Fasta vs Keto

Nu har jag haft min kontinuerliga glukosmätare CGM i över ett år och även om det går långsamt för mig att bli klokare så finns det vissa saker jag är rätt säker på.

  • Vanlig blandkost leder till diabetes typ 2 på väldigt kort tid. Jag får för höga värden som visserligen ger sig efter ett par timmar utan medicin men så länge de varar belastar det kroppen i onödan.
  • Det som i folkmun kommit att kallas vanlig LCHF dvs med både mejeriprodukter och glutenfria ersättningar ger en planare glukoskurva, men inte så plan som jag önskar för att må bra.
  • Det jag kallar LCHF dvs ketogen kost, där man byter glukosdrift mot ketoner ger en låg och stabil glukoskurva utan överraskningar.

Så långt är nog de flesta av mina följare med.

Nu till det jag upplevt märkligt.

Om jag fastar, oavsett hur, periodisk eller dygnsvis, stiger glukoskurvan tills jag bryter den med ketogen mat. Min teori är att levern startar glukoneogenesen i brist på näring/matintag.

Jag har diskuterat det här med Martina Johansson och vi har länge velat jämföra hur vi båda reagerar. Nu äntligen har vi kunnat träffas och testa. Gissa om jag blev förvånad när hon reagerar lika som jag. Länken till Martinas blogg visar hennes resultat.

Exempel från igår och idag

Jag gjorde som jag ofta gör när jag inte vaknar med matlust. Jag hoppar över frukosten och kör periodisk fasta till lunch. Jag drack vatten med salt, MSM och Askorbinsyra och en väldigt liten kopp svart kaffe, det var allt.

När jag på väg in till Stockholm för att träffa Martina kollade glukoskurvan blev jag snopen över det som fortfarande var fastevärdet.

7.3 har passerat gränsen för diabetes typ 2. Att jag lever i gränslandet har jag vetat länge, men över gränsen var ingen rolig insikt. Samtidigt ytterligare ett bevis för att jag ska äta frukost. Stephanie Keto Person har alltid varit emot alla former av fasta och i mitt fall verkar hon ha rätt.

12:50 åt vi lunch på Vigårda. Gårdsbiff med örtsmör och istället för pommes kan man välja blomkål och broccoli. Ingen reaktion på kurvan.

17:30 åt vi middag på Blues Kök och bar i Globen. De serverar LCHF även efter lunchtid om man ber snällt. Vi fick fläskkött med räkor, bearnaise och smör. Ingen reaktion på kurvan.

I morse åt jag ugnsbakad nötfärs till frukost och ingen reaktion på kurvan, bild på denna kulinariska carnivoreläckerhet (ironi ?) saknas.

Jag tog ett referensprov i blod igår på dagen och det stämde mot min CGM med 0,1 i diff.

Det är mycket att hålla reda på om man vill göra detta systematiskt. Jag mäter sällan med blodstickor numer, men nu när vi jämför vill man ha lite referenser.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka