Del 7 – Hög sänka

Vid provtagningar på vårdcentralens lab brukar sänkan (SR) ofta få följa med i remissen. Varje gång får jag svaret: ”Något förhöjd men det är säkert tillfälligt.”

2006-04 24 mm (0-20)
2007-05 26 mm (0-20)
2008-04 18 mm (0-20)
2011-11 25 mm (0-20)
2011-12
24 mm (0-30) (här gjordes för ovanlighetens skull en uppföljning)
2014-11 32 mm (0-30)

Undrar hur länge det där ”tillfälligt” skall pågå? Det lär inte finnas någon standard-avpricknings-lista för läkare att följa för utredning eftersom ingenting för att hitta orsaken görs. Jag är inte orolig vid så måttlig förhöjning, bara nyfiken eftersom jag letar vad som kan hindra min viktnedgång. Tänk om jag har någon dold infektion/inflammation någonstans som hindrar mig från att gå ner i i vikt och som vore enkel att häva?

Sen många år är jag noga med att äta LCHF med betoning på antiinflammatoriskt dvs undvika gluten, omega-6 och fytinsyra så mycket det går. Därför är det extra irriterande med dessa förhöjda värden. Hur skull de varit om jag inte åt så medvetet? Hade jag haft högre värden och blivit utredd då?

I höstas kostade jag på en privat provtagning och betalade för att få ett utlåtande av en helt extern läkare. De hade det högre gränsvärdet 30 mm och jag fick precis 30 mm och följande utlåtande:Din sänka ligger lite gränshögt, tycker du ska följa upp detta via oss eller din vårdcentral med nytt prov inom 4 veckor.” Jag har inte gjort någon uppföljning ännu.

2015-10-sr

 

 

 

Min man som äter väldigt likt mig har gjort samma prov och hade 8 mm dvs där jag tycker vi borde vara båda två eftersom vi lever väldigt lika liv.

Funderingar:
Nu känner jag mig så där dum igen för att jag tycker något är ologiskt.
Sänkan är ett väldigt gammalt och beprövat mätvärde, helt analogiskt och lätt att utföra. Just därför tycker jag några saker är konstiga. Man har under åren förändrat så att högre sänka är mer accepterat idag än det var förr. Jag kan se ekonomiska/politiska orsaker till det (sjukvården blir dyrare om fler anses sjuka), men det var inte det jag frågade efter. Jag frågar efter min hälsa och vad jag kan göra åt saken. Ska jag bara acceptera att jag går år efter år med förhöjd sänka utan att veta varför?

Nu varierar de gränsvärdena mellan 0-20 mm och 0-30 mm för kvinnor 50+ och jag förstår inte varför det ens ska vara olika referensvärden på olika lab och ännu mindre varför vi som är äldre skall acceptera högre inflammationsgrad i kroppen?

Nästa sak jag upplever ologisk är att man kan läsa sig till att sänkan stiger vid anemi och övervikt. Jag har dåliga järnvärden (både Fe och Hb) och jag har övervikt. Vad är hönan och vad är ägget i det här? Är sänkan hög för att jag även har låga järnvärden? Är den hög för att jag har övervikt? ELLER har jag övervikt för att sänkan är hög? Min man har också övervikt trots låg sänka, men han har betydligt lättare än jag att gå ner i vikt. Finns det samband?

Hallå Martina? Har du några tankar om sänkan?

Klicka bakåt till
Del 1 – Mitt 2015
Del 2 – Första läkarbesöket
Del 3 – Sjukskriven
Del 4 – Dåtid
Del 5 – Citalopram
Del 6 – 50 %

Klicka framåt till
Del 7 B – Hög sänka? Järnbrist?
Del 8 – Upptrappning

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Del 7 – Hög sänka

 1. Hej, när jag läste om människans evolutionsbiologi fick jag lära mig att kroppen minskar på järnet just för att kunna ta hand om inflammationerna, så att äta järntabletter när man har en inflammation är ungefär som att äta febernedsättande när man har feber. man stjälper kroppens försvar. Det kanske har kommit annan fakta nu, men det kan vara värt att kolla upp. 🙂

 2. I professor Tore Schersténs föreläsning nämner han bla att CRP nivå på värde upp till 8 är för högt bör vara 1…

  https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

  Tore S nämner i inledningen av föredraget vad som är farligt i rökning jo ämnet är Polonium210 och går med röken ned i lungorna oberoende av eventuella filter.
  Dessutom får rökare mer njurcancer för att Poloniumet koncentreras även där.

  Hade jag vetat att cigarettröken innehåller polonium210 hade jag aldrig provat på att röka…

  mLCHFh B-) .

 3. Citat:…Nu varierar de gränsvärdena mellan 0-20 mm och 0-30 mm för kvinnor 50+ och jag förstår inte varför det ens ska vara olika referensvärden på olika lab och ännu mindre varför vi som är äldre skall acceptera högre inflammationsgrad i kroppen?…Slut citat

  Varför är det olika referensvärden på olika lab?

  Just det har jag själv frågat om vid ett tillfälle och fick till svar att det är labbets värden som blir labbets referensvärde, dvs resultatet i medeltal av provanalyserna man gjort på just det enskilda labbet. (jag frågade doktorn)

  Inte vet jag – jag är bara lekman/ibland patient – men dom gånger jag själv har fått sådana prover tagna så har referensvärdena oftast varit olika. Precis så olika som andra analyser vid provtagning är.

  Vad skiljer SR från CRP?

  SR
  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1545

  CRP
  http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Undersokningar/CRP/

  • Jag har fått samma icke-svar på frågan varför som du och egentligen tycker inte jag gränsvärdet spelar någon roll, jag vill ha låg sänka oavsett referens. Mättekniken dvs antal mm är ju samma.
   CRP brukar vara ”rätt” men de mäter ju inte samma sak, att CRP kallas ”snabbsänka” är ju bara för att det ger ett snabbt svar vid undersökningstillfället. Sänkan (SR) ger inte lika snabbt underlag för medicinering som det oftast är frågan om

 4. Roligt att se dig skriva igen…

  Här länk till ett föredrag av professor Karl E Arfors ”Låt Maten Vara Din Medicin” från Hanaholmen 07.11.2015.
  https://www.youtube.com/watch?v=Grh_bRrN5Ak

  Karl E A har hållit ungefär samma föredrag hos Integrativ Medicin men detta är nyare och mer utvecklat… Det gamla här:
  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&feature=youtu.be

  Jag tycker att Karl E A tillsammans med Professor Tore Scherstén har mycket att förmedla om hur vi mår påverkar vår kropp på många sätt. Tore S från Integrativ Medicin:
  https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

  mLCHFh och en varm kram från sydnärke B-) .

 5. Män har ju alltid lättare att gå ner i vikt. Själv står jag sedan ca 8 år på LCHF på ungefär samma vikt som innan eller kanske t.o.m.på några extra kilo. Har inte koll. Har läst att för oss kvinnor är det för att vi ska föda barn och amma som det är svårare för oss att minska i vikt. Men när vi har kommit över denna period i livet (och för mig som inte ens har livmoder eller äggstockar kvar) skulle man ju tycka att det skulle gå som en dans. Ack nej! Detta med sänkan är intressant. Har inte kollat mina värden på rätt många år. Jag tror ändå att det har med hormoner att göra. Undrar om Martina Johansson har ngr teorier om detta.

Kommentarer är stängda.