Mygg och elefanter

Var lägger jag ner krutet? Vad är viktigt? Hur börjar jag? Hur avslutar jag en dikeskörning?

Jag har under en period skrivit hur jag tänker angående min egen optimala ketogena kost. Du som inte läst kan bläddra bakåt till oktober nånstans och läsa ikapp.

Jag kan inte nog poängtera att min blogg handlar om min personligt anpassade kost, både avseende mängder och innehåll. Vi är unika och ska inte kopiera vad någon annan lyckas med. Jag har i hela mitt liv följt olika kostråd för överviktiga, som alltid slutat med ”nehej, det fungerade så klart inte på mig”. Det finns inget som sänker både självkänsla och självförtroende så mycket som att misslyckas. Därför har jag lovat mig själv att aldrig mer låta någon annan ta rodret över hur jag ska äta.

Det här är orsaken till att jag inte vill lura någon annan in i samma dilemma genom att lägga upp matplaner och menyer på hur jag äter när jag lyckas. Istället delar jag gärna med mig av verktyg ? att själv använda och börja reflektera över vad som fungerar.

Under alla år som aktiv sajtvärd på Kolhydrater iFokus la jag ner mycket tid på rådgivning och då myntades ett uttryck som jag ännu använder. Det är en flerstegsplan som hjälper mig upp på banan efter en dikeskörning.

Jaga elefanter och skippa myggen

Ett nybörjarråd som innebär att fokusera på de stora fällorna. Kommer man från helt vanlig kost är de stora kolhydraterna (socker, ris, potatis, majs, pasta och övriga spannmål) elefanter och lätta att hitta. Det fungerar lika bra efter en dikeskörning. Skjut elefanterna först. Nu. Inte på måndag.

När elefantjakten är över

Är du helt fri från socker, ris, potatis, majs, pasta och övriga spannmål finns det småvilt att jaga.

Det finns en uppsjö av tillsatser, tveksamma fetter och annat vi som äter för hälsan vill undvika.

Det är kanske dags att titta på proportioner mellan protein, kolhydrater och fett och då kan min verktygslåda ? vara till hjälp. Näringsfördelning är rubriken.

Är du van vid LCHF och vill starta om så är mitt råd att öka fettet. Rejält. Då är det lättare att stå emot frestelser.

Jaga mygg

Alla vet hur irriterande en myggsvärm är. Det är lika irriterande att inte lyckas när ”man gör allt rätt”. Då först är det dags att jaga mygg. De där små sakerna som inte borde spela någon roll.

Jaga elefanter och småvilt kan du göra med vilken LCHF-sajt eller -kokbok som helst, men de flesta räcker inte för finliret.

Här börjar individanpassningen på riktigt. Var finns mina fällor? Både i ökat sug, risk för överätning (portionsstorlek), tidsbrist, dålig planering, stress, dålig sömn . . .

. . . Ja allt som kan bli hinder i vägen för önskade mål. Där försöker jag vara till hjälp.

Kotletter med bred fettkant
Självbärande mat behöver inte extra fett
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Mygg och elefanter

Kommentarer är stängda.