Älskade ketoner

Det finns två vägar in i ketos. En snabb, effektiv och därför vanlig. Vem har tålamod? Den andra metoden är långsam, svår och kunskapskrävande. Gissa vilken väg de flesta väljer?

Genvägen

Den snabba och enkla vägen är en motorväg in i ketos.

 • Fasta
 • Skär ner på kolhydraterna
 • Ät lite mat
 • Träna

Med enklare ord kallar jag det ”svält dig in i ketos”. Det går fort för många och fortare ju fler gånger du gjort det. Kroppen vet vad som gäller: Producera ketoner för att överleva. Jag klarar det på ett par dagar.


Vi kan kalla det ”starvation ketosis


Långa vägen

 • Ät tre mål om dagen, minimalt med kolhydrater
 • Inga mellanmål (nödfall)
 • Minimum 200 g fett per dygn
 • Protein efter förbrukning (olika för alla)
 • Energiprocenten ska vara minst 80% gärna mer

Den här metoden kallar jag ”ät dig in i ketos”. Den tar längre tid, är mer krävande och du måste veta vad du håller på med. Det kräver en hel del matematiska övningar om man inte har en app.


Vi kan kalla det ”nutritional ketosis


Viktminskning?

Ketos är ingen viktminskningsgaranti. Mätbara ketoner innebär bara att du har tillgång till ketoner som alternativt bränsle till glukos. Viktminskning kräver många fler parametrar. Får jag till allihopa går jag lättare ner i vikt på nutritional. Då är jag mätt, kroppen får näring och släpper lättare på fettet. Jag har också långa viktminskningsperioder utan ketos. Det är inget krav, bara så mycket enklare.

Sötsug?

Chansen att sötsuget minskar är stor vid ketos, men ingen garanti. För mig är det stor skillnad på starving och nutritional ketos. Starving bygger på en grundhunger och då är risken för återfall större än på nutritional som bygger på total mättnad. Jag litar inte på min hjärna. Den kan bli kidnappad vid oförutsedda frestelser. Vid nutritional är risken i princip obefintlig. Självkänslan och självförtroendet växer.

Hunger?

Svälter jag mig till ketos genom fasta (starving) bygger jag upp en slags dold hunger. Jag tappar aptiten och kan leva länge utan mat på ketoner, det är inget problem att hoppa över måltider. Till slut når jag en gräns och då kommer risken för oönskad överätning.

Äter jag mig till ketos (nutritional) håller jag mig mätt och lugn. Dygnet blir tydligt indelat i vila från mat 18:00 – 08:00 (ni kan kalla det fasta om ni vill, jag kallar det dygnsrytm) och 3 mål riktig mat. Jag hinner bli rejält hungrig men utan ”sug”. Skillnaden är att jag kan kontrollera känslan, även mitt i frestelser. Hjärnan lyder mig utan att vara kidnappad. Jag kan utan problem tidsmässigt flytta en måltid om jag tex glömt matlådan. Problem kan bli att jag vaknar tidigt och är vrålhungrig så det är bråttom att få frukost.

Fokus

Min favoritrubrik och sparar det bästa till sist.

Svälter jag mig till ketos får jag många av ketosens fördelar, men långt ifrån alla. Många nackdelar också som risken för tappad kontroll.

Äter jag mig till ketos får jag mer kontakt med mina behov.

 • Dygnsrytmen blir stabilare
 • Jag blir hungrig och törstig vid samma klockslag
 • Jag håller mig varm
 • Tidningsleveranserna kommer naturligt (toa)
 • Självförtroendet och självkänslan ökar
 • Jag blir mindre apatisk (apati är anti-FLOW)
 • Förmågan att fokusera blir total = FLOW och jag startar nya projekt
 • Hjärnan känns ”10 år yngre” vilket är kul när man hela tiden signalerar att pensionen väntar i maj nästa år.
 • . . . listan är längre

Vad är vad?

Jag följer lite sporadiskt alla möjliga diskussionsgrupper där det diskuteras hit och dit om LCHF/ketos. Jag blir ofta förvånad för jag känner inte igen mig i många råd, förklaringar och lösningar. Under tiden jag var aktiv sajtvärd på Kolhydrater iFokus (2006-2012) var jag med och diskuterade i varenda tråd. Numer ids jag inte. Ska jag vara ärlig är jag rätt less på alla nybörjare som ställer frågor som redan besvarats tusentals gånger när det bästa som finns med internet är sökfunktionen. Jag blir också förvånad när kunniga har motsatt uppfattning mot vad jag har.

2014 var första gången jag träffade Martina Johansson IRL och vårt allra första samtal var inte vanliga hälsningsfraser utan hur vi upplevde skillnaden mellan starving och nutritional ketos. Vi var rörande överens om skillnaden redan då.

Därför var det extra roligt när Martina i våras bjöd in mig till samtal runt hur vi pedagogiskt bäst förklarar hur nutritional ketos fungerar. Det resulterade i boken Keto: den kompletta boken om ketogen kost som snabbt blev en storsäljare.


