Proteinberäkning åter igen

Ända sen jag började blogga 2012 har jag skrivit om proteinmängder och portionsstorlekar för kortväxta kvinnor. Det är en myt att det skulle vara obegränsat för att man äter LCHF.

7 aug 2012 skrev jag följande…

Du kan läsa hela inlägget här

En kvinna med målvikt på 60 kg behöver inte mer än 2,5 st 90 g-hamburgare under ett dygn och då är det bara grönsaker i lagom mängd avseende kolhydrater och fett som skall läggas till. Vill man ha ost/grädde eller andra matvaror med protein i får man byta hamburgarna till 60-grammare.

Alternativet är 7 ägg, men utan grädde/ost, vill man ha det också får man minska antalet ägg. Kokosfett, smör och annat (kolhydratsnåla grönsaker) som inte innehåller protein är fritt fram.

WHO’s rekommendationer gällande g rent protein per kg kroppsvikt

Det gäller än

Jag skulle formulerat mig annorlunda idag 7 år senare, men principen är samma. Vi kvinnor som lever nära marken behöver inte samma mängd mat som de män som finns 2 m upp. Ändå får vi lika stora portioner på de flesta restauranger. Risken med buffetmat är att vi serverar oss själva mat för en vecka.

Ett stort problem för många är räknandet, trots att vi borde vara ”smartare än en femteklassare”, så enkel matematik är det. Det är därför jag hela tiden försöker hjälpa till med just räknandet. Min hjärna är byggd som ett Excelark. ?

Var finns proteinet?

Det finns minst två orsaker att ha koll på när det gäller protein. Mängden är den ena och den andra är vilken mat som innehåller protein. Där finns många fallgropar.

  • Mejeriprodukter utom smör innehåller mjölkprotein (kasein). Ett animaliskt men extra känsligt protein för många. Varningsklocka ringer.
  • Baljväxter innehåller vegetabiliskt protein
  • Nötter och mandlar innehåller vegetabiliskt protein

Allt det här ska ingå när jag räknar ihop dagsransonen. Eftersom jag ätit mig frisk på främst animalisk mat förstår ni varför jag prioriterat bort baljväxter, nötter och mandlar. Det finns fler orsaker än det vegetabiliska proteinet.

Enkla lösningar

Fasta måste vara den enklaste lösningen. Äter jag inget behöver jag inte räkna. Jag tror inte på fasta för egen del. Animalisk mat ingår i läkeprocessen och jag vill inte missunna mig näring genom att fasta. Jag har testat upp till 8 dygns vattenfasta och när jag bröt blev det en katastrof av överätning för att kompensera utebliven näring.

Utesluta den mat jag inte vill ha med i den lilla proteinmängden är enklare. Då behöver jag varken räkna på det eller avstå från mitt animaliska protein.

Tabellen på mängder ovan är bara en tumregel. Jag är varken noga eller petig, men jag vet att håller jag mig någorlunda är jag viktstabil.

Viktminskning kräver mer och då handlar det inte längre om mat.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Proteinberäkning åter igen

  1. Jag är fyllda 70 år och det sägs ju att man behöver öka proteinet när man blir äldre. Vad säger du om det?

Kommentarer är stängda.