Ketoanpassning – fett

I mina tidigare inlägg har jag skrivit om hur jag beräknar protein och kolhydrater för att hålla blodsockret lågt och på köpet gå över till ketondrift. Nu är det dags att räkna på fettet.

Det finns bara 3 makronutrienter att hålla reda på, proteiner, kolhydrater och fett. All annan näring vi äter räknas in i kategorin mikronutrienter och mäts i små enheter som milligram och mikrogram.

Gamla inlägg:
Makron – hur fungerar det?
Ketoanpassning – protein
Ketoanpassning – kolhydrater
Min BMI-tabell

Jag brukar inte mäta, väga och räkna till vardags, jag har gjort det så många gånger att jag vet hur det ska vara. Inget är petnoga och jag höftar hela tiden. Om jag ska förklara måste jag ändå använda ett räkneexempel.

Till min ringa längd (162 cm) och min låga aktivitetsnivå räcker 50 g protein eller mindre per dag. Kolhydrater maximerar jag till 20 g per dygn men äter inte hela ransonen varje dag. Hur vet jag då fettmängden för att klara min ketogräns på drygt 80 %. Det behöver man räkna fram. Testa gärna mitt verktyg Näringsfördelning och räkna själv.

Ett enkelt sätt att slippa räkna är att dra upp fettet så man är på säkra sidan. Det är bättre än att ligga för lågt. Med 200 g fett som riktvärde kommer jag i mål. Då gäller det att välja feta bitar kött, fisk och fågel och inte gå på de magra. Jag dricker te (Roiboste/Curcuminte) med smör och kokosfett och jag gör smaksatt smör där brynt smör är favoriten. Just nu roar jag mig med ”pepparkakssmör” till den lilla kaffekopp jag fortfarande dricker.

Vilket fett

Fettet jag äter måste ha rätt sammansättning. Det ska till största del vara mättat och i övrigt lågt på omega 6 och rikt på omega 3 . Jag äter främst animaliskt fett alla sorter (nöttalg, svinister, fågelfett, fet fisk och smör) och liten mängd kokosfett främst för att få Laurinsyran (finns inte i MCT- olja). Den enda vegetabiliska olja förutom kokosfett jag använder hemma är lite olivolja ibland. Jag hettar aldrig upp den. Jag använder inte rapsolja hemma.

Den kunskapen fick jag av Prof Göran Petersson på Chalmers. Jag skrev om det i augusti 2012.
Guide till matfetter för hälsa

Prof Göran Petrssons rekommendationer

Viktökning på fett?

Många skriver i olika forum att de går upp i vikt på LCHF med för mycket fett och att de måste kaloribegränsa. Jag har testat upp till 300 g rent smör (2700 kcal) flera dagar i sträck och gått ner i vikt. Målet var 500 g men jag klarade inte få i mig så mycket. Jag tror viktökning beror på för mycket protein förutsatt att kolhydratnivån är låg, stress och ett flertal andra parametrar, men inte fett.


Fråga mig inte varför jag inte blir fet av fett


Varför så mycket fett?

Jag mår bra av mycket fett. Jag har levt mycket fettsnålare under min smörfria period helt nyligen och fått flera hälsoförsämringar. Jag uteslöt först mejeriprodukter men behöll smöret. Var sen länge helt utan smör också. Ersatte sen smöret med ghee som är fritt från både mjölkprotein (kasein) och mjölksocker (laktos) och nu äter jag vanligt smör igen. Utan tillgång till smör är det svårt att få till så hög fett% och jag blir snabbt sämre på många områden. Just nu vet jag inte om jag fortsätter med vanligt smör, men för stunden känns det bra.

Kolesterolskräcken

Jag kan ju inte skriva om fett utan att nämna kolesterol. Det finns så många andra som skriver bättre än jag om det så jag nöjer mig med min egen kolesterolhistoria:

Jag satt på Vårdcentralen (jättelänge sen) med höga kolesterolvärden och en läkare på gång att skriva ut recept på statiner. Jag sa att hon inte behövde göra sig besvär för jag kommer inte ta ut dem. Hon blev upprörd och för att göra en lång historia kort fick hon skriva i journalen att jag tackat nej. Vid nästa kontroll och sen dess är mina kolesterolvärden (senast maj 2019) utan anmärkning.

Det viktigaste är att ha låga triglycerider och jag har väldigt lågt värde.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Ketoanpassning – fett

  1. Både Bregott som innehåller Rapsolja & Rapsolja borde strykas från listan per omgående

Kommentarer är stängda.