Ketoanpassning – kolhydrater

Alla som testat lågkolhydratkost i någon form undviker de största fällorna potatis, ris, spannmål och majs. Det är grunden i de flesta kostvarianterna. Sen jag började för 15 år sen har jag experimenterat på alla nivåer mellan 0 – 20 g kolhydrater per dygn.

Det vi i LCHF-världen för 10 år sen kallade ”nollning” dvs inga kolhydrater alls, heter idag Carnivore. Inget nytt under solen☀️. Jag själv gillade inte nollning så jag införde något som kallades UFO dvs Under fem gram om dagen. Det testade jag en mycket kort tid, men uttrycket gick till LCHF-historien. Vitsen var att det blev utrymme till något av det jag saknade och lättare att följa. Idag skulle jag kalla det 90% Carnivore eller nåt sånt.

Jag gillar inte att mäta och väga och därför kom jag tidigt på att hålla mig till grönsaker som håller sig till 3% kolhydrater eller lägre. Jag ska förklara varför:

 • Frukost ofta inga grönsaker eller nåt litet
 • Lunch 150 g grönsaker max 3 % = ca 5 g kh
 • Middag 150 g grönsaker max 3 % lista = ca 5 g kh

Summan blir bara knappt 10 g kolhydrater och väljer jag det jag tål kan jag äta 10 g kolhydrater till av något mer kolhydratrikt en gång om dagen om jag vill. Normalt är jag nöjd med ca 10-15 g men ser det inte som något avsteg om det ibland blir 20 g.

Enkelhet

Hemma äter jag väldigt enkelt. Få livsmedel till varje mål. Då vet jag bättre hur jag reagerar och det går fortare att anteckna. Jag mäter och väger oftast ingenting, men skriver ofta en väldigt kort dagboksanteckning.


 • F: nötfärs/smör eller kanske bacon
 • L: matlåda från gårdagsresterna eller frysen
 • M: karré med broccolimos eller lax med blomkålsmos

Ibland kontrollväger jag en portion för att kalibrera ögonmåttet. Det är lika viktigt att inte börja snåla och äta för lite.

Kolhydratreserven

 • Macadamia 100 g = 3,5 g kolhydrater
 • Hallon 100 g = 4 g kolhydrater
 • Björnbär 100 g = 6,5 g kolhydrater
 • Blåbär 100 g = 9 g kolhydrater
 • Jordgubbar 100 g = 10 g kolhydrater
 • Morot 100 g = 6,5 g kolhydrater
 • Palsternacka 100 g = 12,5 g kolhydrater
 • Sötpotatis 100 g = 27 g kolhydrater
 • . . . Listan kan bli hur lång som helst efter eget önskemål.

Överstiger 100 g av något livsmedel mina 10 g kolhydrater får portionen bli mindre än 100 g. Den här möjligheten utnyttjar jag inte varje dag, men den finns som nödutgång och jag slipper peta bort så mycket om jag äter borta. Vi kan kalla den kolhydratreserven. Nu valde jag mest bär i listan, men det kan lika gärna vara frukt, grönsaker eller något annat. Det gäller att ha nån slags hum om vad man ska söka rätt på i en livsmedelsdatabas.

Beroendevarning

För oss som vet hur det är att ha ett matberoende av något slag vill jag varna lite för kolhydratreserven. Använd den till mat du vet fungerar. Jag faller varje år på bär och frukt i min egen trädgård ??.Min tes gäller: #det_som_inte_finns_hemma_är_det_ingen_risk_att_du_äter


Rotation

Jag tror det är viktigt att rotera maten, att inte äta samma varje dag. Ju mer jag förstår vad viss mat kan ställa till med, dess mer tror jag på variation. Det gör risken mindre att man får i sig mycket av något man inte tål. Jag själv åt ägg både till frukost och lunch under resor utan att veta att just ägg kom först på min lista på mat jag är intolerant emot. När jag slutade helt med ägg fick jag bra respons direkt och kom hem från resor utan oförklarlig viktuppgång.

Livsmedelsverket och många med dem säger ”ät lite av varje” och jag kan hålla med, om man håller noga reda på det lilla ordet ”varje”. Jag säger ”ät lite av varje så länge du vet var kolhydraterna och de kemiska tillsatserna gömmer sig”. Sätt ihop en lista på 10 olika grönsaker du ska äta varje vecka. Det är en bra början.

Till din hjälp kan du använda min lista som finns här på bloggen under fliken tabeller.

En köpesallad där jag inte vet något om mängderna. Bara att jag tål allt. Till kolhydratreserven hör soltorkade tomater. Dessvärre är olivolja fettkällan och det är inte optimalt. Botten är isbergssallad (pastan bortvald ?).
Tack för att du läste, välkommen tillbaka