Smör – enkelt och gott

Sleva i sig smör direkt från paketet fungerar inte i längden. Fixar man till det lite, blir det en njutbar delikatess. Fri tillgång till smör är nödvändigt för min ketos.

Nu när jag äntligen äter vanligt smör igen finns det många sätt att förgylla det så att det inte känns som ett arbete att få i sig. Vi har alltid flera paket i kylen och jag försöker ha flera varianter på gång.

 • Skirat smör (ghee) över grönsaker och fisk
 • Brynt smör till all sorts mat
 • Kryddsmör
 • Örtsmör
 • Vitlökssmör
 • Beasmör
 • Fettbomber av olika slag
 • . . . endast fantasin sätter gränser

Skirat smör (ghee) gör jag av ett helt paket åt gången. Smält långsamt och koka sakta på väldigt svag värme. Häll över i glasburk försiktigt så mjölkproteinet stannar i botten på kastrullen. Jag använder ibland en evighetssil för kaffe att hälla genom, om jag är noga.

Bild på nykokt ghee
Ghee är 100 % fett utan kasein eller laktos. Enkelt att göra själv.

Brynt smör är allra godast. Jag bryner (inte bränner) 50 g i en stekpanna och smälter resten av paketet på samma sätt som ghee. Det varierar om jag häller av det eller inte. Häll ihop och låt svalna, kyl till nästan hårt. Vispa fluffigt.

Kryddsmör går att variera hur mycket som helst. Familjens favorit är det enklaste. Ett par tsk Sambal Oelek (mängd efter tycke och smak) vispas fluffigt med elvisp i rumstempererat smör och rullas och skärs i skivor eller spritsas eller fördelas i portionsformar efter lagom kylning. Strykande åtgång av samtliga även de som normalt inte äter ”smör som tillbehör”

Örtsmör gör jag på i princip alla örter som finns i trädgården. Persilja, timjan, oregano . . . krydda med örtsalt . . . det du gillar. Ett helt paket klarar mycket kryddor och det är svårt att misslyckas.

Örtsmör och smör med Sambal Oelek

Vitlökssmör behöver ingen beskrivning. Rumstemperera och vräk i vitlök, persilja förgyller.

Beasmör kallar jag det smör som är bearnaisesås utan ägg i princip. Koka den lag som beskrivs i ett äkta bearnaisesåsrecept (lök, dragon, vinäger och persilja plus kryddor) och sila ner i ett paket rumstempererat smör. Vispa fluffigt.

Fettbomber kan göras på många sätt och jag är försiktig med de många ingredienser som finns om man söker på Ketorecept. Om syftet är att äta smör, innehåller mina mest smör, inte så mycket annat. Favoriten just nu är pepparkakssmör. Jag blandar pepparkakskryddor i rumstempererat smör.

Pepparkakssmör

Jag äter bara äkta Ceylonkanel när det blir stora mängder (vanlig ska inte överdoseras) och vill helst ha så äkta och EKO som möjligt av alla kryddor, det här var de jag hade sist. Proportionerna hittade jag i ett pepparkaksrecept och det är ungefär 3 ggr så mycket kanel som de andra. Mängd efter smak.

Rumstemperat smör och elvisp är det som behövs och sen finns olika sätt att avsluta. Spritsa på bricka, rulla och skära skivor, kulor i pappersformar eller som jag i en glasburk med lock och gräv med sked vid servering. Ger lite extra fett till kaffekoppen om man inte häller smöret direkt i kaffet och gör fettkaffe.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

14 svar på ”Smör – enkelt och gott

 1. Maggan, jag läste häromdagen bruksanvisningen till glukosmätaren du hade. Vet du om att intag av askorbinsyra kan ge felaktiga värden?

   • För höga värden. Men jag förstår inte om de menar allmänt förhöjda eller att du får ett spik efter du intagit, som om det vore glukos alltså. Jag fastnade på en mening där i ett inlägg lite längre tillbaka, där du skrev om mätningen. Och så skrev du vad du åt till frukost. Hoppade inte kurvan till där också?

    • Det finns inget samband jag sett mellan askorbinsyra och glukos. Jag tar inte Vit C varje dag och skuttet på morgonen kommer främst vid fasta. C tar jag vid måltid och inte fastande. Jag kan kolla bättre nu när jag vet det

 2. Jag älskar pepparkaksdeg (och smör) och jag har funderat över hur jag ska ketofiera min älskade pepparkaksdeg. Här fick jag tipset, tack för det. 🙂

 3. Jag som älskar pepparkaksdeg (och smör) fick här ett riktigt bra alternativ. Har funderat på hur jag ska ”ketofiera” min älskade pepparkaksdeg. Tack för tipset! 🙂

 4. Fylla spetspaprika med smör och sen skiva den och lägga på t ex grillat kött ser läckert ut.
  (Kylskåpskallt)

 5. Tack för alla bra tips?
  Jag har tur för jag kan äta smör direkt om det behövs. Såklart är det godast med olika smakvarianter.

 6. Jag har gudskelov ännu inte tröttnat på vanligt kallt smör till varmt kött (fisk, grönsaker).
  Men äta det utan något till- det är svårt; blir inte mycket. Och blanda det i kaffe gillar jag inte.

 7. Äter du något till pepparkakssmöret eller äter du det rent, kanske som en sorts efterrätt eller till kaffet? Jag för min del måste ha smöret till någonting annat ätbart, annars går det inte. Tack för ännu ett intressant inlägg!

Kommentarer är stängda.