Pestosmör – ny favorit

Basen i ketogen mat är animaliskt fett. Många äter ister och talg och tycker det går bra. Jag är lite känslig och blir lätt illamående när mängderna blir för stora, därför har jag smör som bas. En ny favorit är pestosmör.

Jag är ingen receptfanatiker men inser att jag måste, om jag vill dela med mig av något jag gillar. Så här ser mina egenkomponerade recept ut. Post-it-lappar på insidan av ett köksskåp för att minnas hur jag gjorde. Det är lätt att glömma någon detalj annars.

Recept på Pestosmör
Lyckade experiment sparas på en lapp

Nästa gång tar jag ett kort på ingredienserna och sparar i en receptmapp i telefonen tillsammans med foto på post-it-lappen. Det räcker för mig.

Ingredienser till Pestosmör
Ingredienser till mitt Pestosmör

Ingredienser


Basilika odlar jag själv sommartid och köper nu under vintern. Mängden är inte exakt men till ett paket smör blir 2 krukor lagom. Det blir inte många gram totalt och behöver inte räknas in i någon kolhydratberäkning om du är intresserad av det. Basilikan håller sig inte särskilt länge efter att den kommer hem, så om jag jag inte hinner använda den samma dag plockar jag av bladen och dränker dem i olivoljan. Det tycks konservera dem.

Pinjenötter är en kulinarisk läckerhet jag tillsätter för att få lite knaster och smak. Behövs inte för den som inte vill kosta på (de är dyra). Den lilla påsen på bilden innehåller 50g varav 5g kolhydrater vilket är en droppe i havet i 500g smör.

Riven parmesan känns som en nödvändig ingrediens både för smaken och konsistensen. Jag köper färdigriven för att jag är lat, men jag är noga med innehållet. Flera sorters färdigriven ost innehåller potatismjöl och det vill jag inte ha. Läs på påsen. Den här innehåller 85g och det gör ingenting om du river och tillsätter mer. Parmesan innehåller lika delar fett och protein och behöver inte heller räknas med i så små mängder.

Olivolja Jag är väldigt sparsam med vegetabiliska fetter och prioriterar mättat animaliskt fett. Olivolja är ett undantag jag använder ibland för den goda smaken men hettar aldrig upp den (den förändrar karaktär till det sämre då). Bara kall direkt ur flaskan. Det lilla jag använder kan jag kosta på mig en dyrare sort. Jag köper med mig hem lokaltillverkad om vi reser till olivoljeproducerande länder.

Vitlöksklyftor Denna känsliga lilla kompis. Gilla eller hata. Ta med eller skippa. Valet är fritt. Jag tillhör ”lagom är bäst” och att ange antal klyftor är ungefär som att ange längden på ett snöre. 6 stora klyftor till ett paket smör ger vitlökssmör som är en helt annan komposition. Jag är ute efter en touch och 4-5 är just nu från lite mindre klyftor. Det är bara att testa sig fram.

Så här långt häller jag allt i en bunke och mixar med stavmixer. Det skall bli så slätt det går trots pinjenötterna. Sen kommer det stora tricket som gör resultatet så magiskt. Det känns nästan som en affärshemlighet eftersom jag imponerat på så många gäster med mina smöralternativ under åren. Ta fram elvispen med gräddvisparna och vispa ner ett helt paket rumstempererat smör med känslan av att du vispar grädde.

Smör Jag köper alltid ekologiskt smör. Det känns bäst, även om jag inte vet om det är så stor skillnad. Egentligen borde jag koka ghee (smälta smör och separera bort mjölkproteingrumlet i botten) hela tiden, men just nu finns inte den ambitionsnivån. Smöret ska vara rumstempererat (ett dygn brukar vara lagom) för att få fram fluffet. Det ska verkligen vara känslan av att vispa grädde mot slutet. Smör och grädde är faktiskt samma produkt (det fetaste av komjölken) så det finns en förklaring.

Kryddor Smaka av efter behag. Jag kan tillsätta lite örtsalt eller något med lite syra,


Resultatet


Det finns många sätt att spara smaksatt smör. Ibland (inför bjudningar) spritsar jag lagom stora portioner i muffinsformar och fryser först på bricka och lägger sen alla i en plastpåse, men oftast gör jag som på bilden (men inte lika högt) och ställer i kylen med lock. Jag tar fram lagom stora mängder för att rumstemperera. Då är det godast och fluffet finns kvar. Kylförvarat blir det hårt som vanligt smör, men gott att smälta över varm mat.

De gånger jag är väldigt nöjd och verkligen vill dela med mig tar jag en bild på resultatet.

Pestosmör
Gästernas favorit


För dig som räknar makron


Jag räknar det som smör.
Vill du vara petig så är 100 g vanligt smör 81g fett, det här blir ”bara” 72g.

GramkcalProtFettKh
25Basilika6100
50Pinjenötter3509335
85Parmesan34227260
50Olivolja4120460
500Smör360054055
Totalt47104150910
Per 100 g6636721

Lycka till och skriv gärna och berätta om du testar.

Jag är nyfiken

Tack för att du läste, välkommen tillbaka