Stevialäsk

När jag handlade inför helgen skulle jag köpa vatten till en utflykt dvs Loka eller Ramlösa. Då fick jag syn på en sort jag aldrig sett tidigare. Den heter Green Yellow Citrus och det stod Stevia ganska tydligt på etiketten. Jag brukar normalt inte falla för det som står Stevia på, men samtidigt är jag nyfiken på alla nya produkter som dyker upp på marknaden i svallvågen bakom LCHF’s framfart. Jag köpte den för att testa.

Drycken var kall när jag öppnade flaskan och smaken var till en början helt ok, men det var inte vad jag sökte dvs smaksatt vatten, så jag lät flaskan vara och övergick till min flaska med kranvatten. Jag läste etiketten ett varv till eftersom jag blev nyfiken på vad den kom ifrån och jag hittade ett för mig helt nytt företagsnamn och nu sitter jag och googlar för att se vad det är.

En helt ny Stevisasötad läskedryck i olika smaker

Stevisasötad läskedryck

På deras hemsida finns drycken beskriven och det visade sig vara en steviasötad läskedryck i olika smaker. Jag testade idag igen och då var den rumstempererad och inte lika god bara för det, men Steviasmaken framträder tydligt och känslan av sötad läsk kvarstår väldigt mycket dvs återigen inget för mig.

Jag vet att vi tänker olika när det gäller Stevia och sötade produkter så jag tänkte att för informations skull kan jag ändå visa flaskan och tala om att den finns. Den borde vara bättre än vanliga söta läskedrycker. För mig skulle den möjligen kunna ingå i någon slags bål i samband med en större festlighet för i kallt tillstånd var det inget större fel på smaken (steviabismaken är mindre tydlig när den är iskall).

Maken och jag har i alla fall idag konstaterat att den startar sötsuget på oss och det vill vi inte vara med om så vi avstår gärna.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Stevialäsk

 1. Har gått över till Stevia i söta bakverk, har många barnbarn och barn som fortfarande vill gofika då de kommer hem till mormor/farmor och försöker då introducera nyttigare alternativ, det är inte lätt med konditor döttrar, jag lovar men tom dom båda har fått ett par favoriter av mina bakverk där det varken finns traditionellt mjöl el socker i så jag är på go väg 😉

  Men jag håller med om att det tar ett tag att hitta rätt sötma med Stevia iom att för mkt så blir det en hiskelig slibbig smak med en kraftig eftersmak av lakrits. Själv är jag väldigt försiktig då jag redan på Fun Lightens tid upptäckte hur jag triggades igång och många tyckte att jag var ett UFO få jag berättade det bla på Netdoctorn, kommer du ihåg det skeptiska gänget där? Medvetenheten om triggningen gör att jag i dag vågar smaka men inte mer.

 2. På tal om att starta sötsuget så köpte jag av misstag något som säkert skulle kunna kicka igång sötsuget hos den som är känslig. Det är egentligen helt absurt. Jag tycker inte om de vanliga s k smaklösa ceraten, eftersom de i mitt tycke smakar illa, speciellt ett fabrikat. Jag råkade få syn på ett cerat, som det stod ”orange” på. Aha, apelsinsmak, tänkte jag och ryckte till mig ett utan att titta så noga på det. Vilket misstag! När jag satte på det kände jag genast att det smakade sött. Först då studerade jag det lite noggrannare och upptäckte en Fanta-symbol. Gissa vem tillverkaren är! The Coca-Cola Company. Helsjukt!

 3. Kattmoster,
  Jag minns också socker i grädden från min barndom, dock hade aldrig min mamma det.

  Hoppas att ni har tittat/lyssnat på Ann Fernholm i Kunskapskanalen. Hon fick intervjuas om sin bok Ett sötare blod.

  Apropå socker i grädden, så är sockerkonsumtionen i Sverige otroligt hög. Med tanke på att jag själv och massor av LCHF-are inte längre äter socker så är konsumtionen än högre än statistiken säger. Mathållningen i min barndom och uppväxttid innehöll rätt mycket kaffebröd och matbröd samt stärkelserika produkter, men det var bra råvaror och därmed inget dolt socker. Kanske är det dolda socker bra mycket värre än en och annan sockerkaksskiva!

 4. Personligen förstår jag inte alls den här hypen över stevia. Äter man LCHF förändras smaken så att t.ex. vanlig vispgrädde smakar (fullt tillräckligt) sött, liksom bär. I min barndom sötades grädde före vispning, vilket jag finner ofattbart i dag. Den är ju så söt och god som den är. Varför söta bort naturliga smaker?

  • Jag har missat hypen över stevia, men vill som sagt ha en smula sött ibland. Drinkar, som g&t och mojito, går inte att göra utan lite sött. Jag tycker att det är upp till var och en om man väljer stevia eller inte. I de flesta fall smakar det mesta fullt tillräckligt sött för min smak, men jag skulle aldrig säga vad som ska gälla för andra. Min man dricker öl, äter bröd och är smal och frisk (än så länge). Han äter dock gärna som jag i många fall och gillar det. Vi är olika, jag har aldrig ätit mycket godis, glass eller det som sockermissbrukare beskriver, lika lite som sug efter alkohol. Men jag gillar alkohol ibland, liksom min ekologiska fettchoklad – den kräver en udd stevia.

 5. Stevian går att övervintra men den såg ganska anskrämlig ut (åtminstone min) eftersom den tappade alla sina ”kläder” under flera månader

  När solen kom åter bröt det fram nya stjälkar från jorden
  Det verkar inte som det var nåt liv i de gamla pinnarna som stod kvar i jorden

  Man kanske skulle testa att ta nya sticklingar under sensommaren och sedan ha dom under tillskottsljus under vintern istället?

 6. Jag försöker odla stevia (sötflockel) som nu är mikroskopisk, men tydligen kan leva som krukväxt under vintern. Jag har inget sötsug som triggar mig att överäta, men jag skulle vilja kunna göra drinkar med en liten smula sötma och mycket syra, t ex gin & tonic. Socker får mitt blodsocker att sticka, därför väljer jag bort det. Stevialäsk är inget för mig, hellre mineralvatten från kranen och några frysta hallon. Jag återkommer om stevian överlever. Den är då i alla fall fri från kemikalier.

  • Gin & Tonic tänker jag på när du säger drinkar. Jag kan tänka mig bål med den här läsken, vitt vin och kanske några gurkskivor som flyter runt. Den fungerade iskall, men definitivt inte ljummen och jag spär den gärna rejält med tex vin.

Kommentarer inaktiverade.