Framsteg sömn del 2 – sängdags

Att veta och att göra är inte riktigt samma sak för mig. Jag vet väldigt mycket om mycket och ändå följer jag det inte. Jag behöver motivation av rätt sort. Att mäta olika skeenden är ett sätt som passar mig att bli motiverad. Samtidigt vet jag att andra blir förskräckta bara av att lyssna på mig.

Jag skrev nyligen ett inlägg om varför sovrutiner är viktiga och varför tidiga kvällar är bättre än sena även om det finns möjlighet att sova längre på morgonen. Missade du det finns det här Säg till på skarpen.

Kunskapen finns och nu var det dags att också agera efter det och verkligen släppa taget om allt roligt som händer på kvällarna. En kväll sa jag till maken mitt under spännande släktforskning att ”de ligger kvar i gravarna tills i morgon och vi har inget inbokat som stör.”

Det handlar om att bestämma sig och vara förberedd på att så här är det och det är viktigare för hälsan i framtiden än det som är roligt just nu. Egentligen handlar det om prioriteringar. Jag är bortskämd som pensionär och väljer fritt, men det hade fungerat innan också. Det viktigaste är att göra det som måste göras först och sen fortsätta i samma anda tills det är förströelse kvar. Om klockan blir för sent och det fortfarande bara är ”viktiga saker kvar” att göra, då är det ett allvarligt systemfel som kommer drabba hälsan till slut. Det är en väldigt fin signal om att göra en livsinventering och börja prioritera bort ”viktigheter”. Hälsa är viktigast och då är sömnen prio 1 för den som vill hålla sin hjärna alert livet ut.

Tips som hjälpt mig, för nu fungerar det äntligen

  1. Jag har mina mätsystem som påminner om när det är dags att avrunda. Nonchalera inte det. Har du inga mätsystem, sätt pling i telefonen. Moderna telefoner har repeterande funktioner som återkommer varje dag vid samma tid. Använd och lyd. Tänk på Pippi Långstrump.
  2. Häng inte framför TV-serier eller annat som är svåra att bryta. De finns kvar och alla avsnitt har en tidsangivelse och om slutet infaller efter sängdags VÄNTA hellre än att se en bit. Jag har många gånger gjort misstaget att börja ett program på min ipad jag velat se ikapp alldeles för sent och sen rullar tankarna och det blir både för sent och svårt att somna.
  3. Det viktigaste för mig är nog ändå det här. Jag kliver upp när jag vaknar, oavsett om det blivit sent och jag är trött. Frestelsen att somna om är viktig att motstå. Det förstör nästa kväll och nästa och nästa….Acceptera hellre den dagens trötthet och gör en tidig kväll. Det är nog det effektivaste sättet att komma rätt igen.


Framsteg sömn del 1 – magnesium

Tack för att du läste, välkommen tillbaka