Nu är det dags för mig att bjuda in Martina och höra om hon kan svara på frågan: Vad är vad?

Finns det någon rimlig förklaring till varför jag upplever så stor skillnad på samma fenomenketos?

När blodketonerna är på plats och jag är i ”nutritional” då sjunker blåsketonerna radikalt. Inte helt men de halveras eller mer. Det verkar inte bli ketoner över till utandningen..

Min egen erfarenhet är att ketonerna jag blåser är ”svältketoner”, de kommer snabbt och lätt och de jag mäter i blodtest får jag kämpa längre för.

Edit dagen efter: Martina svarade snabbt och du kan läsa svaret här. Min egen uppföljning på Martinas replik kommer i nästa inlägg som finns här.


Som vanligt skriver jag bara utifrån mina egna erfarenheter. Jag har inte ens svenska ord, men skulle kunna kalla det svältketos och näringsmässig ketos… men det klingar inte helt bra.

Det finns mycket mer att skriva om. Vad händer tex med mina glukosvärden? Jag som kämpar mot diabetes typ 2.

Edit: enligt Marias förslag nertill i kommentarerna fastställer jag idag att vi hädanefter kallar det svältketos och näringsketos. Vad tror ni Svenska Akademin säger om det?

Blodsockermätare även med ketonvärde
Blodsockermätare med ketonvärde (klockan går fel, det är fastevärden)
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Älskade ketoner

 1. Hej! Eftersom både du och Martina förespråkar så hög fetthalt såsom 200 gram per dag ( är detta i underhållafas eller viktminskningsfas) så grubblar jag över om det inte är terapeutisk keto och inte nutritionell. Om du tex skulle logga maten i tex NO (Nutrient Optimiser) eller Chronometer, hur högt i % skulle det bli då map vitaminer och mineraler förutom macros? Vi kanske har hamnat i ett virrvar av olika definitioner och pratar förbi varandra….också en möjlighet. Tex; https://optimisingnutrition.com/2015/07/13/the-theraputic-ketogenic-diet/
  Svältketosbegreppet har jag erfarenhet av som fastar för att fixa Sibo. Det var en intressant upplevelse.
  Ketonjakten känns minst sagt överdriven. Hursomhaver, ville tipsa om Ted Naiman’s senaste bok, vilket var en del pusselbitar för mig.

  • Vi tar till oss och studerar det du skriver. Jag har inte hört uttrycket terapeutisk innan eller ens nutritionell. Vi konstruerade det häromdagen för att jag ville ha ett namn på den ketos jag mår bra av för att visa att det skiljer sig så mycket hur jag upplever svältketos.
   Jag är beredd att byta namn om det visar sig att näringsketos redan är upptaget av något annat fenomen.

 2. Hej! Hur lång tid skulle du säga att det tar i genomsnitt att gå in i ketos genom näringsketos? Ett par veckor?
  Tack för en superbra blogg!

  • Ja det tar tid och är olika varje gång. Jag tror det är väldigt individuellt. En hint är att hålla koll på fasteblodsockret. Är det för högt är det ingen idé att kosta på ketonstickor. Jag blåser under tiden jag väntar och det ger en indikation på om ketoner är på gång. Just den här gången gick det fort för mig. Några dagar bara, men det är ovanligt.
   Tack för uppmuntran

 3. Jag känner så igen mig i att äta mig in i ketos kräver så mycket mer. Verkligen superbra inlägg. Jag följer din blogg med stort intresse och har lärt mig massor. Tack för allt du delar med oss!

 4. Jag blir avundsjuk att alla är mycket kunniga. Själv har jag ätit LCHF och 5;2 under 6 veckor och har nu mycket röda fläckar över hela kroppen och undrar om det kan vara för alla salvor med kortison under hela livet, eksem och astma, och vad jag bör göra. Bor i Spanien av hälsoskäl och h¨r används mycket fett i matlagning. När jag flyttade hit 1985 var jag vegetarian och hade aldrig druckit sprit. Astman blev bättre och eksemet försvann efter en kort tid, träffade min nuvarande man utan att kunna spanska och han ingen engelska. Han har gett mig kärlek och tinat upp mig och kroppen har reagerat. Men här finns mycket att prova och jag blev helt besatt av alla goda tapas i Marbella och ville pröva allt med ökad vikt som följd.

  Tack för att ni delar med er av det ni kommit underfund med redan nu!

  • Tack själv för att du skriver. Jag är inte expert alls, men tror absolut att kortison kan ge de besvären efter långvarigt användande. Det jag vet är att många blir friska av den här kosten från allt möjligt, så det finns hopp. Äter du animalisk mat nu?

 5. Vi gillar ditt sätt att försöka nå kunskap och ditt samarbete med Martina ger substans för oss som är nöjda med era försök att skapa bättre underlag i denna värld av motsättningar.
  Jobba på. Vi tror på er
  Hls
  Anders

 6. Jag tycker att de termer du använder, svältketos och näringsketos, är pedagogiska, tydliga och lätta att uttala. Jag ska börja använda dem själv.

Kommentarer är stängda.