Del 19 – Sömnapnéutredning

 

Andningsuppehåll har jag aldrig haft i åtanke ända fram till i höstas. Då delade jag under resan till Rhodos sovrum med Lena Olovsson (dr Annika Dahlqvists syster) och hon sa helt förskräckt på morgonen efter en kort natt att jag slutat att andas.

Lena och jag på väg till Rhodos i september 2015

Lena och jag på väg till Rhodos i september 2015

Det är tur att jag själv varit apatisk och oförmögen att reagera som jag brukar annars hade jag blivit galen över väntetiderna inom vården. Eftersom jag inte hade bråttom att återgå till heltid på jobbet, lät jag allting ha sin gång även om det samtidigt var frustrerande att inte få svar, nu när jag dessutom fått veta att jag förmodligen har andningsuppehåll nattetid.

Vad sägs om det här tidsschemat:

 • 2015-07-29 24-timmars blodtrycksmätning (svar ges vid nästa besök om inte akut)
 • 2015-08-24 Delgivning av svar på blodtrycksmätning, remiss till sömnapnéutredning
 • 2015-09-06 Lena noterar mina andningsuppehåll
 • 2015-09-20 Jag köper på eget initiativ en Näsvidgare på Apoteket för att få mer syre nattetid
 • 2015-12-04 Hemlån av testutrustning för sömnapné (fick till slut ringa och tjata om en tid)
 • 2015-12-30 Svar per brev som säger måttligt sömnapnésyndrom och att man föreslår CPAP-behandling. Jag hade 110 andningsuppehåll testnatten och den natten uppfattade jag som ovanligt dålig sömn dvs jag uppfattade mig som vaken stor del av natten.
 • 2016-02-17 Idag har det fortfarande inte hänt något mer. Jag har ringt mottagningen men får tid tidigast i mars 2016

Tänk om det är så enkelt att min utmattning beror på främst två saker.

Det första är givet min arbetssituation, men den är åtminstone delvis åtgärdad. Jag står inte alls under samma press och kan hantera vardagen åtminstone i de flesta fall så länge jag får arbeta 50 % och slipper stressa med att passa tider alltför ofta.

Det andra är sömnapné dvs syrebrist som förhindrar återhämtning nattetid. Jag snarkade mycket förr, men min man som sovit i samma rum under mer än 30 år säger att jag snarkar betydligt mindre nu jämfört med förr. När jag sa det till läkaren sa hon att man snarkar inte när man har andningsuppehåll….. det är inget min man noterat, men han sover själv väldigt bra.

Klicka bakåt

Del 1 – Mitt 2015
Del 2 – Första läkarbesöket
Del 3 – Sjukskriven
Del 4 – Dåtid
Del 5 – Citalopram
Del 6 – 50 %
Del 7 – Hög sänka
Del 8 – Upptrappning
Del 9 – Försäkringskassan
Del 10 – Depression
Del 11 – KBT
Del 12 – Ny medicin
Del 13 – Venlafaxin
Del 14 – Paus
Del 15 – Nya piller
Del 16 – Ännu mera piller
Del 17 – Julförberedelser
Del 18 – Blodtryck

Klicka framåt

Del 20 – Försäkringskassan igen

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Del 19 – Sömnapnéutredning

 1. Du lär väl få många kommentarer med egna berättelser och tips i den här historien, men här kommer mitt bidrag:
  Min utmattningsdepression visade sig mest i kroppsliga symtom (värk och influensasymtom). Mycket av värken blev bättre med ändrad kost (bort med gluten och socker) men en annan viktig händelse var när jag hittade den här sidan och boken: medvetenandning.se Jag hade tidigare vaknat varje morgon med stel nacke och värk – troligen hade jag också snarkat som du säger. Jag började sedan tejpa munnen för att ”tvingas” andas genom näsan. Värken på morgonen försvann då direkt. Nu två år senare sover jag inte en natt utan tejpen och jag är så glad över att jag hittade detta.

  • Hej och tack för tips!
   Jag har redan fått tipset med tejp för att andas genom näsan istället och det slutar med panikångest i mardrömmar, förmodligen beroende på syrebrist. Jag vaknade och slet bort tejpen.
   Näsvingen däremot fungerar bra. Den ger mig mer luft. Jag har inte den värk du beskriver, det enda jag kan vakna med är migrän, men det ska jag skriva mer om sen för det vet jag numer ofta varför.

 2. Nu börjar en gissningstävlan!
  Jag tror på 90 % arbetssituation och för många åtaganden på ”fri tid”.
  Jag tror på 10 % sömnproblem med andningsuppehåll, vilket kanske beror på hur man ser ut rent fysiskt i mun, tunga och svalg.

Kommentarer är stängda.