vid ankomst? Har ni sett hur gröna bananer är när de kommer från transporten? Vad händer med näringen om de får mogna där de växer? Hur har de frukter/grönsaker mognat som testats för näringsinnehållet? Bästa eller sämsta förutsättningarna eller något mellanting? Suck, jag blir så less på mycket att jag struntar i det och äter annat.

E-nummer

Jag kan inte ens uttala flera av de ingredienser som tillsätts i prefabricerad mat. Även om alla producenter håller sig inom de gränsvärden som finns, så vet ingen hur mycket jag eller någon annan totalt äter per dag. För många år sen var jag aktiv och skrev till olika producenter för att få bort E621 (glutamat), i tex grillad kyckling. Kronfågel nappade och tog bort det. Jag har inte följt upp, men hoppas de inte smugit in det igen. Om jag någon gång äter asiatisk restaurangmat uppstår ibland problemen igen, men jag känner igen det numer (det uppstår nattetid och visar sig med svettningar, yrsel, migrän, störd nattsömn). Det är hyfsat vedertaget och har ett namn ”kinesiskt restaurangsyndrom”.

Det finns fler tillsatser jag inte vill utsätta mig för och som lett till att jag fortfarande lusläser innehållsförteckningar oavsett hur liten stil, med dålig färgsättning, de använder för att dölja eländet. Ofta undrar jag hur tillverkarna tänker.

Slutsats

Tyvärr är problemet att jag inte vet vad maten innehåller när vi äter utemat och det märks när det blivit för ofta. Det finns bättre och sämre matställen, men inte den valfrihet jag önskar. Jag blir successivt sämre i kroppen och vet aldrig exakt varför. Åren 2022/2023 var väldigt ovanliga pga stora omställningar med flytt och nya vanor. Vi har försökt bättra oss och är väl på väg, men det är lika svårt nu som det alltid varit att bryta ovanor.

Jag blir alltmer säker på att många hälsoproblem kommer från dålig tarmhälsa och så länge maten inte är tillräckligt fri från skadliga ämnen så blir inte tarmen friskare. Det är ett långsiktigt projekt att läka. Det handlar inte om någon Quick fix. Det som däremot går fort är att vända trenden. På några få dagar märks förbättring och efter i sammanhanget så kort tid som tre veckor kan tarmen med rätt förutsättningar bli helt smärt- och symptomfri. Jag har gjort det flera gånger och vet att det fungerar, men tyvärr…

… det går ännu fortare att förstöra alltihop igen och då är det bara att börja från början. Det krävs kunskap och motivation att läka permanent. Jag tror mig ha kunskapen, men inte motivationen… ännu.

Där är jag nu.

Tips på böcker som inspirerat mig, de finns nog fortfarande att få tag i

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Mat för tarmhälsan

  1. Tack för att du delar med dig.🌟

    Var jag är: Fastar just nu ganska regelbundet 40-timmarsfastor, 3/vecka. Äter mest carnivor när jag äter. Behöver fortfarande bli friskare och starkare och har fortfarande mycket vikt att gå ner. Kan komma att behöva någon veckolång fasta emellanåt. Hoppas hitta en fastekompis att höras med några gånger i veckan som stöd för att hålla ut i längden.

  2. Tack för att du skriver igen! Har själv har funderingar i dessa banor.

Kommentarer är stängda.