Tibetansk kefir – så gör du

Tidigare har jag delat ut gryn till Tibetansk kefir via en särskild Facebookgrupp. Den är nedlagd nu så jag testade via mina egna kanaler. Tanken var att de som redan kände till processen skulle ta emot mitt överskott.


Det blev precis tvärtom. Flera nybörjare hörde av sig och jag har postat till 18 stycken på två dagar. Det är tidsödande att svara privat på alla frågor, så det får bli ett inlägg här jag kan hänvisa till.

Förberedelser

Du behöver
– 2-3 dl Ekologisk lågpastöriserad lantmjölk (opastöriserad om du har)
– Sil
– Glasburk

Första steget

Börja med att hälla hela innehållet från plastpåsen ner i silen. Spola genom grynen med kallt friskt vatten (”tvätta bort resan”) och lägg grynen i glasburken. Slå på mjölken och täck burken med en duk (jag har bomull från en diskhandduk).

Låt grynen vila i rumstemperatur i ca 48 timmar (2 dygn är mitt riktmärke)

Andra steget

Häll alltihopa i en nylon eller rostfri sil (plast och aluminium är inte optimalt) över ett glaskärl. Rör försiktigt med en rostfri sked. Det som runnit igenom är vassle och kefir. Har det skiktar sig vispar du ihop. Smaka på kefiren och drick om den känns ok. När kefirgrynen rest kan du behöva göra om processen en gång till, tills de acklimatiserat sig. En eller två gånger har jag behövt ibland.

Smaken är syrlig och på gränsen till lite bubblig.

Tredje steget

Häll tillbaka grynen i glasburken, du behöver aldrig spola dem mer så länge de är igång. Tillsätt bara ny mjölk och täck med duken och vänta.

En del tycker 30 timmar räcker och några fermenterar längre än 48 timmar. Pröva dig fram. Tiden påverkar syran och vad ditt matsmältningssystem tål.

Vill du ha mer information, råd och tips kommer några länkar till mina gamla texter.

Tibetansk kefir på mitt sätt 2018-02-04
Kefir med tillägg 2017-07-31
Tibetansk kefir 2017-07-29

Kommentera gärna och berätta hur det går. Frågor är välkomna här, då får fler ta del av svaren.

Lycka till

Mina kefirgryn innan senaste delningen.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Tibetansk kefir – så gör du

  1. Men vad generöst av dej att ge bort kornen! ♥ Hur får man tag på opastöriserad mjölk, det är det svåraste, resten av processen verkar enkelt.

    • Opastöriserad finns bara direkt hos bonde. De får sälja viss mängd. Jag använder lättpastöriserad dvs Lantmjölk som är fullfet och ohomogeniserad dvs fettet är inte sönderslaget.

Kommentarer är stängda.