Att mäta är att veta – sömn

Det finns många som tycker det verkar stressande att mäta så mycket som jag och några till i min bekantskapskrets gör. Jag har aldrig gått ut offentligt med att jag är en biohacker, eftersom jag tycker det krävs mer för att kalla sig det, än det lilla jag håller på med.

Jag mäter i syfte att spåra orsaker till ohälsa, istället för att vänta ut värre problem som förorsakar besök på vårdcentral med recept och pillerburkar som resultat. Mitt mål var att vara receptfri vid 65 års ålder och nu är jag 65+ (snart 66) och det håller än.

Igår skrev jag om sömn och att min Withings Sleep hade ”talat digitalt allvar med mig”. Jag lydde och gick till sängs redan 22:00 och gjorde ett tappert försök att sova. Jag somnade före midnatt och sov bra till 08:00 utan störningar dvs 8 timmar. Det vore perfekt sömn om den infallit 22:00 – 06:00 istället. Det är mitt mål just nu.

Tack vare min sömnsensor får jag statistik bakåt och kan själv se hur mitt sömnmönster ändrats. I oktober 2020 jobbade jag fortfarande och var tvungen att sköta mig för att orka vardagen. I november 2020 hade jag mycket semester och inte hunnit fatta hur trevligt det är med nya hobbies som kan gå överstyr när det gäller dygnsrytm. Det var runt nyår det spårade ur totalt och det syns tydligt hur januari 2021 inte var någon bra månad avseende sömn.

Sammanställning från Withings Sleep

Parallellt med sömnen under den här perioden har jag ovanligt mycket data tack vare Martina Johansson ketoadapteringskurs från 1/1 och sammanfattningsvis kan jag väl säga att det gick väldigt bra i början av kursen och sen hände något som inte påverkades av parametrarna mat och rörelse som var väldigt lika hela vägen. Bra till och med bättre avseende maten och lika illa när det gäller rörelse.

Jag har länge sagt att mat och rörelse är bara en del av hur vi mår. Det finns flera andra faktorer som påverkar förmodligen lika mycket och sömn är en av dem. De flesta hälsogurus riktar in sig på ett par få, oftast kost och motion.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Att mäta är att veta – sömn

Kommentarer är stängda.