Tack Martina

Martina Johansson spann vidare på mitt blogginlägg om spårhunden och jag fick direkt nya tankar. Bäst jag skriver ner dem medan jag minns.

Jag börjar med en repris på grafen jag hittade och la ut i inlägget Varför jag åt ägg. 2022-06-16

Jag skrev sen det här om Spårhund 2022-06-18 och
(Klicka på länkarna om du missade att läsa )

Martina Johansson reflekterade över det jag skrivit i sitt inlägg. Biohacking – Vad är fel & och var börjar jag? 2022-06-22, det gav som vanligt mig ännu fler tankar.

Jag tyckte grafen var bra för att jag ser bakåt i tiden. Varför hände det här? Vad har jag gjort? Vad åt jag idag/igår. Med den här bilden insåg jag att de livsmedel jag får IgG-svar på ger reaktion långt senare dvs jag måste kanske leta flera dagar bakåt dvs längre än jag minns. Därför blir loggboken så viktig. Att reagera på vardagens varningslampor i en almanacka blir en rutin.

När jag läste Martinas inlägg hittade jag en ny infallsvinkel, framåt i tiden. IgG är en långsam reaktion och kan pågå väldigt länge. De andra i grafen händer mer i nuet och går över.

Oj, jag åt ****** och fick blåsor i munnen/utslag/andnöd
Då hänger sjukvården på och hjälper till med både mediciner akut och i bästa fall tester så det inte händer igen. Andra icke akuta livsstilssjukdomar blir inte bemötta på det viset.

Bilden är inte exakt i tidsangivelse men ger ett hum om hur lång tid det kan ta att bli återställd efter en IgG-reaktion. Om jag i okunskap ständigt fyller på, bibehåller jag den totala nivån eller ännu värre ökar den. Kan jag då förvänta mig att må bättre och nå mina hälsomål? Förmodligen inte.

Hälsomässigt kallas förmodligen den här tidsaxeln 10 år framåt i tiden för åldrande dvs det är naturligt och något vi ska räkna med. Vi åldras väldigt olika. Jag är 67 år och har både äldre och yngre vänner omkring mig med alla sorters krämpor. Att ta en tur till reservdelslagret är inte ovanligt. Antalet receptbelagda mediciner att ta livet ut är normalt inget som diskuteras. Jag tänker hålla emot så länge det går och hellre lägga energi på att bromsa utvecklingen efter bästa förmåga. Hur bra en medicin än är mot det den är avsedd för så blir det oönskade biverkningar på sikt.

Martina nämner i sitt inlägg en sänka på 30 och en inflammerad kropp. Det överensstämmer även för mig och jag letar ständigt orsaker. Vården anser det är normalt för mig pga övervikt och ålder, de tog däremot högt CRP pga akut infektion på allvar och följde upp.
Det finns mycket att skriva om labbvärden, eftersom många inte får veta mer än ”dina värden ser bra ut”. Jag vill veta mer och har under åren lärt mig att tolka själv. Jag nöjer mig inte med att ”det ser bra ut och är normalt för din ålder”. Jag vill vara frisk.

Utesluta precis allt som stör hela tiden är ingen rolig väg att gå, men att låta ledstjärnan bli ”så gott jag förmår” räcker bra. Det kan få sila in lite mygg om jag lyckas stoppa elefanterna.

En bra bok att läsa för den som vill veta mer
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Tack Martina

 1. Åh den där boken känner jag igen haha! 😆
  Om IgG… vi behöver veta vad det betyder att de kan vara i kroppen i 10 år… om detta nu gäller för mat… behöver vi avstå livsmedlet så länge…? Vad händer sedan? Behöver också veta om de andra antikropparna, och varför/hur de bildas. Tarmväggen är ju huvudmisstänkt men vad mer…? Är det allt? Hur är det med lungorna? Tänker på allting vi tar in den vägen och att det kommer i kontakt med alveolerna…

  Och sista grejen – om nu en uteslutningsdiet skulle vara det bästa, då har man väl egentligen inte fixat något? Så när man tröttnar på den dieten kommer alla besvär tillbaka?

  • Det är frågor jag funderar över.
   När jag tog ImuPro fick jag som svar att de livsmedel som gav lägst utfall skulle jag undvika 3 månader och de med högst (ägg i mitt fall) 12 månader. Jag har varit helt utan allt längre än 12 månader eftersom jag gick all in. Jag mår ännu inte bra av ägg. Jag har testat både frivilligt och ofrivilligt och får besvär. Hexebergs menade väl att tarmen läker om den inte utsätts för det vi reagerar på? Är det en förklaring?

   Uteslutningsmetoden är det jag testat mest och JA det kommer tillbaka skulle jag vilja påstå. Vad är orsaken? Vad kommer först?

   När jag såg det där 10-årsintervallet tänkte jag att det tillförs nytt hela tiden eftersom det blir så diffust vad som påverkar.

   Vissa ”växer ifrån” sina allergier (pälsdjur, pollen osv) men väldigt många påverkas livet ut.

   Vilka samband finns egentligen och hur kommer vi åt dem?
   Du nämner lungorna, jag tänker även huden. Vi tar in mycket även den vägen. Inte minst de som smörjer in olika tillsatser kan jag tänka.

Kommentarer är stängda.