Sömnstörningar

I augusti 2016 och i mars 2017 skrev jag flera inlägg om hur jag radikalt förbättrat min sömn sen jag fått diagnos och behandlat min sömnapné med CPAP. Mina nätter förbättrades bla genom uteblivna toabesök. Martina Johansson skrev om hur hon efter ett sockerexperiment behövde upp på natten och jag fick fler pusselbitar att fundera över.

Nu flera år senare är det dags att bli påmind om sådant jag redan vet och förträngt. Flera saker jag kom på då har fallit i glömska. Då är det bra med en blogg där svaren finns

Om jag får nämna en enda punkt som viktig för hälsan så är det sömnen. God sömn är så viktig för flera funktioner i kroppen. Gör du inget annat för hälsan och vill må bättre så börja se över sömnen.

  • Regelbundna sovtider veckans alla dagar
  • Lätt och snabb insomning
  • 7-8 timmar ostörd sömn varje natt
  • Bra djupsömn och REM-sömn för god återhämtning
  • Inget behov av väckarklocka som stör uppvaknandet

Listan kan säkert göras längre men kanske fick jag med det viktigaste. När det kommer på tal är det många som behöver ett eller flera toabesök nattetid och det är väldigt störande för sömnen. 2016 i maj började jag sova med CPAP. Krångligt tror de flesta. För mig blev det början på ett nytt liv, en resa jag gärna börjat tidigare. När andningen började fungera kunde jag leta vidare i annat som störde sömnen. Ofta är det en lång kedja av händelser över tid som gör att jag till slut kan dra hållbara slutsatser. Varför vaknar jag? Toabesök eller något annat? Vuxna och friska djur kissar normalt inte nattetid. Djupsömnen störs och den är viktig för återhämtning.

Det finns så mycket jag skrivit, värt att läsa om även för mig, så jag nöjer mig med att tipsa om länkar till det jag själv precis har läst. Bra påminnelse och värt att ta tag i. Det kan finnas anledning att kommentera sömnlistan senare.


Ställ gärna frågor om du undrar något så utvecklar jag. Helst här i kommentarerna men Instagram, Facebook och i mail går också bra. Svaret kommer som ett blogginlägg, du får vara anonym om du vill.


Nattskvättare? från 2016-08-24 handlar om hur lätt sömn pga andningsuppehåll leder till uppvaknanden och hur svårt det är att somna om utan toabesök. Jag tror jag vet varför

Nattuggla från 2017-03-16 är ett riktigt favoritinlägg för mig och handlar om dygnsrytm och hur fasteblodsockret påverkas av sömnen.

Nattskvätta från 2017-03-29 innehåller listor där jag beskriver vad som påverkar min sömn både positivt och negativt. Sömnen i sin tur påverkar stressnivåer och blodsocker. Det är långa kedjor av händelser. Vad som är orsak och verkan är inte helt lätt att utreda.

Nattsudd från 2017-03-31 skrev jag efter två sämre nätter då jag verkligen förstått hur stora positiva skillnader det blir när jag verkligen jobbar med sömnen. Jag läste då om kinesiska hälsoteorier och förvånades över hur väl de stämde med mina upplevelser

Sömnproblem orsakar många hälsoproblem

Du som vill läsa mer om min sömnapné kan skriva CPAP i sökrutan och trycka ENTER

Tack för att du läste, välkommen tillbaka