Jaga ketoner?

Jag jagar inte ketoner. Jag sänker blodsockret och blir kvitt diabetes typ 2. På köpet producerar levern ketoner för att ersätta utebliven glukos som energi.

Vem kom först? Hönan eller ägget?

När jag 2004/2005 började med lågkolhydratkost fanns bara ett syfte. Gå ner i vikt. Enligt dr Atkins och några till gjorde man det enklare med LowCarb än med Viktväktarnas lågkalorikost. Att konsekvensen blev ketoner som då mättes med urinstickor var bara ett kvitto på att man var på rätt väg. Ketonerna i sig var inte viktiga för mig. Jag visste för lite om dem.

2012 efter LowCarbCruise i USA, hade jag lärt mig mäta blodketoner och förstod att jag inte ens var i ketos och undrade förstås varför.

Jag såg ett samband mellan blodsocker (glukos) och blodketoner. Om blodsockret var högt var blodketonerna låga och tvärtom.


Insulin

Insulin bildas i bukspottkörteln och har som främsta uppgift, likt en nyckel, att låsa upp cellerna så att de blir mottagliga för energi som transporteras i blodet. Insulinproduktionen initieras av höga nivåer blodsocker, men också av aminosyror (från protein).


Insulinresistens

Högt blodsocker innebär för mig som prediabetiker typ 2:

  • Insulin produceras men jag är insulinresistent. Insulinet klarar inte att låsa upp cellen tillräckligt bra. Glukosmängden i blodet hinner bli både för hög och under för lång tid.
Ett förhållandevis litet avsteg i matintaget visar att mitt insulin inte tar ner glukosvärdet tillräckligt fort. 2 timmar brukar anges som gräns
  • Insulinet cirkulerar istället i blodet och orsakar fettinlagring
  • Lågt blodsocker behöver ingen insulinproduktion

Mitt mål är så lågt blodsocker det är möjligt utan medicin. Medicinerat lågt blodsocker blir farligt, men utan medicin är det ingen fara. Ketonerna tar över energiförsörjningen och det lilla blodsocker som finns räcker. Hjärnan gillar ketoner och jag gillar min hjärna när jag drivs av dem.

Hur sänker man blodsockret?

Genom att undvika kolhydrater, äta rimlig mängd proteiner och istället öka fettet. Samma metod som för att öka ketonerna, för det hänger ihop. Jag kan inte ha både lågt blodsocker och inga ketoner. Då blir jag sjuk och orkeslös och får en massa omställningsbesvär.

Vi som ligger i gränslandet till typ 2- diabetes eller redan har passerat har det tuffare än de som är friska. Vi måste fokusera hårdare på att hålla blodsockret lågt eftersom vi inte har samma stöd av insulinet.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Jaga ketoner?

Kommentarer är stängda.