Säg till på skarpen

Min frustration som nybliven pensionär är dålig dygnsrytm. Det närmar sig katastrof. Önskar jag vore som Pippi Långstrump och sa till på skarpen när det är sängdags. Cirkadiska dygnsrytmen är så viktig för välmåendet och trots att jag vet….

Jag har länge varit kvällspigg och morgontrött. Tänker jag tillbaka har jag sovit bort stora delar av mitt liv i långa perioder. Som tonåring kunde jag sova hur länge som helst under loven och vända dygnet totalt. Det var ett normalt beteende för mig. Under småbarnstiden blev det ofta tidiga kvällar, förmodligen utslagen av kolhydrater. Jag var lika trött ändå om morgnarna. Sov bara mer per dygn. Aldrig utvilad.

Efter sömnutredningen 2015 förstod jag hur mycket energi jag missat i livet pga. dålig sömn. Andningsuppehållen gjorde att jag sov oroligt. Inte alltid medvetna uppvaknanden, men sömnen stördes och jag fick inte tillräcklig djupsömn innan jag vaknade igen för att få luft. 2016 fick jag CPAP som andningshjälp nattetid och det blev en revolution för mig. När jag lärt mig somna med den, blev den min vän och jag har vaknat pigg och efter drygt 60 år förstått vad det innebär att vara utvilad. Jag kan till och med kalla mig morgonpigg dvs vakna 6-7 och studsa upp direkt utan tanke på att snooza.

Jag har flera sätt att mäta min sömn. Sakta men säkert har sömnen trots de nya förutsättningarna blivit sämre sen jag blev pensionär. Utan tider att passa och med intressanta kvällar med både DNA-studier och Excelprogrammeringskurser är det svårt att varva ner och komma i säng. Det blir senare och senare och i morse sa min Withings Sleep till på skarpen.

Kanske lite svårläst, men jag fick mig en digital åthutning om hur viktig sömnen är.

Astrid Lindgren var en klok kvinna, hon hade kunskap om det mesta, även dygnsrytm.
Prussiluskan: Vem säger åt dig att gå och lägga dig på kvällarna?
Pippi: Det gör jag själv! Först ber jag helt vänligt. Pippi gå och lägg dig! Sedan säger jag till på skarpen.


Djupsömn är viktigt, den städar hjärnan rent fysiskt. Forskarna är allt mer överens om hur viktigt det glymfatiska systemet är. Det är ett separat ”lymfsystem” som bara finns i hjärnan och som under djupsömnen sköljer igenom och rensar bort plack och annat som stör framförallt minnesfunktionen. Missar jag djupsömnen är det som att kasta ut tvättmaskinen, det blir så mycket svårare att hålla hjärnan frisk och jag misstänker att fler funktioner än minne är påverkas. För närvarande tror jag även synen far illa av för lite djupsömn.

Brist på djupsömn pga. fel sömnvanor och dålig djupsömn pga. andningsuppehåll känns som två olika saker. När jag sover med CPAP sover jag tungt och bra när jag väl sover, men det blir för lite eftersom jag somnar för sent. Jag behöver båda.

Djupsömnen får vi mest av i början av natten och optimalt är från 22:00. Det är inget vi kan styra över själva. Det bestäms av solens upp- och nedgång. De som kompromissar med sömnen och nonchalerar detta faktum får förmodligen problem på sikt. Det går inte att sova ikapp genom att lägga sig senare och sova längre. Det blir möjligen mer sovtid, men inte mer djupsömn. Insomningshjälp med mediciner är bara tillfälliga lösningar. Det blir inte äkta djupsömn även om den sömnen är bättre än ingen alls på kort sikt.

Det mesta jag lärt mig om sömn de senaste åren har sitt ursprung i Matthew Walkers bok ”Sömngåtan”. Läs den om du är intresserad.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka