Ketoanpassning – proteiner

Det som verkar svårt för de flesta är hur man utan andras färdiga matrecept ketoanpassar sin mat. Det var en av de stora utmaningarna när Martina och jag funderade över nya boken Keto: den kompletta boken om ketokost.

Själva grundprincipen är att ketokost är individuellt anpassad. Det är många faktorer som spelar in om man vill optimera. Det handlar främst om att hitta rätt proteinmängd efter olika parametrar.

  • lean BodyMass som vi försvenskar till normalvikt. Vi ska inte äta proteiner så att det räcker till vår övervikt om vi vill gå ner. Äter vi för att bygga muskler och öka i vikt blir läget ett annat.
  • Aktivitet dvs hur mycket vi använder musklerna till styrka. Muskelbygge kräver proteintillägg. Rörelse, det som i träningspass kallas cardio verkar inte spela roll. Det kan man klara utan proteintillägg om man inte är elittränad.
  • Könshormoner här räcker inte min kunskap att förklara men det är stor skillnad i proteinåtgång mellan könen (ping Martina Johansson).
    Edit: Martina tog bollen direkt , läs hennes replik
  • Ålder vi som inte växer på längden längre måste anpassa så vi inte växer på tvären
  • ??? det kan finnas fler som inte jag kommer på inom ramen för sjukdom och medicinering.

Det finns tumregler för hur man beräknar protein. 0,5 g per dygn och kg normalvikt är minimum för att kosten inte ska räknas som svältkost. En siffra som används i nödhjälpssammanhang. De som elittränar ?️‍♀️ hårt kan behöva 1,4 – 2,2 g eller mer per kg nuvarande kroppsvikt och dygn. Någonstans där emellan finns vi andra.


1,0 g per kilo normalvikt och dygn är en standardsiffra för kvinnor och något mer för män.

En kvinna med övervikt skulle jag rekommendera att börja med 0,8 och utvärdera.


Alltså, nu har ni kanske förstått varför jag egentligen är emot färdiga ketomatrecept med viktangivelser och portionsberäkning. Hur ska någon kunna veta vad någon annan ska äta i antal gram för att nå #näringsketos? #svältketos är busenkelt. Sluta ät.

Mager fisk kräver mycket fett. Här blev det rödspätta med bacon och skirat smör
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Ketoanpassning – proteiner

Kommentarer är stängda.