Guide till matfetter för hälsa

När jag började med kolhydratreducerad kost 2005 (det som nu kallas LCHF) visste vi att man skulle byta kolhydrater mot fett. Vilket fett man skulle välja, förutom det animaliska som fanns i maten, var inte lika känt då. 2006 läste jag ett dokument: Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta av Göran Petersson, bitr prof Kemi- och bioteknik, Chalmers.

Sammanfattningen lyder:

Myten att hjärt-kärlsjukdomar beror på ett högt intag av mättat fett har nu övertygande avfärdats. Mjölkfett utgörs främst av mättat och enkelomättat fett och framstår inte som hälsofarligt. I stället kopplas hjärt-kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6-fettsyror från fröoljor. De skadar via metabolisk bildning av eikosanoider och oxidation av LDL. Bland bordsmargarinerna utmärker sig Becel genom ett särskilt högt innehåll av omega-6-fett. Andra margariner som Lätta och Milda har nu en hög andel mättat fett och en låg andel omega-6. Bregott har med hänsyn till nuvarande kunskapsläge en hälsomässigt fördelaktig sammansättning. Det består av mjölkfett och en mindre del rapsolja med mycket enkelomättat fett. Trots dessa förhållanden påstår sig Becel arbeta för friskare hjärtan tillsammans med Hjärt-Lungfonden. Becel har också under lång tid framställts som bättre än mjölkfett i Unilevers reklamskrifter.

Med tanke på att jag växt upp på Milda, Lätt- och Lagom samt Lätta var det här en rejäl ögonöppnare och jag har sen dess valt matfett efter det Göran Petersson rekommenderar.

Val av matfett i prioriterad ordning

I dag publicerade LCHF.se nyheten: Docent Uffe Ravnskov KO-anmäler reklam för Becel Pro-Activ och då kom jag på att jag någonstans har en gammal tabell som visar förhållande mellan olika matfettstyper som förklarar vad jag grundar mina råd angåend matfett på. I min jakt på den gamla tabellen (länken ”Välj Bregott….” ovan) kom jag i dag kontakt med Göran Petersson och fick en länk till ett betydligt nyare material från 2010 som kort och gott heter ”Smör och margarin” och som är en rapport till Cancer- och Allergifonden.

Sammanfattningen lyder:

Guiden siktar till att underlätta bättre hälsoval av matfetter för vanliga konsumenter. De biokemiskt säkra mättade fetterna kontrasteras mot de reaktiva och riskabla fleromättade fetterna. Handelns vanligaste kostfetter jämförs med utgångspunkt från innehållet av olika fetter.

Smörfett har en för människan närmast idealisk sammansättning. En viktig ledstjärna är att dra ner på intaget av fleromättat omega-6 från fröfetter och undvika margariner som Becel. De viktiga fiskfettsyrorna av typ omega-3 får inte förväxlas med riskabelt omega-3 från linfröolja.

Ladda gärna ner och läs textfilen (9 sidor pdf som är både lättläst och informativ text). Det framkommer särskilt tydligt i den uförliga tabellen vilka matfetter  (oljor och Becel) som vi helt och hållet skall undvika. De är markerade med rött.

Personlig reflektion

Sen jag konsekvent bytt ut mitt matfett till det Göran Pettersson rekommenderade redan 2005, nämligen smör i huvudsak, lite kokosolja varje dag och kall olivolja på färska grönsaker, har jag trots kvarvarande övervikt och dåligt med motion fått stora hälsovinster. Jag tror själv att valet av matfett i kombination med 100%-igt glutenfri kost är nycklarna till min förbättrade hälsa.

Upprop

Låt oss därför stötta docent Uffe Ravnskov i kampen mot den massiva annonskampanjen för Becel genom att på alla sätt vi kan komma på sprida informationen om denna anmälan.

Ofta läggs sådana här ärenden bara ned. Vill du bidra till att skapa tryck gå in på LCHF.se som publicerat hela anmälan och klicka Gilla på Facebook-ikonen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

14 svar på ”Guide till matfetter för hälsa

 1. Margareta!
  Hittade din blogg i senaste numret av LCHF. Har ätit LCHF i drygt 4 år med väldigt många hälsovinster som följd. Dock inte något viktnedgång. Utan någon förändring i kosten har går jag nu vid 63 års ålder stadigt upp i vikt. Om det fortsätter så här måste jag till min stora förtvivlan snart byta ut hela min garderob.
  Börjar imorgon med Magic Bullet Coffee till frukost i stället för 3 ägg, majonnäs och Smetana. Ska bli väldigt intressant att få ta del av dina misstankar varför du går upp i vikt.

 2. Pingback: Smör vs Kokosfett | Vägen till 65

 3. Laxfilé marinerad med saltlake
  – förra veckan hade Coop bra medlemspris på Laxfilé. Jag roade mig nu med att titta på näringsvärdet/100 gr.

  – Energi 870 kJ/200 kcal
  – Protein 20 g
  – Kolhydrat <0,5 g
  – Fett 14 g

  14/(20+0,5) = 0,68 (rätt magert, det krävs en del smör)!

 4. Varfòr fick kokosolja ett làgre betyg àn smòr? Ska inte kokosolja vara det mest hàlsosamma man kan àta (i màttliga màngder..). (Kokosolja hòjder ju ocksà ketonivàn i kroppen.)

 5. Tack för en bra blogg. Väldigt inspirerande. Jag följer dig och du är en av mina favoriter. Jag är utbildad kostrådgivare och har ett eget företag som heter Ultimat, med hemsida Ultimat.nu och tillhörande blogg Ultimat.nu/blogg.

  Jag har ett sockerberoende i botten och jag funderar också på det som du tänker på om det finns ett ketonläge där mina cravings försvinner. Jag håller därför också på med ett experiment där jag mäter ketoner. Förhoppningsvis får jag svar på mina frågor. Anna Hallén säger ofta att hjärnan vänjer sig vid ketonerna också. I så fall är jag som beroendeperson ett hopplöst fall om jag måste höja ketonvärdena hela tiden för att undvika sug. Den som lever får se. Det skall bli väldigt spännande att testa. Här är mitt startinlägg:

  http://www.ultimat.nu/ketonexperimentet-startar-nu.html

 6. Det är en stor tragedi att en syntetisk/kemiskt framställd produkt får saluföras som livsmedel. Tillverkningsprocessen för Nivea hudkräm och Becel är ungefär densamma. Men hudkrämen färgas vit och ges lukt av parfym, medan margarin färgas gul och ges smörliknade lukt och smak genom en brandfarlig kemikalie som heter diacetyl.

Kommentarer är stängda.