Jag är en hybrid

Min kropp kämpar emot ketondrift och tar till glukos även när jag inte äter kolhydrater genom att egenproducera glukos. Min lever drar snabbt igång glukoneogenesen och sen är berg- och dalbanan i glukoskurvan igång.

Alla former av fasta stressar fram glukos som förstahandsbränsle. Om jag äter 3 mål om dagen, håller nere proteinmängden, förutom kolhydraterna och maxar fettet finns det inget att bygga glukos av. Då först ökar ketonerna och kroppen orkar sänka glukosnivån.

Första tiden med CGM

Så här såg glukoskurvan ut efter de första tre veckorna. CGM mäter glukos i vävnaden och det skiljer något i blod så kurvan ska ligga ungefär 0,5 högre för mig (jag kontrollmäter i blod ibland)

2017-09-19 och jag trevar mig fram, men minns att jag var hyfsat nöjd

Visar jag den här kurvan för någon påläst får jag beröm för bra värden utifrån pre-diabetes-2-perspektivet och ändå var jag inte nöjd. Utan ketondrift orkar jag inte stå emot frestelser utan faller till slut och då blir kurvan helt annorlunda och det tar tid att återställa.

2017-09-25 mindre än en vecka senare

Sänka glukoskurvan till ketondrift

Jag vill inte vara en hybrid. Det är krävande för hjärnan att orka stå emot alla frestelser. Jag klarar inte det utan hjälp av ketonerna och hur tar jag mig dit?


Sen 2017 har jag jobbat funktionsmedicinskt för att sänka inflammation i kroppen.


Främst utrotning av SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Nu har det börja ge resultat och vid senaste provtagningen var både sköldkörtelvärden och inflammationsmarkörer bättre (jag är helt medicinfri).

Jag har pga komjölksintolerans avstått smör helt, eller använt ghee under en lång tid och det har inte fungerat. Det blir generellt för lite fett. Sen 7 november (två veckor) har jag återgått till vanligt smör som fettkälla när det som finns naturligt i maten inte räcker.

Äntligen ketondriven

När man har ett fasteblodsocker under 4,5 och blodketoner på morgonen över 1,5 och en platt glukosdygnskurva utan berg-och-dalbana då är man fat-adapted som det heter på engelska. (De svengelska översättningarna jag sett hittills känns tveksamma.)

Den här portionen åt jag 13:30 på en pizzeria i torsdags. Kyckling, grönsaker och en massa fet ost. Att fettet dryper syns nog på bilden.
Så här ser torsdagens kurva ut. Hittar ni spår av maten ovan? Inte en enda markering av berg-och-dalbana

När glukoskurvan ser ut så här behöver jag inte kosta på stickor och och mäta blodketoner. Jag känner dem i hela kroppen. Fylld av energi och framförallt – ingenting kan fresta mig.

Jag har haft en ovanligt jobbig höst och varit så nära att ge upp helt. Jag har ätit en hel del jag normalt inte äter och inte brytt mig. Så länge min viktkurva hållit sig inom ett par kilo har det känts ok. Rent psykiskt har jag varit låg och trött. Ingen lust eller energi alls.

Till slut bestämde jag mig för att strunta i att avstå komjölksprodukter. Jag ville ha tillbaka mitt smör och kunna ta en skvätt grädde ibland och som i torsdags äta en . . . hm finns inte på menyn . . . Men tänk allt på en pizza utom degen in i pizzaugnen. Smakar som fyllningen i en Calzone.

Det blev vändningen och fettprocenten ökade dramatiskt och då stoppades glukoneogenesen och glukoskurvan sjönk dramatiskt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Jag är en hybrid

  1. Jag blir nyfiken på vad du beställde för något för att få den där brödfria pizzan? ?

    • Vi har en god vän med pizzeria som vet precis vad sonen och jag äter. Vi längtade efter varm mat efter alla sommarens sallader så det började som ett experiment. Numer beställer jag bara ”en varm special”. Kall special är pastasallad utan pasta ?

  2. Det är så himla spännande att läsa om både ditt och Martinas sockerkurveexperiment!

    När jag var fet hade jag typ 2 under väldigt många år och jag ser att jag brås på pappa. Så fort han blir fet får han sockerproblem och högt hba1c, men så börjar han med lchf, tappar vikt och får bra socker. Sen smyger han tillbaka till brödet och juicen och sockret. Och nu är vi inne på tredje omgången typ 2. Men han är 75, jag orkar inte hålla på tjata, han vet vad han behöver göra och han har redan levt längre än många andra av sina släktingar 🙂

    Jag tror min kropp klarar fasta hyggligt. Jag gjorde en dygnsmätning och stack varanann timme, låg rätt stadigt på 4,2 med 4,3 som högst. En dipp på 2,6 men mådde inget annorlunda för det. Det var en 24 timmars fasta, nu ska jag snart göra en 3-dygns, ska bli spännande att se va som händer 🙂

    Försöker vara utan mejerier pga inflammation i leder, men ghee var inget för mig, det smakade för sött och nötigt. Verkligen otroligt gott, men inget jag har till mat utan snarare mellanmål, typ 1msk då och då så helt ovärt energin att göra ghee. Har gått tillbaka till smör och får väl offra hälsan lite…

Kommentarer är stängda.