Livet som kursdeltagare

6 veckor är lång tid när man går på kurs. Det gäller att göra det enkelt för sig så att engagemanget inte sviktar. Martina säger det märks att den första entusiasmen dalar efter ett tag. Jag är väldigt tacksam för att jag är pensionär och kan ta tiden.

Även den som inte går på kurs kan dra nytta av det vi gör, jag uppmuntrar verkligen till det för det är så lärorikt. Ett väldigt bra sätt att lära känna sig själv, ingen annan kan göra det jobbet åt en.


Rutiner


Varje morgon tar vi fasteblodsocker och blodketoner, helst på sängkanten innan uppstigning. Jag har med Freestyle Libre CGM (Continous Glucose monitoring) sett mätvärden var 15:e minut och vet att något händer efter uppstigning och tills efter toa, men före frukost. Det fastevärdet som tas på fastande mage vid tex Vårdcentralens provtagning är något helt annat än det som verkligen var det första morgonvärdet. Vid anpassning till ketondrift är detta första värde på morgonen en viktigt signal till hur läget är. Är inte det målet för mätningen kan det senare ”före första måltid”-värdet duga för att tex uppmärksamma tidiga signaler för diabetes typ2. Ketonvärdet är inte lika kinkigt med tiden som glukos, men jag tar dem samtidigt i samma stick.

Efter toabesöket, kliver jag på vågen. Jag bryr mig inte om själva vikten, enbart förändringar. Det gäller alla, oavsett ni försöker gå upp/ner eller bibehålla vikten. Förändringar säger något om det allmänna måendet. Flera sjukdomsförlopp börjar med viktförändringar (åt båda håll). Jag vill inte framkalla någon vikthets, bara framhålla att där finns något att upptäcka. Det viktiga är att spara i en kalender att gå tillbaka till. Nu under kursen kräver Martina ingen vikt, det är frivilligt. Jag, som tycker det är viktigt, startade på 0 och noterar sen varje dag +/- antal hekton i protokollet. Tex hittade jag snabbt en förstoppning på det viset. Orsakad av vad kan jag klura på ett tag till. Kanske ägg, jag hade inte ätit det på länge och ägg tillhör det jag är IgG-intolerant emot.

Vid frukosten skriver jag in i min kalender hur sömnen varit. Jag mäter sömnen med Withings Sleep och Ouraring och har du inte någon mätmetod gör det inget. Det viktiga är att skriva hur sömnen upplevts. Läggtid, ungefärlig insomningstid och hur sömnen varit tills uppvaknandet får jag i mätvärden, men det är bara jag själv som kan göra den subjektiva bedömningen som ska antecknas. Vaknar jag själv (utsövd) eller med väckarklocka (trött). Som pensionär utan tider att passa sover jag utan väckarklocka och när jag vaknar, säger en del om jag var utsövd. Målet är 8 timmar 22:00-06:00 utan väckarklocka och dit har jag långt. Jag kommer inte till ro så tidigt, så delmål är 23:00-07:00. Jag har länge varit på 24:00-08:00 och nosat på lite tidigare insomning, men just nu är det nog från 00:00-01:00 och 07:00-09:00. Där finns mycket att jobba på och det är viktigt. Det finns tydlig forskning (Nobelpris nyligen) på den cirkadiska rytmen och hur viktigt det är för hjärnans hälsa att verkligen sova efter solen och inte glödlampor. Hjärnhälsa är högprioriterat för mig, som haft en dement mamma. Ändå är det så svårt när jag tycks vara född nattuggla.

Alla kursdeltagare är unika och har därför olika måltidsplaner. Vi startade på samma och har därefter gått olika vägar efter Martinas coachning. Min plan är att äta tre ordentliga mål om dagen. Jag äter små portioner och behöver därför äta tre gånger för att inte få näringsbrist. Om magen fungerar bättre, kan jag öka på portionerna och kanske falla tillbaka på två mål som är mitt naturliga ätbeteende, brunch och middag dvs dygnsfasta 18:00-10:00 eller senare på förmiddagen.

Ni som följt mig länge vet att ”morgontidningen” uteblir ibland och sen är dagen förstörd. Många klarar sig på få toabesök i veckan, men jag vågar inte chansa eftersom jag inte vet om en svårare förstoppning väntar. Betydligt bättre att hålla igång systemet varje dag och då blir hungerkänslorna tydligare och det är lättare att äta. Mitt välmående är väldigt beroende av att nr 2 fungerar. Tack vare vårt noggranna protokoll över måltider kan jag just nu misstänka äggen, eftersom systemet fungerat bra både före kursen och fram till äggen. Framtiden får utvisa det. När jag ändå pratar om nr 2 kan jag nämna urinfärg också. Den skall vara ljus och klar. Mörk och grumlig kan tyda på för lite vatten eller annat.


Summering


Det mest tidskrävande med kursen är att mäta och väga maten och bokföra i ett protokoll som bäst görs i dator och inte mitt vanliga redskap – iPad. Jag är innerligt less på matregistering sen tidigare och Martina har sagt att vi nu från vecka 5 (av 6) inte måste, men jag kämpar på ett tag till. Jag har tiden och möjligheten och tycker det är värdefull kunskap att följa mitt beteende. Det är så mycket mer än bara maten jag stoppar i munnen som visar sig. Vi ska tex skriva in klockslag för måltiderna och redan där har jag problem. Jag ser direkt hur oregelbundet jag äter och hur dålig framförhållning jag har.

Just nu är tesen – jag äter för lite under för lång tid.

Problem att lösa – fungerande mage och återfå mina hungersignaler.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka