Kefir med tillägg

Just idag testade jag med lite blåbär, potatismjöl och msm i kefiren. Den är godare naturell ?

Jag ska försöka utveckla lite mer om varför jag testar den hemgjorda kefiren jag skrev om sist. Att magen sköter sig varje dag är som redan skrivits väldigt viktigt för mitt välmående. Jag vet att jag har tarmfickor som än så länge är friska, men som kan ställa till besvär om de blir inflammerade. Kosten avgör hur länge jag klarar mig. Jag vill inte använda mig av konstgjord rensning av tarmfickorna eftersom jag tror det rensar bort för mycket av de goda bakterierna som vi allt mer börjar förstå att vi behöver.

Jag har sen många år försökt avstå från mjölkprodukter och det är av flera skäl. För mig står de för livskvalitet och jag sörjer när jag inser att jag måste avstå. Det är en kamp, där jag allt som oftast faller. Jag är väldigt förtjust i främst yoghurt och ost, men också vispgrädde. Det kan verkligen dra igång överätningsorgier och jag måste begränsa mig därför. Finns det ost eller youghurt i kylskåpet startar det en svårkontrollerad reflex att vilja ha mer. De jag läser och tar intryck av påstår ofta att mjölk är för växande barn och inte för oss vuxna och om min övervikt beror på mjölk i olika former både vill och kan jag avstå. Så långt är allt enkelt.

Så kom vi då till tarmfloran. Vi behöver levande mat, goda bakterier,som tar sig ner till tjocktarmen utan att förgås av magsyra och annat som dödar längs vägen. Fermenterad eller syrad mat klarar den transporten. Dit hör surkål. Det här är inte ny kunskap för mig, även om den aktualiserats nu. Jag har kämpat med att få i mig surkål länge. Jag hade konstaterad överväxt av Candida albicans redan på 90-talet, förmodligen efter ett otal antibiotikakurer efter lika många bronkiter och öroninflammationer. Då var huskuren att sluta med allt socker och även allt som innehöll jäst, mat som gynnar tillväxten av Candidan skulle bort men det var också viktigt att tillsätta naturlig probiotika (levande goda bakterier)  som motvikt och det var opastöriserad surkål och äppelcidervinäger som föreslogs.

Jag tycker inte om surkål och inte äppelcidervinäger heller. Jag har verkligen försökt lära mig, men det går inte och då glöms det bort och förträngs. Det blir inte den där goda vanan.

I vintras var jag på en intressant föreläsning om transplantation av tarminnehåll från en frisk person och vad det kan ge oss som inte har det lika bra i den regionen. När jag fick höra siffran om hur många miljoner olika bakterier vi behöver för att ha fullgod tarmhälsa insåg jag vikten av att arbeta med att få i mig bakterier minst lika mycket som jag är noga med vilken vanlig mat jag äter.

Kefirgrynen i ohomogeniserad mjölk producerar inte mindre än 50 bakteriestammar där tex acidofilus som finns i A-fil är bara en. Min tanke när jag läste det var direkt… kanhända finns inte alla 50 om mjölken är pastöriserad, men det är förmodligen ändå rätt många kvar.

…1000 gånger hellre kefir än surkål. Jag ger kefiren ett halvår, blev beslutet och det var i mars jag började.

Jag har en burk med pågående kefir på köksbänken hela tiden. Sen mars har det hänt endast vid två tillfällen att vi rest bort och att jag låtit den vila i kylskåpet. Ibland tömmer jag den varje dag, men ibland blir det både två och tre dygn mellan.

Om någon vill testa kan jag dela med mig. Grynen går att skicka med post, men det kräver lite planering

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Kefir med tillägg

 1. Hej Margareta,
  Som vanligt mycket intressant läsning, kul att du är tillbaka.
  Har aldrig provat kefir, men det låter mycket intressant. Där jag befinner mig för tillfället finns det att köpa i affärerna olika typ av kefir, bl.a. gjort på getmjölk. Vad tror du om det? Hur och hur mycket per dag vore bra att börja? Blandar man det med något?
  Ha det gött

  • Hej Tack för hälsningen.
   Vad jag förstått har Kefir köpt i affär inte alls samma bakterieflora som den man gör själv.
   Goda bakterier är ett omtåligt släkte och jag har läst att mängden sjunker redan efter ett par dagar, men även av att man ställer in dem i kylskåpet.
   Normalt äter jag naturellt, men har testat lite blåbär i och det är gott det med

 2. Hej Margareta! Jag är också mycket intresserad av kefirgryn. Har letat efter dem men inte hittat och ditt snälla förslag att dela med dig är mycket välkommet. Om du fortfarande har lite gryn över kan vi kanske kan komma i kontakt via Facebook?
  Jag och min familj har följt LCHF livstil i närmare 5 år nu. Kan tilläggas att jag växte upp med surkål. Surkålen fungerar! Jag minns att det var frustrerande att aldrig vara sjuk när jag gick i skolan och många gånger behövt en paus från den. Om du minns så gjordes det en undersökning på 90-talet då man jämförde förekomsten av allergier hos barnen i de nordiska länderna (inte bara i Sverige om jag minns rätt) och barnen i Baltikum. Man fann att barnen i Baltikum var mycket mindre drabbade av allergier. Den skillnaden i matväg som nämndes då var att de baltiska barnen åt mer inlagd mat. Då förstod jag inte sambandet men nu i ljuset av den senaste forskning av mikrobiomet förstår jag det mycket bättre.

  • Jag har gryn över så hör av dig om adress. Jag minns de baltiska barnen, men även att de ansågs leva i en värld långt mer full av bakterier än våra barn växer upp i

 3. Hej Margareta! Jag är jätteintresserad av att pröva! Skulle gärna ta del av dina gryn. Jag har levt med LCHF över 10 år och ibland går jag ner några kilo o sen tillbaka. Jag har börjat att pröva med surkål, som jag faktiskt gillar, och Birgitta H:s bönsallad o har faktiskt sett en viss effekt. Både på fastesockret och efter måltid. Kan nämnas att jag är 70+.
  Tack för din trevliga blogg!
  Gunilla

Kommentarer är stängda.