Del 18 – Blodtryck

Det är svårt att skriva dagbok bakåt i tiden. Jag har varit så upptagen av medicineringen att jag helt glömt att berätta om ett helt nytt spår – Blodtrycket.

En av våra blodtrycksmätare

En av våra blodtrycksmätare

Efter det höga blodtrycket av Venlafaxin (juli 2015) fick jag låna hem en blodtrycksmätare som mätte trycket var 20:e minut under 24 timmar. Samtidigt togs fasteprov för kontroll av HbA1c och glukos. Blodtrycksmätningen var väl tänkt som en kompletterande undersökning eftersom det var jag själv som mätt trycket och trappat ut medicinen medan min läkare hade semester (jag orkade inte träffa en läkare till och dra hela historien).

Blodtrycksmätningen visade ok tryck dagtid men högt nattligt tryck. Det svaret fick jag nästan en månad efter mätningen. Min läkare hade efter sommaren fått utökat ansvar med färre patienter som konsekvens. Jag valde att gå kvar, även om det skulle bli svårare att få tid. När vi pratade om det höga, nattliga trycket i slutet av augusti 2015 fick jag en remiss för sömnapnéutredning. Det var vid samma besök som jag fick remissen till psyk.

Jag kan läsa i journalen att läkaren i augusti upplevde mig uppgiven och nedstämd och orolig för att jag inte skulle fortsätta orka hålla fast vid kosten. Det hade gått över en månad utan Venlafaxin och det var innan jag fick den nya medicinen så jag var helt utan medicin. Jag kan också läsa från ett läkarbesök på VC i oktober att jag helt glömt en medicin jag fick när psyk skrev ut Cymbalta. Jag fick Lergigan som jag skulle ta för att jag tyckte det var obehagligt att ta antidepressiv medicin.

Kära nån, jag är nog en väldigt knepig patient för de här stackars läkarna. Jag ifrågasätter alldeles för mycket. Först skulle jag ta Cymbalta och om det kändes jobbigt skulle jag ta Lergigan för att det skulle bli mindre jobbigt att ta Cymbalta.

Nä, det blev ologiskt för mig. Jag tog först ett piller Lergigan för att se vad som hände och det blev bara ett piller och sen sa jag aldrig mer. Jag kommer förmodligen aldrig någonsin att börja ta tabletter för att sen kunna ta tabletter. Jag blev helt drogad av en enda Lergigan.

Utdrag ur min journal

Utdrag ur min journal

Bläddra bakåt
Del 1 – Mitt 2015
Del 2 – Första läkarbesöket
Del 3 – Sjukskriven
Del 4 – Dåtid
Del 5 – Citalopram
Del 6 – 50 %
Del 7 – Hög sänka
Del 8 – Upptrappning
Del 9 – Försäkringskassan
Del 10 – Depression
Del 11 – KBT
Del 12 – Ny medicin
Del 13 – Venlafaxin
Del 14 – Paus
Del 15 – Nya piller
Del 16 – Ännu mera piller
Del 17 – Julförberedelser

Bläddra framåt
Del 19 – Sömnapnéutredning

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Del 18 – Blodtryck

 1. Härliga Margareta!
  Det är inte blodtrycket jag tänkte skriva något om, måste bara hitta en plats att haka på ett meddelande till dig på. Läser om din längtan att må som du förtjänar igen, dina kamper med FK, mediciner… ditt mod! Tänker på dig, med värme och beundran. Önskar att jag kunde göra något för att lätta dina bördor – men det här, att skriva några rader, är vad jag förmår just nu. Hoppas du kan få känna att du närmar dig dina kloka mål: hälsa OCH välmående!

  Ta vara!
  Kram!
  M

  • Åh tack för uppmuntran!
   Det går framåt och jag laddar för att skriva fortsättningen på romanen. Det kommer inom kort.

   Kram

Kommentarer är stängda.