Nattskvätta

Jag skrev för ett tag sen om att jag är av naturen nattuggla. I det inlägget beskrev jag hur jag numer försöker flytta insomningen till ca 22:00.

I takt med att jag läser och lär mig har jag förstått att det inte är bara kvällen som måste ändras för att leva så exemplariskt att blodsockret sjunker till den nivån jag eftersträvar. Eftersom jag lägger mig tidigare och sover bättre känns det naturligare att vakna och kliva upp tidigare, men det finns fortfarande situationer att jobba med. Jag nämnde om nattkisseriet i förra inlägget och det har jag nu nästan slutat med. Det är länge sen sist jag var uppe och skvätte.

Ett rejält nattkärl fanns i min farmors hus under den tid det bara fanns utedass

Vad är hönan/ägget? Dvs vaknar jag för att jag behöver kissa eller för att jag har höga kortisolnivåer? Jag är benägen att tro att det handlar om kortisolet eftersom jag efter lite träning lyckats träna bort den lilla ovanan.

Om jag medvetet arbetar på att inte bli stressad (höja adrenalinet/kortisolet) under kvällen så vaknar jag inte heller så mycket under natten att jag måste gå upp. Förmodligen är det mer än så här jag gör, men jag tänkte nämna något om målsättningarna (som jag inte lyckas med riktigt alla dagar).

 • äter inte protein/kolhydrater efter 18:00
 • inget kaffe
 • ingen alkohol
 • anstränger mig inte fysiskt (pulshöjande) efter 18:00, helst ännu tidigare
 • dricker örtte med kokosolja och satsar på tex lugnande kamomillte under kvällen
 • tillåter mig att lämna saker ogjorda till nästa dag (anti-work-o’holic)
 • ägnar mig åt ”feel good” snarare än att bli upprörd på TV/Internet och eftersom jag aldrig gillat annat är det ingen nyhet för mig, mer än att jag numer tänker på det. Barnen kallar mitt TV-utbud för ”mammafilmer” dvs inget läskigt
 • läser helst inga faktatexter innan sängdags, det snurrar igång hjärnan.
 • sover med ögonbindel och stängd sovrumsdörr för att inte störas av ljus och ljud

Om jag misslyckas (händer fortfarande ofta) är skillnaden nu att jag oftast kan härleda varför. Ja just…

 • vi åt sent igår
 • jag fick inte mitt kvällste i tid
 • vi kom hem sent
 • såg något ”barnförbjudet” på TV
 • jobbade för sent (deadline)
 • åt för lite under dagen och osäker på om det då är ok med sen middag

Konsekvensen är oavsett orsak att fasteblodsockret är högre. Jag är nu vid bra dagar nere på 4,5, men kan efter en dålig dag/kväll fortfarande vara över 5,0, men än så länge inte högre än 5,3 med ett enda undantag sen januari och då var det över 6 och jag vet precis varför (kom hem väldigt sent efter Mello-finalen).

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

Ett svar på ”Nattskvätta

 1. Tack för tipsen angående sömn och att man vaknar otaliga gånger under natten. Jag ska prova om det kan hjälpa mig också. Ha en fin dag <3

Kommentarer är stängda.