Jag begriper inte…

Tillhör du dem som går på alla nya hälsotrender? Jag gör det inte. Jag är snarare motvalls dvs kärringen mot strömmen. Medveten – ja – men på mitt eget sätt. Jag äter min mat på de råvaror jag har och använder inte substitut.

Den här ingressen är kopierad från ett tre år gammalt blogginlägg och det stämmer lika bra idag. Jag blir fortfarande upprörd och det är inte hälsosamt.

Du kan det gamla läsa inlägget här


Jag är passiv i kostfrågor numer (det känns som att jag gjort mitt) men följer några entusiaster tex Ann Fernholm. Hon gör ett fantastiskt upplysningsarbete som imponerar på mig. Just nu reagerade jag på hennes instagraminlägg om Oatlys havredryck eftersom det var en produkt som triggade till det där inlägget jag nämnde i början redan 2020.

I kommentarerna till Anns inlägg handlar mycket om blodsockerkontroll. Det bär mig emot att köpa hem en liter för att testa själv, men nyfikenheten kanske tar över? Bättre att veta än att gissa.

Jag hade kunnat skriva Oatly i rubriken och aktiverat internets sökmotorer och därmed blivit ytterligare en av debattörerna, men jag avstår. För mig räcker det med er läsare som finns kvar trots så få inlägg men också att jag får mina tankar på pränt för min egen skull. Det rensar hjärnan.

Redan 2020 gjorde jag en bild på vad havredrycken består av och skickade till Martina Johansson. Hon har större läsekrets och syftet var att nå ut. Läs gärna alla kommentarer till det inlägget.

Nu har det gått drygt tre år till och jag ser den där drycken överallt och undrar hur det kan vara så att det kan vara så enkelt att sälja vanligt kranvatten så dyrt. Vatten, havre och rapsolja. Vilken affärsidé! Vartenda uteställe som serverar kaffe verkar ha gått på trenden.

Nu publicerar jag min bild själv bara för att ha något att hänvisa till i mina egna diskussioner.

Oatly iKaffe för 21:95 kr per liter på ICA Maxi

En liter (10 dl) iKaffe/dryck för 21:95 består av 8,7 dl vanligt kranvatten, 3 cl rapsolja ca 1 kr och förmodligen 1 dl havregryn, ca 75 öre (minns ni ens att det finns ören?). Vatten är inte gratis och särskilt inte för en fabrik som producerar dryck, men det räknas i ören per liter. Jag skulle gissa 10 öre. Det kan också finnas ingredienser jag inte önskar och som inte nämns pga olika regler för vad som måste deklareras.

Max 2 kr i inköpskostnader om du mixar själv och då sparar du både förpackning och transporter och någon blir arbetslös.

Jag avstår gärna rapsolja pga fettsammansättningen men har precis funderat på att testa lite havregryn i dess mest naturliga form i något slags bröd.

På den tiden jag själv använde mjölk i kaffet ersatte jag det mot slutet med smör (helst osaltat). Det kan ge eventuella åskådare kväljningar och jag förstod aldrig varför.

Smör = vispad grädde = fettet från vanlig mjölk


Tänk vad skrivande gör med hjärnan. Det här korta inlägget har redan aktiverat min hjärna och fler irritationsmoment än Oatly har poppat upp. Vem vet, det kanske kommer mera.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Jag begriper inte…

 1. Håller helt med dig om Oatly.
  När det gäller bröd med havre hittade jag ett recept hos Cecilia Folkesson. Jag gjorde 12 små bullar i formar istället för 6. Det går naturligtvis att experimentera och ta bort mejeri mm. De blev saftiga och goda.
  Margareta Arvell

  • Tack för tipset
   Än så länge äter jag Sigdal Havre till frukost – ett glutenfritt bröd som finns i de flesta affärerna. Smör och ett köttpålägg utan tillsatser (Brödernas).

 2. Härligt att höra av dig och tankeväckande, kanske -förskräckande? info om havrevattnet! Ska jag ha mjölk så blir det kodito, smör i teet – underbart! Det var ett tag sen sist så jag testar imorgon igen. Hoppas refluxerna håller sig på mattan – tror jag avstod ett tag för att få bort dem. Annars kefir med stora, goda kokosflingor och lite torkad ingefära. Sen sist är jag bl.a. diabetiker, så kosten har blivit mycket bättre, kilona en del färre. Må gott och hör av dig igen! Monika

  • Kul att du tycker det. Jag testar så får vi se vad det blir. Jag klarar mina refluxer med primärt citron och räcker inte det kapslar med HCL (saltsyra). Jag har en lång refluxhistoria som tack och lov är lugn sen jag lärde mig att den berodde på för lite magsyra och inte för mycket

Kommentarer är stängda.