Insomning – del 3 om sömn

Att bara lägga huvudet på kudden och somna är ingen självklarhet för många. Det kan gå så långt att det blir ett stort problem och skapar vad jag själv alltid kallat insomningsångest (obs eget påhittad diagnos)

Nu förstår jag att mina sömnapnéer skapat stress och ett tillstånd svårt att längta till. Vem vill kvävas frivilligt? Vistelsen i sängen har inte skapat den vila och återhämtning jag saknat, tvärtom orsakat mer stress. Sen det problemet löste sig med andningshjälp (CPAP) är allt helt annorlunda, men jag har ändå inte kommit till ro så snabbt som både Withings Sleep och min Ouraring tycker är lagom. Ett problem jag haft är att det varit svårt att komma fysiskt till ro så pass att jag kunnat starta min CPAP utan att känna mig andfådd. Det är löst nu tack vare den fantastiska Sömnapné & Snarkgruppen på Facebook. Där har jag fått bättre hjälp än genom sömnkliniken jag tillhört (den är dessutom nerlagd fick jag nyligen veta). Det första jag fick lära mig i Facebookgruppen var att ladda ner ett datorprogram så att jag själv kan läsa av minneskortet och inte förlita mig på klinikens idéer om inställningar. Jag behövde öka starttrycket för att inte få kvävningskänsla. Det gamla trycket var för lågt och det räckte att jag vaknade och gick på toaletten innan jag försökte somna om, så kunde jag inte starta maskinen igen efteråt utan att få kvävningskänsla. Jag behövde varva ner först och vänta och så var den natten förstörd. Nu har jag skakat mig loss från kliniken som inte längre finns (varje andetag registreras på ett minneskort som kliniken läste av så vem vågade peta i inställningarna?) och ställer in som jag behöver och det har blivit en hel del ändringar, så nu fungerar allt mycket bättre. Jag ändrar bara en parameter i taget och väldigt lite och låter det vara så länge så att jag verkligen märker om det gjort skillnad åt det bättre eller sämre hållet.

För flera år sen köpte vi ett tyngdtäcke som jag testade i början, men det fungerade inte för mig. Det blev för tungt och jag kände att det blev ännu svårare att andas. I julas kom vi på att köpa en ”tyngdfilt”, en lättare variant som jag har löst i sängen och drar över påslakanet strax innan jag somnar. Den känns bra och fyller sin funktion, jag sparkar inte av mig. Vi har öppet fönster året runt (stängde några nätter vid -14 tror jag det var) och därför är det skönt när sängvärmen stannar hela natten. Jag har hellre ”bäddkofta” än stängt fönster när jag sover.

Istället för att försöka få helt mörkt i rummet använder jag ögonbindel i olika varianter. Minsta ljus stör mer än jag tidigare förstått. Det är först sen jag på tips från ett butiksbiträde under ett samtal vid kassan förstått vilken skillnad det gör med totalt mörker. Jag behöver inte ”knipa”, jag kan titta under ögonbindeln om jag vill. Det är mörkt ändå.

Den absolut mest avgörande punkten för insomning just nu är en galet sövande insomningspodd jag fick tips om av en släkting rätt nyligen (TACK Helena). Jag har testat det mesta och inte hittat något som passat mig, förrän den här. Det som fungerat bäst innan har varit suduko med penna på papper, men det är lite irriterande med tänd lampa. Suduko är meningslöst och skapar inga tankar, men skingrar de som redan finns när hjärnan går på högvarv. Korsord kan starta tankar och skärmar av olika slag ska vi undvika. Ja det är svårt… Jag har testat musik, talböcker och olika avslappningspoddar och inget fungerar för mig. Musik hindrar inte tankar, tvärtom de ökar. Talböcker som är tråkiga lessnar jag på och är de spännande vill jag inte missa något och håller mig vaken. Avslappningspoddar med en len röst typ….känn din vänstra fot hur tung den är….. gör mig frustrerad och får motsatt effekt.

Den här podden heter ”Somna med Henrik” och är helt fantastiskt perfekt för mig. Den är totalt ospännande och det gör absolut ingenting om jag somnar ifrån. Den är inte ”sövande i tonfallet” dvs han pratar som vanligt om absolut ingenting och håller min hjärna sysselsatt medan den stänger av och jag somnar. Jag har aldrig hört ens ett halvt avsnitt (de varar en timme) och jag känner inte att jag missat något. Genialiskt. Jag börjar på ett nytt avsnitt varje kväll. FEL jag har visst hört ett helt avsnitt och fortfarande varit vaken. Det var häromkvällen när jag skulle vakna med väckarklocka dagen efter och fick plump i sovprotokollet. Då tog det längre tid att somna.

Det fantastiska är att jag kan gå och lägga mig tidigare nu och ändå somna, tack vare Henrik. Innan var det ingen idé att försöka för tidigt, då låg jag bara och vred mig.

Somna med Henrik där poddar finns.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Insomning – del 3 om sömn

    • Den finns ”där poddar finns” dvs på många olika ställen. Jag började på hemsidan som heter ”Somna med Henrik”. Jag använder oftast appen Acast för poddar. Den finns också på Google Podcasts utan app

Kommentarer är stängda.