Äggfri vecka?

Jag tycker jag har testat det mesta utan att det direkt gjort någon skillnad.

Så idag kom jag på efter att ha läst några inlägg på Kolhydrater iFokus (tack Wildrat för tanken) att det är länge sen jag var helt utan ägg under någon längre period. Jag har alltid utgått från att ägg är ok utan att egentligen veta att det är så för min egen del. Ägg är så självklar mat inom LCHF och det tillhörde även det jag testade utan att få bakslag när jag åt ”smör och fisk” som elimineringskost.

Jag tycker att jag alltid har svullen mage (även om jag inte längre har kramper och ont)och alla klassiska orsaker (fibrer, kål, mejerivaror) är redan testade. Vissa dagar är det mer och andra mindre och jag har aldrig ens tänkt tanken att ägg skulle kunna vara orsaken.

Varför inte? Värt att testa? Absolut. Enklare gjort än mycket annat jag testat. Jag äter egentligen bara ägg till frukost och då får jag hitta på något annat. Mitt rökta sidfläsk blir ett härligt substitut. Det är så gott och särskilt om man äter avokado till.

ägg

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Äggfri vecka?

 1. Jag googlade lite och kunde läsa på ett ställe att unga höns släpper gärna två gulor. Kanske är svaret så enkelt, men fråga gärna.

  • Jag har hört att medan de unga hönorna ställer in sin äggproduktion kan dubbelgulor bli vanliga.

 2. Jag hade turen att via en bekant få köpa ägg direkt från en bonde. Två kartor, 60 ägg, stora, och alla har två äggulor. Vet någon hur det kommer sig att det kan vara två äggulor i alla?

 3. Samma här, endast ekologiska. Men det är tyvärr ett ganska vitt begrepp som kan betyda en mängd olika foder som inte är närheten av hönsens evolutionärt rätta föda. Tyvärr.

  Ta t.ex. eko-ägg som märkts med Omega3. Det brukar betyda att de får linfrö i fodret. Men, vilket linfrö? Konstgödslat? Högst sannolikt.

  Hade turen i dag att få kontakt med en grisbonde (Linderödsrasen!) som också har höns, ett 20-tal, som går dit dom själva vill, käkar ogräs, mask mm. Blev lovad att kunna köpa ägg där framöver. Med denna framtida ”leverantör” tror jag att hönsen (och därmed äggen) får sin rätta art-egna föda och sammansättning. Skall bli spännande att se om jag märker någon skillnad…
  (Precis som med en odlade norska laxen för övrigt. De får oftast hel fel foder, i stället för krill och eller fiskrens får de oftast olika spannmålsblandningar, för det är betydligt billigare. Med påföljd att fettsyresammansättningen i den salufärdiga laxen blir helt fel).

 4. Problemet känns igen kan jag bekräfta. Men, jag har även kunnat lägga märke till att detta inte gäller alla ägg, utan bara vissa. Tyvärr har jag inte kommit på vilka ägg det är som orsakar magstörningarna. Jag gissar att det kan ha att göra med det foder som hönsen ges, eller kanske på hur gamla äggen är när de finns i butiken? De gånger jag stekt äggen (i stället för att som vanligt löskoka dom) har det hittills aldrig uppstått några problem.
  Testa med att steka och se vad som händer.

  • Vad hemskt om det handlar om fodret. Vad mycket skit vi får i oss genom maten… 🙁

  • Köper du vilka ägg som helst? Har du inte märkt någon skillnad om du köper ekologiska ägg? Vi köper bara ekologiska ägg och har inte märkt några problem hittills, vi har ätit ekologiska ägg i flera år.

 5. Jag förstår inte riktigt vad i ägg som skulle kunna ge negativa konsekvenser, men självklart kostar det inget att testa. Jag hade nog testat både med och utan gula, som någon skrev ovan. Vore ju väldigt synd att behöva skippa den näringsrika gulan i framtiden om det nu bara är vitan som ställer till det..
  (Hoppas ägg ej är orsaken till dina problem! Det vore tråkigt.)

  • Det är ju såklart, som med det mesta i matväg kan vara, olika för olika människor.
   Jag kan exempelvis inte äta mycket ägg alls – blir jättedålig i magen om jag äter mat som innehåller ägg. Jag kan klara litegrann (ca ett halvt, mindre ägg) men får ändå rätt så bubblig mage. Men jag slipper iaf att boka badrummet flera timmar efter måltiden vilket jag måste göra om jag äter 1 stort ägg eller mera. Så ägg ger mig ofta negativa konsekvenser, tyvärr 🙁

 6. Jag har märkt att ägg gör mig hård i magen – mycket hård. Så därför undviker jag ägg. Men jag tycker det är svårt att avstå helt, eftersom jag t ex reder sås med äggulor.
  Dessutom har jag upptäckt att lchf-kex, som jag ursprungligen bakade åt mina barnbarn, är mycket goda, och de har ju ägg som en av huvudingredienserna.

  Suck, inte lätt när man inte tål olika saker.

 7. Nu hänger jag faktiskt inte riktigt med…
  Vad skulle fördelarna/vinsterna med en äggfri vecka kunna vara?

 8. Ja varför inte! Själv äter jag bara ägg i dag där det ingår naturligt i matlagningen sedan lång tid tillbaka. Jag tror att man kan faktiskt kan äta för mkt protein då man äter strikt LCHF om man inte tänker sig för och vad vet vi vad det ger för problem i förlängningen!

 9. Äggfritt – ja, kanske det. Eller ska man kanske bara skippa äggvitan?

Kommentarer inaktiverade.