Ouraringen jublar

Jag har sen snart två år en Ouraring på fingret. Den håller reda på min dygnsrytm och kommer med små uppmaningar, utmaningar men också uppmuntran. Idag var det en dag av uppmuntran.

Jag har ofta svårt att ta itu med saker och ting och särskilt när det gäller mig själv och min hälsa. Jag vet mycket om hur jag borde göra och ändå har jag så svårt att genomföra. Då är det en hjälp att ha en ring som tjatar. Jag tänker igen på Pippi Långstrump när hon säger: ”Då säger jag till på skarpen” om att gå och lägga sig i tid. Just det problemet är nog mitt största. Jag blir ivrig i det jag håller på med och tiden rusar. Det är väldigt mycket ”ska bara” och vips är klockan midnatt. Ouraringens uppmaningar bygger på det Matthew Walker skriver i sin bok ”Sömngåtan” och jag vet så väl att det stämmer och att det är viktigt. Därför är det lättare att ta uppmaningarna på allvar.

För ett år sen vid den här tiden fick jag genom ringen veta att jag var sjuk i det som förmodligen var Covid-19 långt innan jag märkte det på annat sätt. Ringen registrerar temperaturförändringar under natten (den anger inte vilken temp jag har, bara om den förändras) och jag fick signaler om att det var en ökning på gång, vilket gjorde att jag ”stannade hemma vid symptom”. Jag skriver ännu förmodligen eftersom jag aldrig testades när det var akut och jag har inga antikroppar. Alla läkare jag var i kontakt med, särskilt de som mätte EKG och syresättning var överens om att det var en lindrig form av covid-19 så jag fortsätter själv att utgå från det.

Ouraringen sammanställer en mängd olika mätvärden och ger mig poäng varje dygn i tre kategorier: Readiness, Sleep och Activity. Sömn och aktivitet är lätt att förstå vad det handlar om, readiness behöver en förklaring förutom ren översättning till Beredskap. Det är en slags sammanfattning av det allmänna läget av flera faktorer. Hjärta, andning, kroppstemperatur, återhämtning, sömn och aktivitet. Dålig readinesspoäng är inget att sträva efter, det är då ringen börjar med olika tips och förslag och till slut säger till på skarpen.

1 januari 2021 började inte så bra.

Temperaturen visade att jag var frisk, aktivitet efter min förmåga var helt ok även om det fanns förbättringspotential. Oura tipsar om aktivitet efter förmåga, inte tvärtom ”träna dig i form”.

Det här var oerhört bra motivation att just den dagen 1 januari 2021 sätta igång med Martinas kurs som vi kallar ”#Ketoskolan”.


Idag fick jag Diplom.


9 veckor senare fick jag utmärkelsen ”Dubbel krona”, Det är en liten finess för att uppmuntra. Siffror räcker så klart och 93% är väldigt nära 100% men den lilla kronan gör mig glad. Jag ser den ofta på den ena, men båda är en triumf varje gång och det visar att det lönar sig att kämpa lite.

Vilken triumf
Tack för att du läste, välkommen tillbaka